Σαπίζουν στις αποθήκες τα φάρμακα για τις… επιδημίες!

Σαπίζουν στις αποθήκες τα φάρμακα για τις… επιδημίες!

Καταπέλτης το πόρισμα των επιθεωρητών δημοσίας υγείας

Προμήθειες που στοίχισαν στον ελληνικό λαό δεκάδες εκατομμύρια

ΤΟΝΟΙ εμβολίων για την αντιμετώπιση των κατά φαντασίαν πανδημιών σαπίζουν εδώ και δεκαετίες στις αποθήκες.

Το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας είναι καταπέλτης για το γιγαντιαίο σκάνδαλο με τις προμήθειες φαρμάκων που γίνονταν αποκλειστικά και μόνο για να θησαυρίζουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές βιομηχανίες και να αρπάζουν τις μίζες οι κορυφαίοι παράγοντες του παλιού χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.

Οι νέες δικογραφίες – φωτιά μαζί με τα πορίσματα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή σε συνδυασμό με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το FBI και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπίσει κινήσεις λογαριασμών και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος για τρεις πολιτικούς που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της ΝΟVARTIS, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, δρομολογώντας παράλληλα ραγδαίες εξελίξεις σε ποινικό και πολιτικό επίπεδο.

Στη σοκαριστική διαπίστωση πως η χώρα προμηθεύτηκε τόνους αντιϊκών φαρμάκων, τα οποία «σαπίζουν» στις αποθήκες αχρησιμοποίητα, χωρίς να υπάρχει πανδημία στη χώρα ή τουλάχιστον έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει, ενώ οι προμήθειες δεν εγκρίθηκαν ποτέ σε προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καταλήγει το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας για την περίοδο 2006-2011.

Το συγκεκριμένο πόρισμα που δίνει άλλη διάσταση και στην υπόθεση Novartis, μαζί με άλλα στοιχεία διαβιβάζονται στη Βουλή με απόφαση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, όμως προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα τα οποία θα κληθούν οι αρμόδιοι να απαντήσουν:

– Πρώτον από το 2014 είχε σχηματιστεί δικογραφία, με βάση έγγραφο του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Σέβη ώστε να διερευνηθούν υπουργικές αποφάσεις που ελήφθησαν το 2009 για την προμήθεια των εμβολίων, ώστε να αντιμετωπιστεί η «πανδημία του 2009», δηλαδή για τον περιβόητο ιό Η1Ν1, γνωστό και ως γρίπη των πτηνών, που χαρακτηρίστηκε ως πανδημία. Έκτοτε η έρευνα «αγνοείται» και η δικογραφία καταλήγει στο αρχείο όταν επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς ήταν η Ελένη Ράικου. Το περίεργο είναι ότι η έρευνα αφορούσε τα ίδια γεγονότα για τα οποία οι προστατευόμενοι μάρτυρες υποστηρίζουν πως υπήρξαν παράνομες χρηματοδοτήσεις. Εκ των πραγμάτων η δικογραφία ανασύρθηκε πρόσφατα από το αρχείο με εντολή της κ. Τουλουπάκη.

– Δεύτερον και εξίσου σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με τους επιθεωρητές υγείας που διενήργησαν έρευνα το 2017(!!!) δεν υπήρξε ποτέ(!!!) πανδημία στη χώρα με αποτέλεσμα να προμηθευτούμε τεράστιες ποσότητες αντιϊκών φαρμάκων τα οποία παραμένουν στις αποθήκες αχρησιμοποίητα και πιθανόν πλέον άχρηστα. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των αρχών η ζημία για το ελληνικό δημόσιο από αυτή την προμήθεια για την περίοδο 2006-2011 είναι 12 εκατομμύρια ευρώ! Τα ερωτήματα είναι δύο:

Α) Γιατί δεν έπρεπε να φτάσουμε στο 2017 για να γίνει έρευνα, όταν υπήρξαν κατά το παρελθόν τόσες αναφορές για το θέμα;

Β) Γιατί δεν έγιναν εξ αρχής τα προβλεπόμενα, σύμφωνα με τους επιθεωρητές υγείας, τεστ ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρχε πανδημία και δεν προβλέφθηκε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο;

Στη Βουλή

Ο συνδυασμός αυτών των δικογραφιών παράγει ένα αποτέλεσμα που κρίθηκε πως πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή προκειμένου να ερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας. Η εξέλιξη προέκυψε εξαιτίας της ύπαρξης δικογραφίας που είχε σχηματιστεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, μετά από καταγγελία του Ε.Ο.Φ προς το υπουργείο Υγείας, στις 20 Ιανουαρίου του 2017. Σε αυτή, ο οργανισμός ανέφερε ότι έχουν παραμείνει αδιάθετες τεράστιες ποσότητες αντιϊκών φαρμάκων στις εγκαταστάσεις του IΦΕΤ. Η εισαγγελέας παρήγγειλε έρευνα στο σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) ελεγκτών υγείας (ΣΕΥΠ) προκειμένου να συντάξει σχετική έκθεση και να ελεγχθεί η καταγγελία. Η απαντητική έκθεση του ΣΕΥΠ που παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, αναφέρει πως ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας και συνεπώς την ανάγκη παραγγελίας τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντιϊκών σκευασμάτων. Η έκθεση μάλιστα αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξαν συνθήκες πανδημίας από το 2006 έως το 2011. Όπως αναφέρεται στην έκθεση η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας, και ουδόλως έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισής της με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας. Επιπλέον, όπως σημειώνεται, βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση τέτοιου σχεδίου εθνικής δράσης με μαζικές παραγγελίες και αποθήκευση των φαρμάκων, ήταν η εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος που να αποδεικνύει την ύπαρξη πανδημίας, που όμως δεν υπήρχε. Κυρίως όμως, δεν προβλέφθηκε στη σχετική σύμβαση η δυνατότητα επιστροφής των σκευασμάτων στις εταιρείες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στις αποθήκες. Ως εκ τούτου, το ΣΕΥΠ αμφισβητεί έντονα στην έκθεσή του τη σκοπιμότητα των αγορών των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των υπουργών Υγείας. Ακόμη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ουδέποτε διενεργήθηκε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ο Ε.Ο.Φ δεν απέστειλε τους σχετικούς φακέλους. Η επίμαχη δικογραφία παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/326610-Sapizoyn-stis-apothekes-ta-pharmaka-gia-tis-epidemie ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...