Ρεύμα από χαρτί υγείας!

Ρεύμα από χαρτί υγείας!

Η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και από ανακυκλώσιμα υλικά όπως το γυαλί, πλαστικό, μέταλλα, είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη και γνωστή!

Τώρα όμως, Ολλανδοί επιστήμονες, έρχονται να κάνουν μία …παράξενη προσθήκη σε αυτές τις πηγές …καθώς πνεύμα της ανακύκλωσης είναι ότι δεν πρέπει να πετάμε τίποτα, καθώς από όλα μπορεί να «ξαναγεννηθεί» ζωή!

Ο λόγος ; Τα χρησιμοποιημένα χαρτιά τουαλέτας…!!

Έτσι , έρχεται εκ Ολλανδίας, η πρώτη τεχνικο-οικονομική ανάλυση για την μετατροπή των χρησιμοποιημένων χαρτιών τουαλέτας σε ηλεκτρισμό. Οι χημικοί και οι περιβαλλοντικοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και της Ουτρέχτης, που έκαναν την δημοσίευση στο περιοδικό ενεργειακής τεχνολογίας «Energy Technology», προτείνουν μια διαδικασία δύο σταδίων και υπολογίζουν ότι το κόστος του ρεύματος ανά κιλοβατώρα θα είναι συγκρίσιμο με αυτό των φωτοβολταϊκών.

Και μπορεί όλοι μας ή έστω οι περισσότεροι από εμάς στο άκουσμα και μόνο της χρήσης των χρησιμοποιημένων χαρτιών τουαλέτας, να νιώθουμε περίεργα και λίγο αηδιαστικά . Όμως τα χαρτιά αυτά, επειδή είναι χαρτιά,  αποτελούν πλούσια πηγή άνθρακα, καθώς περιέχουν 70% έως 80% κυτταρίνης. Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι στην Ευρώπη παράγουν κάθε χρόνο δέκα έως 14 κιλά χρησιμοποιημένων χαρτιών τουαλέτας ανά άτομο.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες όμως , έχουν ήδη βρει την διαδικασία που θα γίνεται αυτό : σε πρώτο στάδιο τα χαρτιά τουαλέτας, αφού συλλέγονται ξεχωριστά, θα μετατρέπονται σε αέριο μέσω ειδικών συσκευών και, στη συνέχεια, με τη βοήθεια ειδικών κυψελών καυσίμου, το αέριο αυτό θα μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η αποδοτικότητα αυτής της τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρισμού εκτιμάται σε 57%, παρόμοια με μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου.

Και όπως καταλαβαίνετε, οι περισσότερες εταιρείες ενέργειας, δεν δείχνουν αρκετά πρόθυμες – προς το παρόν τουλάχιστον – για να το αναλάβουν… Επομένως, οι Ολλανδοί ευελπιστούν πως το σχέδιο τους θα βρει ζωή… από ποιον άλλον; Αν όχι από την Κίνα!!

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/302652-Reyma-apo-charti-ygeias ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...