Ρ. Σβίγκου: Η Ευρώπη που χρειαζόμαστε είναι αυτή που αντικρίζουμε στην αλληλέγγυα στάση του ελληνικού λαού

r-sbigkou-kapoioi-epidiwkoun-torpilismo-tis-sumfwnias.w_lΗ εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Finance & Markets Voice»,

Η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία παραβιάζει ή όχι τα δικαιώματα των προσφύγων;

Το σημαντικότερο ευρωπαϊκό ζήτημα, αυτή τη στιγμή, είναι το Προσφυγικό. Άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους την πατρίδα τους, τα σπίτια τους, τα όνειρά τους, ξεριζωμένοι προσπαθούν να σωθούν και να επιβιώσουν. Απέναντι σε αυτήν την τραγωδία, οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, με αποκορύφωμα τις χώρες του «Βίζεγκραντ», επέδειξαν και επιδεικνύουν μία στάση που κυμαίνεται από τον ωμό κυνισμό και φτάνει ως τη βαρβαρότητα.

Τη στιγμή που κάποιες χώρες έκλεισαν τα σύνορα, προσπαθώντας να κρατήσουν το «πρόβλημα» έξω από την πόρτα τους, η ελληνική κυβέρνηση -που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος- έπραξε και πράττει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε οι πρόσφυγες να τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης, σύμφωνα και με τις διεθνείς συμβάσεις.

Η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής αποτελεί τη συνισταμένη των επιμέρους στάσεων των κρατών μελών της Ε.Ε. κι έτσι πρέπει να κριθεί. Έρχεται, μάλιστα, μετά το αρνητικό τετελεσμένο των μονομερών ενεργειών του κλεισίματος των συνόρων. Κατά την υλοποίησή της, οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας θα πρέπει να αποσαφηνιστούν στην πράξη, ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όσα αυτό προβλέπει, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και άλλες διεθνείς οργανώσεις.

Η Ευρώπη που έχουμε ανάγκη είναι αυτή που αντικρίζουμε στη στάση του ελληνικού λαού, στην έγνοια για τον αδύναμο συνάνθρωπο, σε μία αλληλεγγύη χωρίς ανταλλάγματα. Αυτή η Ευρώπη πρέπει να επικρατήσει, αλλιώς το ίδιο της το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο.

Αν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας παραμείνει στη θέση του, δεν θα έχει εκτεθεί σοβαρά ο Πάνος Καμμένος;

Ο Γιάννης Μουζάλας έχει υπάρξει ιδιαίτερα αποτελεσματικός στον τομέα του. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει εις βάθος το αντικείμενό του και έχει να προσφέρει ακόμη περισσότερα. Πιστεύω ότι ούτε η κυβερνητική συνοχή κινδυνεύει, ούτε η συνεργασία των δύο κομμάτων, όσο και αν αυτό στεναχωρεί κάποιους. Και βέβαια δεν κινδυνεύει κανείς να εκτεθεί! Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει μπορούν να επιλυθούν και η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα της, διότι το οφείλει στους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν και την εμπιστεύονται, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Έχετε δηλώσει ότι «πρέπει να βγούμε νικητές από τις μάχες που έχουμε να δώσουμε». Αισθάνεστε ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν μάχες από τις οποίες αναδειχθήκαμε νικητές;

Αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση δίνει καθημερινά αγώνες απέναντι στα μεγάλα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει. Στο Προσφυγικό, στην αντιμετώπιση της φτώχειας, στο μέτωπο της διαφθοράς, στη μάχη ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα, για τη βελτίωση του κρατικού μηχανισμού και της δημόσιας διοίκησης, στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Και σε αυτήν την πορεία έχουν γίνει σημαντικά και ελπιδοφόρα βήματα, παρά τις δυσκολίες. Θα μπορούσα να αναφέρω τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, τη θέσπιση ενός πλαισίου για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, και άλλα πολλά. Πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα σε όλους τους τομείς. Είναι κατανοητό ότι τόσο μεγάλα ζητήματα, κάποια από τα οποία έχουν τις ρίζες τους σε δεκαετίες κακοδιαχείρισης, εκτεταμένης διαφθοράς και δόμησης ενός πελατειακού κράτους, εχθρικού στον πολίτη και φιλικού στους «ημετέρους», δεν μπορούν να επιλυθούν σε λίγους μήνες. Όμως, ο αγώνας άρχισε, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.

Πόσο συμπαγής είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, ενόψει της ψήφισης των ρυθμίσεων που θα προκύψουν από την τρέχουσα διαπραγμάτευση;

Είναι η πρώτη φορά που μία ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και δεν προσυπογράφει όσα της έρχονται απ’ έξω. Αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, ότι ο αγώνας και η μέριμνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αρχίζουν από το ίδιο το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποκρούοντας παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών που υπερβαίνουν τη συμφωνία του Αυγούστου. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί θετικά από τους βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, αντανακλώντας τις δεσμεύσεις για προστασία των ασθενέστερων. Οπότε, όσοι και όσες ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα πέσει κι ότι θα επιστρέψουν στη νομή της εξουσίας για να «σώσουν» τη χώρα, όπως την «έσωζαν» τα τελευταία σαράντα χρόνια, θα μείνουν με την ελπίδα.

Ποιος έχει δίκιο για την αξιοποίηση αεροδρόμιων και λιμανιών; Ο Σπίρτζης και ο Δρίτσας, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα, τουλάχιστον, διατηρούσαν σοβαρές επιφυλάξεις ή ο Πιτσιόρλας που τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων;

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν ήταν ποτέ μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Προβλέπονται 9 ιδιωτικοποιήσεις στη δύσκολη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση το καλοκαίρι. Αποφεύχθηκε το ξεπούλημα άλλων 14 περιουσιακών στοιχείων που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενοι, ενώ αποφασίστηκε και η σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, όπου μέρος των εσόδων θα προσανατολιστεί στη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να γίνονται με όρους που κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των εργαζομένων και αυτό πρέπει να διασφαλίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον χώρο της Κεντροαριστεράς; Πρόσφατα απηύθυνε πρόσκληση προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Παπανδρέου για την συγκρότηση του τρίτου πόλου…

Από τη στιγμή που η σοσιαλδημοκρατία αποφάσισε να εναγκαλιστεί τον νεοφιλελευθερισμό, όσες συγκολλήσεις κομμάτων, κινήσεων ή «προσωπικοτήτων» κι αν γίνουν, το αποτέλεσμα θα παραμείνει το ίδιο. Έχω την εντύπωση ότι τέτοιου είδους κινήσεις περισσότερο ενδιαφέρουν τους δημοσιογράφους, διότι αποτελούν πρώτη ύλη για παραπολιτικά σχόλια, παρά τους πολίτες. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε, μάλλον, για μία προσπάθεια δημιουργίας τεχνητών διαφοροποιήσεων με την κεντροδεξιά, τη στιγμή που στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα υπάρχει σχεδόν απόλυτη σύγκλιση.

Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες ημέρες της;

Αν κρίνουμε από τα πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων και από διάφορα δελτία ειδήσεων, το καθεστώς της διαπλοκής, έχοντας χάσει την ψυχραιμία του δεν τηρεί καν τα προσχήματα. Φαίνεται ότι μετά από διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με κορυφαίο το νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών, έγινε πια κατανοητό από τους ενδιαφερόμενους, ότι η κυβέρνηση εννοεί όλα όσα έχει εξαγγείλει και, άρα, μπορούμε να κατανοήσουμε το φόβο τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνιακά κινείται στο επίπεδο δύο κομματικών μέσων («Αυγή», «Κόκκινο») και ορισμένων άλλων εκδόσεων και site. Αρκεί; Άλλες κυβερνήσεις διέθεταν πλήρη πρόσβαση σε ολόκληρο το φάσμα μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών και κυριακάτικων εφημερίδων ευρείας κυκλοφορίας…

Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν αρεστός σε τηλεοπτικούς σταθμούς και συγκροτήματα τύπου γιατί ποτέ δεν επιδίωξε τη «συναίνεση» με τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό που αποδείχθηκε, όμως, τόσο στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, όσο και στο δημοψήφισμα είναι ότι οι πολίτες δεν τους ακούν, δεν τους εμπιστεύονται. Προπαγανδιστικούς μηχανισμούς έχουν ανάγκη οι κυβερνήσεις που επιδιώκουν την εξαπάτηση και την παραπληροφόρηση. Από την άλλη μεριά, βεβαίως, πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είτε παρουσιάζονται διαστρεβλωμένες, είτε αποσιωπούνται. Αυτό είναι ένα ζήτημα που άπτεται της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος των πολιτών στην αντικειμενική και πολύπλευρη ενημέρωση.

 

Είστε ικανοποιημένη από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης;

Η αποτελεσματικότητα μιας κυβέρνησης κρίνεται από την ιστορική συγκυρία, από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και από το τί ακριβώς θέλει να κάνει. Η σημερινή κυβέρνηση έχει μπροστά της κεφαλαιώδη προβλήματα, όπως το Προσφυγικό και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας στην κοινωνία. Δεν μπορεί και δεν θέλει να «διαχειριστεί» απλώς τα διάφορα ζητήματα, αλλά να στήσει από τα θεμέλια έναν κρατικό μηχανισμό ο οποίος ήταν εξαρχής προβληματικός και αποδιαρθρώθηκε ακόμη περισσότερο στα χρόνια των μνημονίων, όπως και να επαναθεμελιώσει το κοινωνικό κράτος και να προβάλλει ένα διαφορετικό παράδειγμα άσκησης πολιτικής.

Σίγουρα σε αυτήν την πορεία υπάρχουν και λάθη, δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις και πρέπει, συνεχώς, να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην κυβέρνηση. Η κοινωνία μας κρίνει και δεν της αρκεί να είμαστε «λιγότερο κακοί» από τους προηγούμενους.

The post Ρ. Σβίγκου: Η Ευρώπη που χρειαζόμαστε είναι αυτή που αντικρίζουμε στην αλληλέγγυα στάση του ελληνικού λαού appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...