Σάλος στη Βρετανία: Λάθος αλγόριθμος στέρησε χρόνια ζωής από εκατοντάδες γυναίκες

Σάλος στη Βρετανία: Λάθος αλγόριθμος στέρησε χρόνια ζωής από εκατοντάδες γυναίκες

Η «σοβαρή ανεπάρκεια» του συστήματος προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού στη Βρετανία ενδέχεται να είχε ως αποτέλεσμα να «ελαττωθούν τα χρόνια ζωής» 135-270 γυναικών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, ενώπιον του Κοινοβουλίου, προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σφάλμα αφορά έναν «αλγόριθμο Η/Υ» και χρονολογείται από το 2009. Εντοπίστηκε, δε, έπειτα από αναλύσεις δεδομένων που έκανε ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Βρετανίας…

«Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που έλαβα από το βρετανικό οργανισμό υγείας, υπολογίζουμε ότι το διάστημα 2009-2018, 450.000 γυναίκες ηλικίας 68-71 ετών δεν κλήθηκαν να κλείσουν ραντεβού και να υποβληθούν στον τελευταίο προσυμπτωματικό έλεγχο», αποκάλυψε ο Βρετανός υπουργός.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν έχει καταστεί σαφές εάν οι καθυστερήσεις στη διάγνωση είχαν ως αποτέλεσμα αναπόφευκτες βλάβες ή θανάτους», συμπλήρωσε ο Τζέρεμι Χαντ, επισημαίνοντας ότι έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας προκειμένου να ριχθεί φως στην υπόθεση.

Το σφάλμα ενδέχεται να «μείωσε τα χρόνια ζωής 135-270 γυναικών» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι είναι «λίγο πιθανό» ο απολογισμός αυτός να είναι «μεγαλύτερος» και ότι θα μπορούσε να είναι «σημαντικά κατώτερος».

«Κατά τραγικό τρόπο, είναι πιθανό ορισμένες από τις γυναίκες αυτής της ομάδας να ήταν ζωντανές σήμερα, εάν δεν υπήρχε αυτή η ανεπάρκεια», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, η Έμα Γκρίνγουντ, επικεφαλής του βρετανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο, του Cancer Research UK, επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου ότι είναι «πολύ ανησυχητικό να γίνεται γνωστό ότι τόσες γυναίκες δεν ειδοποιήθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο για μια μακρά χρονική περίοδο».

Στην Αγγλία, οι γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών ειδοποιούνται αυτομάτως να υποβληθούν σε εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού κάθε τρία χρόνια.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/330495-Salos-ste-Bretania-Lathos-algorithmos-sterese-chronia-zoes-apo-ekatontades-gynaikes ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...