ΣΕΒ: Οι επενδύσεις θα σώσουν την Οικονομία και όχι μόνο η ελάφρυνση του χρέους

ΣΕΒ: Οι επενδύσεις θα σώσουν την Οικονομία και όχι μόνο η ελάφρυνση του χρέους

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 10/03/2016 – 17:40

ΣΕΒ

«Η όποια ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να σώσει την οικονομία ούτε η υποτίμηση του νομίσματος.

Απαιτείται η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία επιχειρήσεων που παράγουν, διεθνώς, ανταγωνιστικά προϊόντα και αυτό, με τη σειρά του, απαιτεί ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, που η υλοποίησή τους καθυστερεί απελπιστικά», τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

«Η οικονομία δεν σώζεται με προσωρινές ελαφρύνσεις εκατομμυρίων που μεταθέτουν τη δημοσιονομική προσαρμογή στο μέλλον. Η οικονομία χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων και, προς αυτήν την κατεύθυνση, η οικονομική πολιτική πρέπει να στραφεί» επισημαίνεται στην συνέχεια.

Η Φορολόγηση αντικίνητρο για την Εργασία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτονται στο Οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου,  η χώρα μας κατατάσσεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση (καταλαμβάνει την 102η θέση ανάμεσα σε 109 χώρες) σε ό,τι αφορά το βαθμό στον οποίο η φορολόγηση αποτελεί αντικίνητρο για εργασία στη χώρα.

Αυτό το αποτέλεσμα ξεκάθαρα σχετίζεται με την ιδιαίτερα υψηλή και υπερπροοδευτική φορολόγηση καθώς και τις υπερβολικά υψηλές και μη ανταποδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι παραγωγικοί εργαζόμενοι.

Καλός μήνας για τα Δημόσια έσοδα ο Ιανουάριος

Στην ανάλυσή του ο ΣΕΒ τονίζει ότι, η απασχόληση συνεχίζει να έχει καλή πορεία παρά την εκ νέου αποδυνάμωση των εξαγωγών.

Η πορεία των εσόδων του κράτους από ασφαλιστικές εισφορές υποστηρίζεται από την αύξηση των εισφορών των συνταξούχων και μαζί με την καλή πορεία των εσόδων από ΦΠΑ λόγω αύξησης των συντελεστών αντισταθμίζει την υποχώρηση της φορολογητέας ύλης.

Έτσι, μαζί με την αύξηση των εισροών από την ΕΕ ο Ιανουάριος είχε μια καλή πορεία ταμειακά για τη γενική κυβέρνηση.

Τα χρέη του κράτους προς την αγορά, μετά μια βελτίωση το Δεκέμβριο, αυξάνονται εκ νέου και η πρόσφατη αύξηση των ελέγχων για αδήλωτη εργασία τον Οκτώβριο και Νοέμβριο κατά 25% περίπου οδήγησε σε αύξηση της εντοπιζόμενης αδήλωτης εργασίας τον Οκτώβριο.

Οι Εξαγωγές έπεσαν, αλλά η απασχόληση αντέχει ανταγωνιστικότητα ταλέντου αναφέρεται σε μια σειρά από πολιτικές και πρακτικές που δίνουν σε μια χώρα τη δυνατότητα να προσελκύσει, να αναπτύξει και να διακρατήσει ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο συνεισφέρει στην αύξηση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ADECCO και του INSEAD.

Το πολιτικό ρίσκο υπονομεύει την ανάπτυξη

Ειδικά στη χώρα μας το πολιτικό ρίσκο που συνεχίζει να υπονομεύει την ανάπτυξη διώχνοντας τις επενδύσεις που δίνουν ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και, από την άλλη, η υπερφορολόγηση δείχνουν στο ταλέντο που έχει η χώρα μας το δρόμο της ξενιτιάς. Το φαινόμενο λαμβάνει πλέον τέτοιες διαστάσεις που τίθεται επιτακτικά ζήτημα προσέλκυσης και διακράτησης του παραγωγικού ταλέντου στη χώρα μας.

Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η ανάπτυξη και η απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου στο οποίο έχει επενδύσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Τίθεται πλέον ζήτημα αποψίλωσης της φορολογητέας ύλης, καθώς ειδικά το ταλέντο με την προοπτική απόκτησης των μεγαλύτερων εισοδημάτων ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του, στερώντας όμως έτσι τη χώρα από τους βασικούς τροφοδότες ενός υπερπροοδευτικού φορολογικού συστήματος.

Επιπλέον, όλο και περισσότερο το κεφάλαιο ρέει στις χώρες στις οποίες υπάρχει ταλέντο και στις οποίες το ταλέντο μπορεί να αξιοποιηθεί. Συνεπώς η εκδίωξη του ταλέντου από τη χώρα μας την καθιστά όλο και λιγότερο ελκυστική ως επενδυτικό προορισμό.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...