Π. Φάληρο: «Τυφλό χτύπημα», λέει ο γιατρός για τη μαχαιριά στον 16χρονο

Π. Φάληρο: «Τυφλό χτύπημα», λέει ο γιατρός για τη μαχαιριά στον 16χρονο
«Θα μπορούσε να προκαλέσει θάνατο», κατέθεσε ο γιατρός που τον χειρούργησε
«Θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του. Ήταν ένα τυφλό χτύπημα που αν ήταν πιο βαθύ θα προκαλούσε το θάνατο».

Αυτό κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου o κ. Ιωάννης Γέμος ΩΡΛ, διευθυντής αντίστοιχης κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο στο Παλαιό Φάληρο.

Ο κ. Γέμος κλήθηκε και κατέθεσε στο δικαστήριο καθώς είχε χειρουργήσει τον 16χρονο μαθητή, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2013 είχε δεχθεί επίθεση από τον εξωσχολικό Γ. Αποστολόπουλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο μαθητής έγινε στόχος του νεαρού και πλέον κατηγορουμένου στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, επειδή είχε εκφράσει τα αντιφασιστικά του πιστεύω στην ερωτική φίλη του Γ. Αποστολόπουλου και συμμαθήτριά του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το περιστατικό έλαβε χώρα έξω από το σχολείο του 16χρονου στο Παλαιό Φάληρο. Ο κατηγορούμενος μαζί με ένα φίλο του χτύπησαν τον μαθητή με μαχαίρι στο πρόσωπο και του έκοψαν τη μύτη (η οποία επανήλθε στη θέση της μετά από εγχείρηση) και στη συνέχεια του κατάφεραν χτύπημα λίγα χιλιοστά αριστερά της καρωτίδας.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπόθεση περιλαμβάνεται σε αυτές που ερευνούν οι δύο ειδικές ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής (ΧΑ). Οι δύο κατηγορούμενοι, που φέρονται υποστηρικτές της ΧΑ, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση και άμεση συνέργεια.

Την Τετάρτη, καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου ο κ. Γέμος ανέφερε για την κατάσταση του μαθητή την ώρα που είχε διακομιστεί στο Ιατρικό Κέντρο Φαλήρου: «Τον είδα στο φορείο. Ήταν αιμόφυρτος και πανικόβλητος. Η μισή μύτη του είχε αποσπαστεί λόγω του τραύματος. Έφτανε μέχρι το οστό της κάτω γνάθου. Είχε κοπεί το διάφραγμα. Όμως δεν ήταν σοβαρό. Δεν ήταν επικίνδυνο για την ζωή του. Ήταν τραύμα που αντιμετωπίζεται. Το πιο σοβαρό ήταν στην υπογνάθια χώρα. Είχε κοπεί το δέρμα στην υποτραχηλιακή χώρα. Ήταν σε μήκος περίπου 6 εκατοστά και σε βάθος 3-4. Είχε κατεύθυνση προς το καρωτιδικό τρίγωνο. Με ανησύχησε. Αιμορραγούσε. Όλα τα τραύματα του τραχήλου είναι επικίνδυνα για την ζωή. Είχε φορά κωνοειδή, ένα εκατοστό από την καρωτίδα μπορεί και λιγότερο».

Ο κ. Γέμος κατέθεσε ακόμη στο δικαστήριο πως το τραύμα που έφερε ο μαθητής στη μύτη «ήταν χειρουργικό και έγινε με μαχαίρι».

Ο ίδιος ανέφερε πως αν το τραύμα είχε προκληθεί με γυαλί (σ.σ. όπως υποστηρίζει η υπεράσπιση) δεν θα είχε αυτή την μορφή και θα άφηνε ρινίσματα».

Ο μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο πως θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για τη ζωή του μαθητή από το τραύμα που έφερε στο λαιμό. Κατέθεσε χαρακτηριστικά: «Αν υπήρχε κάκωση της τραχείας δεν θα προλάβαινε. Ήταν σε μια περιοχή γενικά επικίνδυνη. Ήταν «τυφλό» χτύπημα που θα προκαλούσε θάνατο αν ήταν πιο βαθύ. Η περιοχή έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και είναι μαζί με τον θώρακα ζωτικής σημασίας. Οποιοδήποτε χτύπημα σε αυτή την περιοχή θα μπορούσε δυνάμει να οδηγήσει στον θάνατο. Μόνο αν ο θύτης είχε γνώσεις ανατομίας θα μπορούσε να ελέγξει το χτύπημα. Πιστεύω ότι το θύμα αιφνιδιάστηκε».

Στη συνέχεια στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο κ. Σωκράτης Τσαντίρης, ιδιώτης ιατροδικαστής ο οποίος διδάσκει στην αστυνομική ακαδημία, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει ως… σχολιαστής της γνωμάτευσης του κ. Γέμου την οποία συνέταξε μετά το περιστατικό.

«Το τραύμα στο λαιμό είναι αβαθές γιατί αφορούσε επιπολής τραυματισμούς μαλακών μορίων. Είναι αδιανόητο επιστημονικά αυτό που είπε ο γιατρός για το βάθος του τραύματος. Είναι αντιεπιστημονικοί οι ισχυρισμοί του. Δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση. Το τραύμα ήταν επιφανειακό» ανέφερε ο κ. Τσαντίρης για να προκαλέσει ακόμη και την αντίδραση της έδρας.

Πρόεδρος: Μου κάνει εντύπωση η βεβαιότητά σας όταν δεν έχετε δει τον παθόντα. Εγώ δεν θα μιλούσα με τέτοια ζέση. Εσείς έχετε δει μόνο ένα έγγραφο!

Μάρτυρας: Θέλω να είμαι απόλυτος και σαφής. Δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση. Δεν εισήλθε σε βάθος το μαχαίρι. Το τραύμα ήταν αβαθές και όχι πάνω από ένα εκατοστό. Δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση δεν ήταν θανατηφόρα τα τραύματα.

Τελικώς, το δικαστήριο διέταξε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο, με τον κ. Γέμο να επαναλαμβάνει ότι το τραύμα απείχε ένα εκατοστό από την καρωτίδα και ότι πρόκειται για ευπαθή περιοχή και τον ιατροδικαστής να αναφέρει πως το τραύμα δεν ήταν τόσο σοβαρό και απέχει από την έξω καρωτίδα περισσότερο από ένα εκατοστό.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...