Σήμερα εκταμιεύεται η δόση των 7,5 δις ευρώ, ξεκαθάρισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Φωτογραφίες)

Τρίτη 21/06/2016 – 12:54Κλάους Ρέγκλινγκ, Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΣτήριξη και τα 7,5 δις ευρώ της πρώτης υπό-δόσης έφερε στις βαλίτσες του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, στην επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα.
Ο Γερμανός κλειδοκράτορας της ευρωπαϊκής ρευστότητας, μετά την πρωινή συνάντησή του με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών. Αμέσως μετά, στις δηλώσεις του στον Τύπο, τόνισε πως σήμερα εκταμιεύονται τα χρήματα της πρώτης υπό δόσης, ενώ δήλωσε πως ο μηχανισμός θα συνεχίσει να παρέχει δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους προς την Αθήνα. Στην συνέχεια, προσέθεσε πως,  τα επιτόκια των ελληνικών δανείων είναι πολύ χαμηλότερα του 1%, με ωρίμανση στα 32 χρόνια.
Από την πρώτη υπό-δόση, το 1,8 δις εκατ. Ευρώ προορίζεται να πέσει στην αγορά, αποκάλυψε ο κ. Ρέγκλινγκ μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών που ολοκληρώθηκε στις 11 το πρωί.
Μία διαφορετική εικόνα έδωσε για τους στόχους του ελληνικού προγράμματος, όταν αναφερόμενος στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι σεβαστή η συμφωνία που θέτει το στόχο στο  3,5%. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως “θα πρέπει να σεβαστώ αυτή τη συμφωνία”, ενώ άφησε ανοικτό παράθυρο για τον στόχο των υψηλών πλεονασμάτων να μην είναι μόνο για ένα έτος αλλά και ανάλογα  με την πορείας της οικονομίας.
Στο μέγα θέμα του χρέους και των παρεμβάσεων που θεωρούνται απαραίτητες για να γίνει βιώσιμο, ιδιαίτερα μετά τις νέες τοποθετήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έφεραν το θέμα για ακόμα μία φορά στο προσκήνιο,  ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε πως υπάρχει σαφής  δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους αν χρειαστεί και υποστήριξε ότι ο όρος “εάν χρειαστεί” είναι προς το συμφέρον της χώρας γιατί μπορεί να σημαίνει σημαντική ελάφρυνση αν αυτό απαιτείται. Από την πλευρά του τόνισε πως  ο ESM έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης του. Στην διαφορά Ευρώπης και ΔΝΤ για το θέμα του χρέους, είπε πως το ποιες προβλέψεις θα επιβαιβεωθούν, θα φανεί αργότερα, μέσα στο 2016 και θα εξαρτηθεί και από την πορεία της Οικονομίας.
Από την πλευρά του μηχανισμού, θεωρούν πως ήδη υπάρχει σημαντική ελάφρυνση με τα 8 δις που εξοικονομούνται κάθε χρόνο από τα προνομιακά επιτόκια.
1111111
 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...