Σήμα κινδύνου από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την Ειδομένη

Σήμα κινδύνου από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την Ειδομένη

Κατηγορία

christos.papad…
Κυριακή 17/04/2016 – 19:35

Σήμα κινδύνου από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την Ειδομένη

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΨΩΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΠΟΛΗ                                      

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τους 10.000 πρόσφυγες της Ειδομένης, προειδοποιώντας για πιθανή έξαρση σοβαρών ασθενειών λόγω των άθλιων συνθηκών υγιεινής στον καταυλισμό.

Στην προσφυγούπολη έχουν ήδη εμφανιστεί κρούσματα ψώρας και άλλων δερματικών παθήσεων, ενώ «θερίζουν» οι γαστρεντερίτιδες και οι δηλητηριάσεις, καθώς τα τρόφιμα που διακινούνται είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και δεν ελέγχονται.

Εστίες μολύνσεων αποτελούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, και τα στάσιμα νερά που υπάρχουν σε πολλά σημεία. Οι γιατροί αναφέρουν σε δραματικούς τόνους ότι οι συνθήκες υγιεινής είναι επικίνδυνα ελλιπείς.

Χθες κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο,  μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια στους πρόσφυγες, προειδοποιώντας τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την παραμονή τους εκεί και τους προέτρεψε να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

Λίγοι, όμως, είναι αυτοί που πείσθηκαν να φύγουν, αφού μόλις τρία λεωφορεία με πρόσφυγες αναχώρησαν για τα Ιωάννινα και την Αθήνα, όμως οι περισσότεροι παραμένουν στην Ειδομένη, ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Εκκενώνεται το λιμάνι

Τη μεταφορά τους στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, όπου οι δυνάμεις του στρατού εργάζονται πυρετωδώς για την τοποθέτηση οικίσκων και κατασκευής αποχέτευσης, αναμένουν περισσότεροι από 3.700 μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Η διαδικασία μετακίνησής τους, θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Πέμπτη το πρωί, με βάση νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Οι εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων Υπουργείων είναι ότι στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά θα υπάρξει η δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 4.000 ατόμων. Ήδη αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο κέντρο 1050 άτομα.

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είναι πριν από το Πάσχα να έχει αδειάσει εντελώς το λιμάνι από πρόσφυγες και μετανάστες.

Η εκκένωση του λιμανιού του Πειραιά και της Ειδομένης, καθώς και η αναδιαμόρφωση των κέντρων φιλοξενίας των προσφύγων και η βελτίωση του συντονισμού των υπουργείων στην παροχή υπηρεσιών, αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως τόνισε από τα Ιωάννινα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας πραγματοποίησε επίσκεψη «εργασίας» στο κέντρο φιλοξενίας στο Κατσικά, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πρόσφυγες και να ακούσει τα προβλήματα τους. Κατά την άφιξη στο κέντρο, μικρά προσφυγόπουλα τον υποδέχτηκαν με λουλούδια, αλλά και ένα τραγούδι για την ειρήνη, την αγάπη και τη παιδική τους αθωότητα.

Στο μεταξύ, κρίσιμη είναι και η κατάσταση στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου φιλοξενούνται 6.000 χιλιάδες πρόσφυγες.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στο πρώην αερολιμένα είναι τελείως ακατάλληλες για την φιλοξενία τόσων ατόμων, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τη διαβίωση τόσο των ίδιων των προσφύγων όσο και τον κατοίκων της περιοχής.

«Όσο ανοίγει ο καιρός η δημόσια υγεία κινδυνεύει με την εξάπλωση ασθενειών» τόνισε ο δήμαρχος Γλυφάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται για «δομή» φιλοξενίας αλλά για «ντροπή».

Στην Αττική βρίσκονται συνολικά 14.806 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται συνολικά 53.805 άτομα.

Οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα νησιά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις 30 νέες αφίξεις.

Πάπας: «Ανθρωπιστικό διάβημα η επίσκεψη στη Λέσβο»

Την πρωτοβουλία να πάρει μαζί του τρεις οικογένειες Σύρων μουσουλμάνων προσφύγων από τη Λέσβο εξήγησε ο Πάπας Φραγκίσκος στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, την ώρα που επέστρεφαν με το αεροπλάνο στη Ρώμη.

«Δεν επέλεξα ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς» είπε ο Ποντίφηκας, διευκρινίζοντας: «Αυτές οι τρεις οικογένειες είχαν τα χαρτιά τους τακτοποιημένα και έτοιμα. Σε μια πρώτη λίστα, ήταν δύο χριστιανικές οικογένειες, αλλά δεν είχαν τακτοποιημένα τα χαρτιά τους. Δεν πρόκειται συνεπώς για κάποιο προνόμιο. Αυτοί οι δώδεκα είναι όλοι παιδιά του Θεού και προέκρινα τα παιδιά του Θεού».

Ο Πάπας διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας πολιτικός υπολογισμός στην επιχείρηση αυτή, το ταξίδι αυτό είναι ένα ανθρώπινο, ανθρωπιστικό διάβημα».

Ερωτηθείς σχετικά με την ενίσχυση των συνόρων σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης εναντίον των μεταναστευτικών ροών, σχολίασε με νόημα ότι «η ανέγερση τειχών δεν είναι λύση» και πρόσθεσε: «Τον περασμένο αιώνα είδαμε την πτώση ενός τείχους. Τα τείχη δεν λύνουν τίποτε. Οφείλουμε να φτιάξουμε γέφυρες. Όμως οι γέφυρες οικοδομούνται με ευφυή τρόπο. Γίνονται με τον διάλογο, με την ενσωμάτωση. Καταλαβαίνω συνεπώς έναν κάποιο φόβο, αλλά το κλείσιμο των συνόρων δεν λύνει τίποτε. Μακροπρόθεσμα κάνει κακό στον ίδιο τον λαό».

Ο Πάπας έκλεισε τη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους με μία έκκληση προς τη Γηραιά Ήπειρο: «Η Ευρώπη οφείλει επειγόντως να εφαρμόσει πολιτικές υποδοχής, ενσωμάτωσης, ανάπτυξης, εργασίας, οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Τα στοιχεία αυτά είναι γέφυρες που θα μας οδηγήσουν στο να μην υψώνουμε τείχη. Όμως, πρέπει να το ξαναπώ, ο φόβος έχει όλη την κατανόησή μου».

Ιερώνυμος: «H ανθρωπιά στην Ελλάδα ζει, στην Ευρώπη αργοπεθαίνει»

«Αυτό που έγινε στην Λέσβο υπήρξε ένα γεγονός σπουδαίο» ανέφερε από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος αναφερόμενος στη επίσκεψή του μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο νησί.

Όπως ανέφερε, «η προσπάθεια όλων μας ήταν να καταλάβουν, όχι μόνο οι Ευρωπαίοι αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, ότι το βάρος που έχει στην πλάτη της η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί μόνη της να το σηκώσει».

«Πρέπει να βοηθήσουν όλοι. Η αλήθεια είναι ότι η ανθρωπιά στην Ελλάδα ζει. Στην Ευρώπη, αργοπεθαίνει» κατέληξε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε δήλωση του από την Κομοτηνή, την οποία επισκέφθηκε προκειμένου να αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σήμα κινδύνου από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την Ειδομένη

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...