Σαπίζει η παραγωγή πάνω στα δέντρα ελλείψει εργατικών χεριών

Σαπίζει η παραγωγή πάνω στα δέντρα ελλείψει εργατικών χεριών
Απεγνωσμένοι είναι οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει κυριολεκτικά πάνω στα δέντρα λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.

Οι αλλοδαποί που τα προηγούμενα χρόνια αναλάμβαναν το έργο της συγκομιδής και της διαλογής φρούτων και λαχανικών, έχουν εξελιχθεί σε “δίκοπο μαχαίρι” για τους παραγωγούς, αφού η αστυνομία “σκουπίζει” τους παράνομους και ανασφάλιστους, επιβάλλοντας σε περίπτωση σύλληψης υπέρογκα πρόστιμα.

Έτσι οι παραγωγοί αποφεύγουν να πάρουν στη δούλεψη τους παράνομους αλλοδαπούς και χωρίς ασφάλιση αλλά ψάχνουν και με το κυάλι, τους νόμιμους, καθώς αυτοί δεν είναι τόσοι πολλοί ώστε να επαρκούν στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει ανά περιόδους.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που βιώνουν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι παραγωγοί κερασιών και μήλων στην Αγιά Λάρισας, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τους κόπους όλης της χρονιάς.

«Αιτία είναι η ξαφνική και χωρίς καμία προειδοποίηση επιχείρηση σκούπα των αστυνομικών αρχών σε ανυποψίαστους αγρότες, με συνέπεια την επ’ αυτοφώρω σύλληψή τους και την επιβολή πολύ υψηλών προστίμων περί μαύρης εργασίας. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν έχει προηγούμενο και, πραγματικά, όλοι μας έχουμε αιφνιδιαστεί και τρομοκρατηθεί. Κανείς δεν θέλει να είναι παράνομος και είμαστε εμείς οι πρώτοι που ζητούμε από την Πολιτεία να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά της. Τα πρόστιμα, όμως, που επιβάλλονται είναι εξοντωτικά, 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο, και σε συνδυασμό με το νέο καθεστώς φορολογίας οδηγούνται όλοι οι παραγωγοί στην καταστροφή” δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος και παραγωγός, Θωμάς Σιμούλης.

Και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε μια επαγγελματική κατηγορία από την οποία ολόκληρη η χώρα περιμένει να ανακάμψει, αν θέλουμε να μην ερημώσουν τα χωριά μας. Πρέπει το κράτος να δει άμεσα το πρόβλημα και να παράσχει λύση, γιατί πρόβλημα χωρίς λύση δεν υπάρχει. Πρέπει άμεσα να προκύψει μια νόμιμη διαδικασία, ώστε όλοι αυτοί, οι κυρίως Αλβανοί, που έρχονται στην Αγιά με τουριστική άδεια, να μπορούν να δουλέψουν νόμιμα. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους υπευθύνους να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα. Τα προϊόντα μας δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο στα δένδρα. Η καταστροφή θα είναι μεγάλη και για μας και για την τοπική οικονομία και για την οικονομία της χώρας μας. Ήδη η ζήτηση από Ρωσία και άλλες χώρες είναι μεγάλη και θα είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...