ΣΕΒ: Ήρθε η ώρα για ένα επενδυτικό «σοκ»

ΣΕΒ: Ήρθε η ώρα για ένα επενδυτικό «σοκ»

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 23/03/2016 – 17:57

ΣΕΒ

ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΦΟΡΟ 20% ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΕΒ                                                          

Σύσταση περιφερειακών επιτροπών επίλυσης των διαφορών από τη λειτουργία των οποίων αναμένονται ετήσια  φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ  για τα επόμενα 5 έτη, πρότεινε, εκ μέρους του ΣΕΒ, το μέλος του ΔΣ και επικεφαλής της Επιτροπής Φορολογικών Θεμάτων του ΣΕΒ, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, κατά την παρέμβασή του σε εκδήλωση του Συνδέσμου.

Η εκδήλωση του ΣΕΒ, με θέμα: «Η ανάγκη για ένα επενδυτικό σοκ: Φορολογικά Κίνητρα, Άρση Αντικινήτρων και Επενδύσεις»,  είχε ξεκάθαρο μήνυμα  ό,τι «η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή, οι επενδύσεις και η ενίσχυση  της φορολογικής δικαιοσύνης είναι προϋποθέσεις για να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε  στην επόμενη μέρα με προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας».

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν ένα πακέτο επενδυτικών φορολογικών κίνητρων με βασικούς μοχλούς την έξυπνη φορολογία και την άρση των αντικινήτρων, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού στη χώρα μας -γύρω στα 100 δις ευρώ μέχρι το 2022- μέσα από  την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. 

Ανάμεσα σε άλλα προτάθηκε η επέκταση του χρόνου συμψηφισμού των φορολογικών ζημιών με μελλοντικά κέρδη από 5 χρόνια που είναι σήμερα σε 10 χρόνια, προκειμένου να διασφαλισθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των υψηλών ζημιών, οι οποίες  δημιουργήθηκαν τα έτη της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Βασιλάκης ξεκαθάρισε ότι σήμερα χρειάζεται εκσυγχρονισμός των φορολογικών διαδικασιών, άρση των φορολογικών αντικινήτρων και θέσπιση ισχυρών οριζόντιων επενδυτικών κινήτρων.

Τόνισε, δε, ότι «αντί να θεσπίζουμε επενδυτικά κίνητρα που στηρίζονται και στηρίζουν τη φορολογική ειλικρίνεια και συνέπεια, αυξάνουμε τους ονομαστικούς συντελεστές προς όφελος της  φοροδιαφυγής και φοροκλοπής, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον έντονα περιορισμένης ρευστότητας».   Στην συνέχεια  σχολίασε τις κυοφορούμενες προτάσεις για αύξηση των φορολογικών συντελεστών, επισημαίνοντας ότι η υπερφορολόγηση των πιο παραγωγικών και αποδοτικών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι συνταγή αποτυχίας.

Στην παρέμβαση του, ο Πρόεδρος, Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας & ΙΒΕΠΕ – ΣΕΒ, Σύμβουλος Διοίκησης ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής, παρουσίασε τον πυρήνα των προτάσεων του ΣΕΒ, για την ανάδειξη της χώρας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού, αναλύοντας δύο προτάσεις που αφορούν στην εκ των υστέρων φορολογική επιβράβευση των παραγωγικών δαπανών που δημιουργούν κερδοφορία (μέσω μεταφερόμενων υπερ-αποσβέσεων) και στην ενθάρρυνση εμβληματικών επενδύσεων σε τεχνολογία, υποδομές, περιβάλλον, βιομηχανία, μεταποίηση κ.α., όπου προτείνεται η θέσπιση σταθερής ανταγωνιστικής φορολόγησης δεκαετούς διάρκειας για επενδύσεις που δημιουργούν θετικές εξωτερικές επιδράσεις με μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης,

    Ο Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής  υπουργός  Οικονομικών.

     Ο  Μιχάλης Μασουράκης, Chief Economist, ΣΕΒ.

    Ο  Γεώργιος Βενιέρης, Πρόεδρος της ΕΛΤΕ- Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

    Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...