Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Folli Follie (Βίντεο)

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Folli Follie (Βίντεο)

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Folli Follie

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου «ξεφόρτωσε» εκατομμύρια μετοχές

Ανησυχία επικρατεί στην αγορά με επενδυτές και τραπεζίτες, να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση της Folli Follie. Η αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου της μετά από αίτημα της ίδιας της εταιρείας λόγω αδυναμίας παροχής στοιχείων που αφορούν τις οικονομικές καταστάσεις εταιρείας στο χρηματιστήριο, δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις. Την Παρασκευή το μεσημέρι έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί στη Folli Follie από την Ε.Κ για την προσκόμιση των συγκεκριμένων οικονομικών στοιχείων. Αντί για εξηγήσεις, ακολούθησε η ανακοίνωση δήλωσης αδυναμίας της επιχείρησης να συμμορφωθεί, και το αίτημα της για αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών.

Ήδη οι εποπτικές αρχές επεκτείνονται και σε άλλες κατευθύνσεις πέραν του σκέλους των διοικητικών κυρώσεων. Από την Τρίτη οι νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) αναμένεται να έχουν καταλήξει και τεκμηριώσει εάν η απόκρυψη ή μη προσκόμιση στοιχείων μπορούν να στηρίξουν το ενδεχόμενο ποινικού αδικήματος και κατά συνέπεια την άμεση παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα.

Παραπομπή στον εισαγγελέα εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Όπως έχει γίνει γνωστό, ενδεχόμενες αποδείξεις κατάχρησης εκ μέρους της διοίκησης θα στείλουν την υπόθεση στο γραφείο του εισαγγελέα. Ειδικά αν διαπιστωθεί διαστρέβλωση ή παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων, τότε βάση του κανονισμού για χειραγώγηση του επενδυτικού κοινού, επιβάλλεται επίσης η παραπομπή στην εισαγγελία.

Με την υπόθεση να έχει αρκετές στροφές, παράλληλα «τρέχει» ο ανεξάρτητος οικονομικός έλεγχος από την Ernst &Young, ο οποίος όμως θα χρειαστεί χρόνο έως ότου ολοκληρωθεί. Εκτός από τους μετόχους και τους επόπτες της αγοράς, οι τράπεζες ανησυχούν για τα δάνεια και ζητούν αύξηση των εγγυήσεων  από την επιχείρηση. Τονίζεται ότι η εταιρεία έχει συνάψει ομολογιακά δάνεια και με ξένες τράπεζες, τα οποία λήγουν σε ένα χρόνο, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να θωρακίσουν στο μέγιστο βαθμό την έκθεση τους προς την Folli Follie.

Τι χρωστάει η Folli Follie στις τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το σύνολο του δανεισμού από τις ελληνικές τράπεζες φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ το άνοιγμα των πιστωτικών γραμμών για την διευκόλυνση της τρέχουσας ρευστότητας της εταιρείας εκτιμάται σύμφωνα με δημοσιεύματα κοντά στα 16 εκατ. ευρώ.

Η πίεση είναι πολύπλευρή και ακόμα και οι τραπεζίτες βρίσκονται κάτω από βροχή ερωτήσεων από Έλληνες και ξένους μετόχους και από τις εποπτικές αρχές για το τί θα γίνει τελικά. Ο παράγοντας που εντείνει την αβεβαιότητα στους κόλπους των επενδυτών και κατ’ επέκταση των τραπεζών είναι πως πρόκειται για «μια από τα 10 μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας», γεγονός που δεν αποκλείεται να προκαλέσει ντόμινο υποψίας σε ένα ευρύ φάσμα ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων.

Οι συνολικές οφειλές του ομίλου προς τις ελληνικές τράπεζες από λογαριασμούς χρηματοδότησης ανέρχονται σε 137  εκατ. ευρώ, με τα 115 να είναι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Επίσης υπάρχουν και πρόσθετες υποχρεώσεις από ομολογιακά δάνεια 476 εκατ. ευρώ, τα οποία κατά μεγάλο μέρος έχουν καλύψει οι ελληνικές τράπεζες και ακόμα  20 εκατ. ευρώ από το leasing με το οποίο έχει αγοραστεί το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα στην εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η συμπεριφορά της εταιρίας, έχει έρθει σε μία στιγμή κατά την οποία διαχέεται στην αγορά η αίσθηση ότι λείπουν λεφτά από το ταμείο. Με την άρνησή της διοίκησης να συμμορφωθεί με το αίτημα της ΕΚ, οι φήμες δίνουν και παίρνουν. Μάλιστα, αναλυτές με γνώση των εξελίξεων, εκτιμούν ότι υπάρχουν λιγότερα 100 εκατ. στο ταμείο, όταν τα Folli Follie έχουν ανακοινώσει στις οικονομικές τους καταστάσεις ότι διαθέτουν 446,3 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα σε τράπεζες.

Με τα νέα να επιδεινώνονται, η ελληνική αγορά δοκιμάστηκε έντονα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τις τρεις τελευταίες βδομάδες έχουν «γίνει καπνός» περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ από την αξία της εταιρείας. Εκτός από τις ζημιές σε μικροεπενδυτές, έφεραν και τεράστιες ζημιές στους μεγαλομετόχους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρείται ότι υπάρχει στις δύο ομολογιακές εκδόσεις των Folli Follie συνολικού ύψους 370 εκατ. ευρώ που κινδυνεύουν να μείνουν «στον αέρα» αν τυχόν οι εξελίξεις είναι εξόχως αρνητικές για το μέλλον της εταιρείας. Κάτι τέτοιο βεβαίως μένει να κριθεί από τα πραγματικά δεδομένα που θα προκύψουν μετά τον ανεξάρτητο έλεγχο που γίνεται από την Ernst and Young.

Διώξεις και αγωγές για την υπόθεση FF Group προαναγγέλλει η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών σε ανακοίνωσή της. Κάνει λόγο για μηνυτήρια αναφορά για την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου  προσώπου και Αρχής που τυχόν συμμετείχε στις ερευνώμενες αξιόποινες πράξεις της τέλεσης χρηματιστηριακής απάτης και της χειραγώγησης της τιμής της μετοχής, των παραγώγων, των ομολογιών και Adr’s της εταιρείας. Η Ένωση καταγγέλλει “την πρωτοφανή αδράνεια της αρμόδιας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προστατέψει το επενδυτικό κοινό”.

Στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι «με δεδομένη την επί 24 ημέρες διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς του ΧΑΑ και ειδικότερα της κατάρρευσης της μετοχής της εισηγμένης εταιρείας Folli Follie, αφενός, από τις πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης και των βασικών της μετόχων, και αφετέρου, από την πρωτοφανή αδράνεια της αρμόδιας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προστατέψει το επενδυτικό κοινό, με την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευση της μετοχής και των παραγώγων της στον προσήκοντα χρόνο:

1. Προσκαλεί δημοσίως το επενδυτικό κοινό (…) να δηλώσει συμμετοχή, προς κατάθεση στην Ελλάδα και το Εξωτερικό συλλογικές αγωγές διεκδίκησης αποζημίωσης,

2. Προαναγγέλλει, την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς για την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου  προσώπου και Αρχής».

Πάντως παρά το σοκ στην αγορά από τις αποκαλύψεις του αμερικανικού Fund, γνώστες των εξελίξεων, επισημαίνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/333220-Ragdaies-exelixeis-sten-ypothese-tes-Folli-Follie ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...