Σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη προαναγγέλλει ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη προαναγγέλλει ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Σαφες μήνυμα για σαρωτικές αλλαγές στη δικαιοσύνη και πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, έστειλε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας σε επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Ενώσεως Εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο περιστύλιο του Ζαππείου.

Ο υπουργός μετέφερε στους εισαγγελείς χαιρετισμό του πρωθυπουργού τονίζοντας οτι «σέβεται, τιμά και εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης». Ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει πληθώρα νομοθετικών αλλαγών για τη δικαιοσύνη, τονίζοντας με έμφαση, «ό,τι χρειαστεί να αλλάξει θα αλλάξει», ενώ πρόσθεσε ότι «όταν έρχεται το νέο το παλιό τελειώνει».

Στην εκδήλωση παρέστη η Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί εκπρόσωποι των κομμάτων εισαγγελείς και δικαστές όλων των βαθμίδων. Για το ρόλο των εισαγγελέων τις προκλήσεις των καιρών και τη θεσμική τους προσφορά μίλησαν ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Κων. Τζαβέλας αλλά και ο τέως πρόεδρος της Ενώσεως Παν. Μπρακουμάτσος. Ειδική μνεία έγινε στον Πρώην πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτήρη Μπάγια, που έχασε πρόωρα τη ζωή του για τον οποίο ο κ. Παπαγγελόπουλος απένειμε στην οικογένειά του τιμητική πλακέτα, ενώ τιμή αποδόθηκε σε όλους τους διατελέσαντες προέδρους της Ενώσεως Εισαγγελέων – Θα ρωτήσει κάποιος γιατί έχουν αξία όλα αυτά.

Γιατί απλώς οι ενδείξεις είναι απολύτως σαφείς σε όλα τα επίπεδα. Αποκαλύψαμε προ ημερών τα νούμερα που κυκλοφορούν για όσα χρήματα συγκέντρωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα η περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Αυτά τα νούμερα δεν είναι για να πανηγυρίζουμε αλλά για να κρυβόμαστε. Ιδού λοιπόν τι προκύπτει από το ρεπορτάζ που κάναμε:

Τις έρευνες τα τελευταία χρόνια συντονίζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης με τη συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών του ΣΔΟΕ και από τις συνολικά 2.062 εγγραφές ηλεκτρονικών αρχείων οι πρώτοι που ελέγχθηκαν, ήταν οι συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων είχαν διαγραφεί από την αρχική λίστα που έφτασε στις ελληνικές αρχές.

Στη συνέχεια από τα υπόλοιπα 2.059 αρχεία ταυτοποιήθηκαν 1.725 λογαριασμοί, που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή σε εταιρείες. – Σημαντική ώθηση πάντως φαίνεται πως έδωσε η θέσπιση των 100 δόσεων για οφειλέτες του δημοσίου επί υπουργίας Νάντιας Βαλαβάνη. Έτσι από τους 170 που έχουν ελεγχθεί το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 13.788.184 ευρώ εισπράχθηκαν μέσω των ευνοϊκών διατάξεων του Νόμου Βαλαβάνη. Οι οφειλέτες προσήλθαν και υπήχθησαν στο νόμο ρυθμίζοντας συνολικές οφειλές που ανέρχονταν σε 26.023.832ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ανάλογος φορολογικός έλεγχος έχει προχωρήσει για άλλες 350 περιπτώσεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται μέχρι να περάσουν από το κόσκινο των αρχών όλοι οι καταθέτες και να βγει ο τελικός λογαριασμός. Δηλαδή σύνολο 80 εκατομμύρια και δεν έχουμε ολοκληρώσει την έρευνα ούτε για το ¼ της λίστας. – Δείτε τώρα τι έχουν εισπράξει οι άλλες χώρες σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα: Η Ισπανία €2 δις. Η Γαλλία περίπου €1 δις (από μόνο 1.000 φακέλους με τις σημαντικότερες υποθέσεις που επιλέχθηκαν, ενώ επέστρεψαν κεφάλαια ύψους €7 δις στις γαλλικές τράπεζες.

Η Βρετανία με την απειλή της λίστας ανέκτησε στις τράπεζές της κεφάλαια ύψους €12 δις. Η Ιταλία εισέπραξε €750 εκατ. Η Γερμανία υπολογίζει γύρω στα €200 εκατ. ποσό τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς τη δυναμική των γερμανικών τραπεζών και το γεγονός ότι δεν φεύγουν εύκολα χρήματα έξω από τη χώρα εξαιτίας αυτής της δυναμικής. Κάντε τώρα το λογαριασμό και θα δείτε πόσο λίγα έχουμε εισπράξει.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...