Ραντεβού με τους “Placebo” τον Αύγουστο στο Φάληρο!

Ραντεβού με τους
Έχοντας στις αποσκευές τους έναν υπερ-επιτυχημένο δίσκο που βρέθηκε στο top-20 των ευπώλητων albums 27 χωρών, ενώ στη χώρα μας σκαρφάλωσε μέχρι την 4η θέση οι πρωτοπόροι του εναλλακτικού ροκ υπόσχονται ένα αξέχαστο show.

Ξεκινώντας το μακρινό 1994 οι Brian Molko (φωνή και κιθάρα) και Stefan Olsdal (μπάσο) ίδρυσαν την μπάντα που έμελλε να αφήσει το στίγμα της στη ροκ μουσική σκηνή.

Με μια σειρά εξαιρετικών κυκλοφοριών από τον ομώνυμο πρώτο δίσκο μέχρι τον περσινό “Loud Like Love” και συνολικές πωλήσεις άνω των 12 εκατομμυρίων albums οι Placebo δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.
Με ορμητήριο τους το Ηνωμένο Βασίλειο δεν άργησαν να κατακτήσουν κοινό και κριτικούς οι οποίοι υποκλίθηκαν στο ταλέντο τους. Πολύ γρήγορα έγιναν δημοφιλείς και έπαιξαν σε σπουδαία venues του εξωτερικού.

Στις 8/08 θα τους απολαύσουμε στον τελευταίο όροφο του ΣΕΦ – στην Open Air Area – και με εξαιρετική θέα στη θάλασσα, ενώ μια ημέρα πριν, στις 7/08 τα decks του Stage Volume 1 στο Μοναστηράκι θα πάρουν φωτιά από τον Timo Maas στο Pre Show Placebo Party.

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τους Placebo!

– Δημιουργήθηκαν το 1994 από τους Brian Molko και τον Stefan Olsdal.

– Αρχικά η μπάντα ονομαζόταν “Ashtray Heart”- από ένα στίχο των Captain Beefheart “sheusedmeasanashtrayheart” και με έμπνευση από τον James Dean “που οι εραστές του έσβηναν τα τσιγάρα τους στο στήθος του” όπως αποκαλύπτει ο Stefan σε συνέντευξη του.

– Αντίθετα με όσα θέλουν να πιστεύουν οι fans τους, το όνομα του συγκροτήματος ΔΕΝ προέρχεται από το εικονικό φάρμακο placebo ή αλλιώς sugar pill – το χάπι που δεν έχει καμία δράση, το χάπι που μόνο πλασματικά χρησιμοποιείται – ΑΛΛΑ από την λατινική λέξη placebo, που στα αγγλικά μεταφράζεται “I Will Please” δηλαδή θα σε ευχαριστήσω, θα σε ικανοποιήσω (την ίδια ρίζα έχει και η λέξη pleasure, που σημαίνει ευχαρίστηση).

– Επιλέχτηκε γιατί είναι τρισύλλαβη, εύηχη, και γιατί ο Molko και ο Stefan φαντάστηκαν 40 χιλιάδες οπαδούς, ενωμένους, να φωνάζουν όλοι μαζί, αρμονικά το όνομα της μπάντας, και τους άρεσε…

– Έχουν κυκλοφορήσει 7 studio albums και έχουν πουλήσει πάνω από 11 εκατομμύρια δίσκους.

– Τον Ιούλιο του ’96 βγήκε το πρώτο τους album με τίτλο το όνομά τους και έφτασε στην 5η θέση του UK Album Charts. Περιείχε 11 κομμάτια μεταξύ αυτών και το “Nancy Boy”.

– Ο Βrian Molko είναι μισός Αμερικανός και μισός Σκωτσέζος, ενώ ο Stefan Olsdal είναι Σουηδός.

– Οι Molko και Olsdal πρωτοσυναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο – χώρα που και οι δυο αποκαλούν “σπίτι” τους, μιας και έζησαν εκεί μέχρι τα 15 τους- πήγαιναν στο ίδιο σχολείο (στο American International School) αλλά δεν ήταν φίλοι και δεν έκαναν παρέα.

– Ξανασυναντήθηκαν στο μετρό του Λονδίνου όπου ο Molko είδε τον Stefan με μια κιθάρα στην πλάτη και τον κάλεσε σε μια συναυλία που έδινε το Σαββατοκύριακο. Η φωνή του Molko άρεσε πολύ στον Stefan – που έπαιζε μπάσο – και του πρότεινε να κάνουν μπάντα.

– Μετά από ψάξιμο, ο Robert Schultzberg (Σουηδός και φίλος του Stefan) έγινε ο πρώτος drummer της μπάντας, έμεινε μαζί τους για λίγο, έως τον Οκτώβριο του ’96 – και με αυτόν ως drummer ηχογράφησαν το πρώτο τους album, έκαναν περιοδεία στην Αμερική και έγραψαν πολλά single όπως τα “Bruise Pristine”, το EP “Come Home”, την single version του “Nancy Boy” τα “Slackerbitch”, “Miss Moneypenny”, “Bigmouth Strikes Again”.

– Αμέσως μετά ο Steve Hewitt – που από την αρχή ήθελε ο Molko – ανέλαβε ως ο επίσημος drummer του συγκροτήματος – και έμεινε μαζί τους έως και την 1/10/2007.

– Στις 6 Αυγούστου 2008, μέσω του επίσημου site του συγκροτήματος, ανακοινώθηκε ο νέος ντράμερ. Ήταν ο Steve Forrest, μέχρι τότε ντράμερ των Evaline. Το “Battle for the Sun” είναι το πρώτο album που συμμετείχε.

– Οι Placebo to 1998 εμφανίστηκαν σαν Super Furry Animals στην ταινία Velvet Goldmine του Τοντ Χέινς, συμμετέχοντας και στο σάουντρακ.

– Τo “Revenge” των Eurythmics ήταν ο πρώτος δίσκος που αγόρασε ποτέ ο Stefan.

– Οι κριτικοί αρχικά έβαζαν τους Placebo στην κατηγορία των glam/alternative rock ακόμα και goth-rock συγκροτημάτων. Έχουν επιρροές από britpop, post-punk, electronic rock, experimental, progressive ακόμα και industrial rock (χωρίς να παραγνωρίζουμε τις επιρροές τους από grunge και punk, ειδικά στις πρώτες του δουλειές).

– Οι καλλιτέχνες που ολοφάνερα επηρέασαν τους Placebo είναι οι: David Bowie, Sonic Youth, The Cure, Pixies, The Smashing Pumpkins, Nirvana, The Smiths, Joy Division, Echo & the Bunnymen, PJ Harvey, The Chameleons, Depeche Mode και Nine Inch Nails.

– Στις αρχές του ’96 άνοιγαν τις συναυλίες του David Bowie και τον Ιανουάριο του 1997 τους κάλεσε να παίξουν μαζί του στην επετειακή συναυλία του – για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια του – στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Ξαναέπαιξαν μαζί του το 1999 στα Brit Awards ερμηνεύοντας ζωντανά το “20th Century Boy”.

– Το Νοέμβριο του 2004 σε μια συναυλία τους στο Wembley Arena εμφανίστηκε μαζί τους, ως guest, ο Robert Smith των Cure. Έπαιξαν μαζί δυο τραγούδια τα: “Without You I’m Nothing” και “Boys Don’t Cry”.

– Ο Josh Homme των Queens of a Stone Age αποτελεί ίνδαλμα για τον Stefan “he is my God, είναι ο Θεός μου” όπως ό ίδιος λέει.

– Το “Every You, Every Me” ήταν το βασικό τραγούδι στο soundtrack του Cruel Intentions (1999) σε σκηνοθεσία του Roger Kumble.

– O Molko συχνά σχολιάζει ότι οι PLACEBO είναι ένα συγκρότημα “από outsiders, για outsiders”.

Τιμές εισιτηρίων:
36 € και στην τελική φάση της προπώλησης η τιμή θα διαμορφωθεί στα 39 €.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...