Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup για χρέος και Ανάπτυξη

Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup για χρέος και Ανάπτυξη

 
Η ελάφρυνση του χρέους και το πως θα επιτευχθεί η επιθυμητή ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας, θα είναι στα βασικά θέματα του Eurogroup, που ξεκινά στις εννέα το πρωί, στη Σόφια. Από εχθές το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέβη στη Σόφια, για να συμμετάσχει στο συμβούλιο. Αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του, το ελληνικό σχέδιο Ανάπτυξης για την εποχή μετά το μνημόνιο.
 
Τσακαλώτος: Ετοιμάζουμε στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης
 

Για την ανάπτυξη, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη εφημερίδα Financial Times. Σύμφωνα με τον υπουργό, «η Αθήνα ετοιμάζει μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης». Ειδικότερα, ανέφερε ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν δράσεις για την ταχύτερη απονομής της δικαιοσύνης, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, «αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς. Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί».
 
Handelsblatt: «Ναι» από τη Γερμανία σε ελάφρυνση του χρέους
 
Πρόθυμη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι η Γερμανία, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η  θέση του γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι ότι μπορεί να γίνει η ελάφρυνση, αλλά θέλει να υπάρχει μία ρήτρα αυτόματης διακοπής της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους, σε περίπτωση μη προώθησης των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.
 

Σε έγγραφο προετοιμασίας του γερμανικού υπουργείου ενόψει του Eurogroup  της Παρασκευής αναφέρεται ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ είναι πρόθυμη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό προϋποθέσεις. «Μία αδύναμη ανάπτυξη δεν θα νομιμοποιεί αυτομάτως την Ελλάδα να μην αποπληρώσει το χρέος της. Η ρήτρα ανάπτυξης θα ενεργοποιείται μόνο σε συνδυασμό με τακτικές αξιολογήσεις της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας»,  ανέφερε το γερμανικό δημοσίευμα.

Επίσης προτείνεται να υπάρχει και μία ρήτρα αυτόματης διακοπής της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους, σε περίπτωση μη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την άποψη των δανειστών.
 
Το Βερολίνο ζητά να μη συνδεθεί το σύνολο των ελαφρύνσεων με προϋποθέσεις, ενώ υπάρχει και η σκέψη να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα σταδιακά και με προϋπόθεση την παραμονή της Ελλάδας σε σωστή οικονομική πορεία.
 
Η βελτίωση των ομολόγων, προετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές
 
Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, συνεχίζουν να βελτιώνονται, με διεθνείς αναλυτές, να αποδίδουν την πτώση των επιτοκίων στις θετικές προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ευνοϊκού κλίματος ενόψει μιας νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.  Το 10ετές ρίχνει την απόδοσή του, από την Τετάρτη, παραμένοντας σταθερά κάτω από το 4%, ενώ το 5ετές κυμαίνεται κοντά στο 3,12%.
 

Η βελτίωση των αποδόσεων έρχεται μετά από μία σειρά θετικών εξελίξεων για την ελληνική Οικονομία, όπως το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ το 2017 που ανακοινώθηκε την Δευτέρα, οι προσδοκίες για ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης παρά τα εμπόδια και την συμφωνία των δανειστών στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την πρακτική της διαμόρφωσης καλού κλίματος πριν από μια έξοδο στις αγορές. Μέχρι τώρα, η Ελλάδα έχει πάρει 4,3 δις ευρώ από τις αγορές. Τα 3 δις από το 7ετές τον Φεβρουάριο και άλλα 1,4 δις από το 5ετές τον Ιούλιο του 2017. Αναμένεται, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, να προχωρήσουν και στην έκδοση 10ετούς, στο κλείσιμο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/329941-Semera-to-krisimo-Eurogroup-gia-chreos-kai-Anaptyxe ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...