Σήμερα κλείνει η 4η και τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου

Σήμερα κλείνει η 4η και τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου

Μετά από τρείς γεμάτες ημέρες στη διαπραγμάτευση, οι δύο πλευρές έχουν κλείσει πολλά από τα προαπαιτούμενα με αποτέλεσμα αξιωματούχος από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, να δηλώσει ότι :

Εχθές, από το πρωί άνοιξαν τα φορολογικά, τα εργασιακά, πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση στον τομέα των χρηματοπιστωτικών, ενώ οι συναντήσεις έκλεισαν με την δεύτερη συνάντηση για τα  δημοσιονομικά. Από την κυβέρνηση και από τους υπουργούς που έβγαιναν από τις συναντήσεις εκφράστηκε η εκτίμηση ότι οι συζητήσεις εξελίσσονται ικανοποιητικά και ότι είναι εφικτή η άμεση συμφωνία.

Μεγάλη πρόοδος επετεύχθη στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. Μετά τη συνάντηση που είχαν η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των δανειστών, έγινε γνωστό ότι έκλεισε η συμφωνία για τις 16 εκκρεμότητες του υπουργείου.  Το μόνο θέμα που μένει ανοικτό είναι η διατύπωση για τις προϋποθέσεις μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.  Σύμφωνα με την υπουργό, οι θεσμοί έκαναν αποδεκτή την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις.  Η πρόταση προβλέπει ότι η υπογραφή από το 51% των εργαζομένων του κλάδου, θα επιβεβαιώνεται μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ, έτσι ώστε η σύμβαση να δεσμεύει και τις επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Στο θέμα της διαιτησίας τονίστηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία προσβολή του δικαιώματος για μονομερή προσφυγή με βάση και την απόφαση του ΣτΕ.

Στο ασφαλιστικό συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Όλες οι πλευρές επιβεβαίωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα και οι στόχοι για την υποχρέωση έκδοσης εκκρεμών συντάξεων έχουν επιτευχθεί.  Για τα αναπηρικά επιδόματα, συμφωνήθηκε η επέκταση ως το τέλος του έτους του πιλοτικού συστήματος που εφαρμόζεται ήδη στην Αττική.

Επίδομα Στέγασης για 1,3 εκατ. δικαιούχους!

Ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχει για πολύ κόσμο, τα όσα έγιναν γνωστά μετά την συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Θεανώ Φωτίου για το νέο επίδομα στέγασης το οποίο θα λαμβάνουν κάθε μήνα έως και 1,3 εκατ. άτομα, ή 550.000 νοικοκυριά. Το ποσό της επιδότησης, θα διαμορφώνεται ανάλογα την περίπτωση και θα κυμαίνεται από 80 έως 240 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι θα ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Συνολικά για τα θέματα της πρόνοιας, η υπουργός είπε ότι υπήρξε συμφωνία και πως μένει να «κλειδώσει» το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο, το οποίο θα κινείται κοντά στις 8.000 – 8.500 ευρώ. Με βάση αυτό το όριο, από την Πρωτοχρονιά του 2019 θα καταβάλλεται το νέο επίδομα στέγασης για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου. Όπως επισημάνθηκε το επίδομα δεν θα δίνεται για όσους έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Εκτός από το ατομικό όριο θα υπάρχει και η προϋπόθεση το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.

Σε συμφωνία για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότηση, εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων έφτασαν κυβέρνηση και θεσμοί στη συνάντηση που είχε σήμερα  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.

Ήδη το υπουργείο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας συγκεκριμένων μέτρων, μέσα από διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα, δεδομένου ότι οι απλοποιήσεις είναι αναγκαία συνθήκη για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και της παραγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί αποτελούν προϊόν διαλόγου τόσο με τους παραγωγικούς φορείς όσο και με την Παγκόσμια Τράπεζα που λειτουργεί ως σύμβουλος στο συγκεκριμένο θέμα.

Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε να υπάρξουν αλλαγές και για τις δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται «οχλούσες για την αναμόρφωση του πλαισίου».

Οι αλλαγές στον Εξωδικαστικό

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, αναμένεται να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις για να ανεβάσει ρυθμούς η ρύθμιση των 120 δόσεων που παρά τις ευνοϊκές διατάξεις της, είχαν αποκλειστεί χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις με τους θεσμούς συμφωνήθηκε η  ένταξη στον εξωδικαστικό και των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από το 2017, ενώ όπως ισχύει τώρα μπορούσαν να ενταχθούν μόνο οφειλές έως 31/12/2016.

Επίσης, συμφωνήθηκε η μείωση των δικαιολογητικών για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης στη ρύθμιση. Κάτι, το οποίο είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Τα 22 δικαιολογητικά, αναμένεται να μειωθούν κατά 10.

Στο ίδιο πλαίσιο, του ανοίγματος της ρύθμισης σε περισσότερους ενδιαφερόμενους, εντάσσεται και η συμφωνία για  ένταξη και των χρεών των εταίρων προς το Δημόσιο. Τέλος, με τις αλλαγές στον εξωδικαστικό, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να αιτιολογούν για ποιους λόγους δεν ενέκρινε μία αίτηση, ενώ μέχρι τώρα, οι οφειλέτες δεν γνώριζαν γιατί απορρίπτονταν οι αιτήσεις τους.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Πρώτα η αξιολόγηση, το χρέος στην ώρα του

Όλα στην ώρα τους, λέει το Βερολίνο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Με την διαπραγμάτευση για την δ’ αξιολόγηση, να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς στην Αθήνα, στην Γερμανία, το ενδιαφέρον στρέφεται στον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και την κόντρα με το ΔΝΤ. Κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών,  Ντένις Κόλμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης προληπτικής πιστωτικής γραμμής, από την Ελλάδα. Όπως είπε, «το θέμα τώρα είναι η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία είναι σε εξέλιξη και όλα τα περαιτέρω βήματα θα πρέπει να αποφασιστούν στον κατάλληλο χρόνο».

Στο Βερολίνο, παραμένουν πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις και δεν θέλουν να δεσμευτούν για καμία υποχώρηση, δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση με το Ταμείο για το πως και πότε θα μειωθεί το βάρος του χρέους στην ελληνική Οικονομία, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η πραγματικά μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι το αν τα μέτρα της ελάφρυνσης θα ενεργοποιούνται με έναν αυτόματο μηχανισμό όπως ζητά το ΔΝΤ ή θα χρειάζεται έγκριση, κάθε χρόνο, από τα εθνικά κοινοβούλια. Το πρώτο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, ενώ το δεύτερο διατηρεί τον «πέλεκυν» πάνω από την ανάπτυξη της χώρας.

Σήμερα, κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο Γερμανός αξιωματούχος δέχτηκε βροχή ερωτημάτων για το ελληνικό θέμα, όπου απάντησε ότι

Θεσπίζεται καθεστώς ενιαίας τιμής βιβλίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, θεσπίζεται καθεστώς ενιαίας τιμής βιβλίου. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, προς ψήφιση. Από το υπουργείο, επισημαίνεται ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας των εκπροσώπων του χώρου και πλέον συμφωνήθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Αν και στην Ελλάδα υπήρχε ενιαία τιμή, καταργήθηκε το 2014, μετά από πιέσεις των δανειστών και τις συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Η επανεξέταση του ζητήματος εντάχθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς το φθινόπωρο του 2016, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας, εξηγεί το υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/332241-Semera-kleinei-e-4e-kai-teleytaia-axiologese-toy-mnemonioy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...