Ραφαέλ Μάρκες: Ο Μεξικανός που στα 39 του πάει στο 5ο του Mundial !

Κάθε εθνική ομάδα σε αυτό το Mundial θα έχει το αστέρι της. Δεν έχει σημασία αν είναι υπέρλαμπρο, απλά λαμπρό ή αρχίζει να σιγοσβήνει. Σημασία έχει πως το αστέρι αυτό θα είναι ο τροφοδότης της αισιοδοξίας. Ένα από αυτά είναι ο Ραφαέλ Μάρκες.

Αυτός που θα στέκεται όρθιος όταν οι άλλοι θα έχουν ξεμείνει από ιδέες και αντοχές. Στην περίπτωση της εθνικής ομάδας του Μεξικού ο Ραφαέλ Μάρκες αναμένεται να κρατήσει στους ώμους του και στη διοργάνωση αυτή τους «τρίχρωμους» από την Κεντρική Αμερική.

Στα 39 χρόνια του με 143 διεθνείς συμμετοχές και 19 γκολ (από το 1997) ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο πέμπτο Μουντιάλ της καριέρας του.

Ετοιμάζεται να τον γράψει η ιστορία για αυτό το επίτευγμα, που το έχουν καταφέρει οι Τζανλουίτζι Μπουφόν, Λόταρ Ματέους και ο συμπατριώτης του, τερματοφύλακας, Αντόνιο Καρβαχάλ. Για όλους στο Μεξικό θεωρείται ο εμβληματικός αρχηγός. Ο Ραφαέλ Μάρκες ακόμα και όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το διασυλλογικό ποδόσφαιρο -σταματώντας πριν έναν χρόνο από την Aτλας- άφησε την πόρτα ανοιχτή στον Κάρλος Οσόριο, τον ομοσπονδιακό προπονητή του Μεξικού, σε περίπτωση που τον είχε ανάγκη. Εκείνος τον συμπεριέλαβε στην προεπιλογή για το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ο Μάρκες ολοκλήρωσε καλά τη χρονιά, χωρίς γκολ, αλλά με 21 εμφανίσεις. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε μεγάλη διαμάχη γύρω από αυτόν. Ο σοβαρότερος λόγος -για τη συζήτηση- είναι μια αμερικανική ομοσπονδιακή έρευνα στην οποία το όνομα του Ράφα Μάρκες εμφανίζεται δίπλα με εκείνα εμπόρων όπλων και ναρκωτικών. Ο Μάρκες είχε μόλις παίξει το 143ο παιχνίδι με τη φανέλα του Μεξικού όταν εξερράγη η βόμβα.

Η ιστορία είναι πολύ σοβαρή και αφορά είκοσι διάσημα πρόσωπα στο Μεξικό, από τον αθλητισμό, τη μουσική, τα σόου. Υπάρχει ο Χουλιόν Αλβάρες, ο οποίος κέρδισε ένα Grammy αλλά και ο διάσημος επιχειρηματίας Ραούλ Φλόρες Ερνάντες που βρίσκεται στο κέντρο της έρευνας. Ο Μάρκες παρουσιάστηκε στους ερευνητές για να δώσει τη δική του εκδοχή των γεγονότων και είπε ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν εντελώς ξένη σε αυτόν.

Oμως έχει δημιουργηθεί αποσταθεροποίηση. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να πιστέψουν, επειδή η έρευνα συνεχίζεται και διαρκώς αποκαλύπτει νέα στοιχεία που αφορούν στα ισχυρά καρτέλ των ναρκωτικών των Sinaloa και Jalisco. Ο Μάρκες ανέστειλε τη δραστηριότητά του για λίγες εβδομάδες και συνέχισε να παίζει μόνο όταν προχώρησε η έρευνα. Ο ομοσπονδιακός προπονητής του Μεξικού, Κάρλος Οσόριο, ξέρει ότι έχει να λύσει ένα δύσκολο γρίφο. Η εκδοχή να μην καλέσει τον Μάρκες θα ήταν σαν να προσβάλλει ένα μνημείο, ενώ θα έκανε τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι υπάρχει τεκμήριο ενοχής.

Ο Μάρκες βρίσκεται στην προεπιλογή των 28 και ο Οσόριο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο «μεγάλος αρχηγός» θα είναι στη Ρωσία. «Πριν τον καλέσω, ήθελα να του μιλήσω προσωπικά και πήγα στη Γουαδαλαχάρα», είπε ο Οσόριο. «Τον βρήκα σε φόρμα και με κίνητρα. Είναι μέλος της ομάδας, με μια απίστευτη καριέρα και με τα χαρακτηριστικά ενός εξαιρετικού ανθρώπου. Μιλήσαμε ανοιχτά και είναι σαφές ότι θα είναι μαζί μας, μόνον αν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις βγουν πεντακάθαρες στον αφρό.

Ο Ράφα εργάστηκε σκληρά, πληρώνοντας για έναν προπονητή από την τσέπη του, και αυτό δείχνει πόσο πολύ θέλει να είναι στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Μεξικό δεν έχει έναν παίκτη σαν αυτόν, με τις ηγετικές του ικανότητες και το ταλέντο του. Ετσι αν σήμερα με ρωτάτε αν υπάρχει χώρος για τον Ράφα η απάντησή μου είναι ναι».

Ολα αυτά ακόμη κι αν η φετινή του εμφάνιση δεν ήταν εξαιρετική, ακόμη κι αν δεν έχει παίξει στην εθνική ομάδα για έναν χρόνο, ακόμη κι αν υπάρχουν αντίθετες φωνές. Ο Οσόριο παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο και ελπίζει ότι ο «αρχηγός» είναι πραγματικά έτοιμος για τις τελευταίες μάχες του μέσα στο γήπεδο.

 

Πηγή : eleftherostypos.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...