Σαρωτική νίκη Τσίπρα στο Συνέδριο (Φωτογραφίες)

ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕ 93,54% – ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ                                                        

Με την απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 93,5%, επί του συνόλου των εγκύρων, έληξε το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε σύνολο 2.926  συνέδρων, ψήφισαν 2.758 και ο πρόεδρος του κομματος εξασφάλισε  2.548  ψήφους ( με 176 λευκά και 34 άκυρα).

Ωστόσο, επιμέρους συστήματα εξουσίας και τα ετερόκλητα συμφέροντα ανάμεσα σε “βαρόνους” και τάσεις αναδείχθηκαν μέσα από τις παρασκηνιακές- αλλά και δημόσιες – συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στο Τάε Κβον ντο.Με πρόσχημα, τα ιδεολογικά και οργανωτικά θέματα, διεξήχθη μία αδυσώπητη “μάχη” κυριαρχίας μεταξύ στελεχών και πρωτοκλασάτων κυβερνητικών παραγόντων με το βλέμμα στις ψηφοφορίες. Προφανώς, ενόψει της “επόμενης ημέρας” και με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σε όλους τους τόνους σαφές ότι επιθυμεί το κόμμα να έρθει στην πρώτη γραμμή και να αποτελέσει κέντρο λήψης στρατηγικών πολιτικών αποφάσεων.
 

Το παρασκήνιο

Ο πρωθυπουργός πάντως, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του αργά το βράδυ του Σαββάτου, στο Συνέδριο του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας εκνευρίστηκε όταν μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στο Συνέδριο -που γίνονταν δι’ ανατάσεως της χειρός- τα μέλη του Συνεδρίου ψήφιζαν επί θεμάτων που είχαν τεθεί ασαφώς ή από τις πολλές και αλλεπάλληλες τοποθετήσεις έχασαν τη γραμμή…

Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν στην ποσόστωση του 25% των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να μην προσμετρώνται οι βουλευτές, αλλά μόνον όσοι έχουν κυβερνητική θέση.Στην ψηφοφορία που ακολούθησε δεν εγκρίθηκε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά προκρίθηκε η πρόταση που συμπεριλάμβανε στην ποσόστωση και τους βουλευτές. Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού με αποτέλεσμα να υπάρξει στιγμιαία ένταση και αντιδράσεις από τους Συνέδρους και τους βουλευτές.

Ειδικότερα, οι σύνεδροι ψήφισαν, με μεγάλη πλειοψηφία, την τροπολογία που προέβλεπε ότι μόνο το 25% μελών της νέας κεντρικής επιτροπής μπορούν να προέρχονται από την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα. Η διάταξη αυτή αποσκοπούσε στο να αναδειχθούν νέα κομματικά στελέχη, ώστε να μη μονοπωλούν τις κομματικές θέσεις τα επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία άλλωστε είναι απασχολημένα με τα κυβερνητικά ή κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.Σύμφωνα με την νέα αυτή ρύθμιση στη νέα κεντρική επιτροπή των 151 μελών, μόνο 38 μέλη θα προέρχονταν από την κυβέρνηση και τους βουλευτές.Προς έκπληξη όλων και πιθανόν ύστερα από πιέσεις ενδιαφερομένων, έκανε παρέμβαση ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Μάχη επιρροής για την Κεντρική επιτροπή

Με βάση τέλος τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα για την επαύριο και τη βούληση να περιοριστούν οι εσωκομματικοί μηχανισμοί, το ψηφοδέλτιο για τα νέα μέλη της ΚΕ υπήρξε ενιαίο. Η αγωνία των κορυφαίων χτύπησε κόκκινο και εξελίχθηκε σε ένα προσωπικό στοίχημα για τον καθένα, αφού πρόκειται για το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο η συμμετοχή στο οποίο αποτελεί ζήτημα κομματικής τιμής.
 

Επί της διαδικασίας

Ο σύνεδροι ψήφιζαν σε τρεις κάλπες: για πρόεδρο, για Κεντρική Επιτροπή και Εξελεγκτική Επιτροπή, καθώς επίσης και για την Περιφερειακή Συγκρότηση.

Ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε με καρό πουκάμισο και μαύρο τζιν παντελόνι, ενώ «έκλεψε» λίγο χρόνο, συμμετέχοντας σε διάφορα «πηγαδάκια» που είχαν στηθεί στις εγκαταστάσεις του Παλαιού Φαλήρου.

Ακόμα, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter δύο μηνύματα, γράφοντας πως «Ψηφίζουμε σήμερα για την ανάδειξη των κεντρικών οργάνων του κόμματος μας και την επικύρωση των θέσεων του Συνεδρίου μας» και συμπλήρωσε «η ολοκλήρωση του Συνεδρίου μας είναι η αρχή μιας νέας σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία».


Ενθουσιασμός, φιλιά….

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Συνέδριο

Στο μεταξύ, με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι ξένες αποστολές τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα ρίχνει την αυλαία του με την εκλογή των μελών της Κεντρικής του Επιτροπής.

Απεσταλμένοι από κόμματα και κινήματα όλου του κόσμου, από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία έως και τη Σαχάρα, εξόν από τους χαιρετισμούς των λαών της πατρίδας τους και το μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός για να αποτινάξει το χρέος και την κατάσταση λιτότητας που του έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, αναμένουν με περισσό ενδιαφέρον τα συμπεράσματα από τον εσωτερικό διάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το γεγονός ότι το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση της Ελλάδας, έχει μεγάλη σημασία και για τη χώρα μας και την Ευρώπη, αλλά και για το μέλλον της Αριστεράς στον κόσμο.

Μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο, όλοι ομόθυμα εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο των ξενοφοβικών και υπερσυντηρητικών απόψεων στην Ευρώπη και τον κόσμο, τον ισλαμισμό σε μέρος της Ασίας και της Αφρικής, και συμφωνούν πως μόνη εναλλακτική λύση αποτελεί η επιστροφή στην κοινωνία των πολιτών, στην κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, που μόνον οι δυνάμεις της Αριστεράς, που μάχονται κατά του πνεύματος του άκρατου ανταγωνισμού και της καταπίεσης των λαών που ο καπιταλισμός εκπορεύει.

   Ο εκπρόσωπος της Ιταλικής Αριστεράς Στέφανο Φασίνα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει:«Η Ευρωζώνη είναι αφόρητη, οδηγεί την ΕΕ σε ναυάγιο. Συνεπώς εμείς στην Αριστερά, μαζί με άλλα κινήματα, με άλλες κοινωνικές δυνάμεις, οφείλουμε να οικοδομήσουμε μία εναλλακτική λύση, μία νέα οικονομική και κοινωνική τάξη, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα το μεταναστευτικό πρόβλημα, την τρομοκρατία, που τροφοδοτούν την δεξιά και τις ξενοφοβικές δυνάμεις και απομακρύνει, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους, τους λαούς της Ευρώπης.

    Αναφορικά με την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για συγκρότηση ενός μετώπου του ευρωπαϊκού νότου, ο Φασίνα πρόσθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Γνώμη μου είναι πως για να πάει μπροστά αυτή η πρωτοβουλία δεν αρκούν οι σύνοδοι, θα πρέπει οι εθνικές κυβερνήσεις σε κάθε χώρα να δρουν με συνεπή τρόπο προς τις άλλες. Για παράδειγμα στην Ιταλία, η κυβέρνηση Ρέντσι συνεχίζει να ακολουθεί παθητικά την ατζέντα της Ευρωζώνης κι ενώ θα έπρεπε να δρομολογήσει επενδύσεις, εκείνη ακολουθεί πιστά την νεοφιλελεύθερη ατζέντα».

   Η δε, εκπρόσωπος των Unimos Podemos Μάργκα Φερέ τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εγώ πιστεύω πως η Αριστερά έχει τώρα μία ιστορική σημασία- η ισπανική και η ελληνική Αριστερά, έχουν μία ιστορική αποστολή: να κυβερνήσουν τις χώρες τους για να αλλάξει η Ευρώπη, να παγιώσουν τον πόλεμο κατά των ισχυρών και να υπερασπισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων. Πιστεύω πως κι αυτή είναι μία αποστολή ισάξια με αυτή που είχαμε αναλάβει το 1936 και πιστεύω πως είναι καλό να το υπενθυμίζουμε αυτό, γιατί είναι μία ιστορική σχέση πολύ ισχυρή αυτή που μας ενώνει και δεν είναι απλά μία έκφραση αλληλεγγύης και συμπάθειας. Γιατί αγωνιζόμαστε από πολλά χρόνια για τους ίδιους σκοπούς: την δικαιοσύνη και την υπεράσπιση των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων. Είναι μία αποστολή που αξίζει αυτήν να θυμόμαστε και αξίζει για να κυβερνήσεις μία χώρα».

   Στην ερώτηση για την άνοδο των υπερσυντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων, η Φερέ τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η απάντηση θα πρέπει να προέλθει από τον Νότο, γιατί δεν είναι μόνον η Ελλάδα, είναι κι η Ισπανία, κι η Πορτογαλία -που κι εκεί υπάρχει μία προοδευτική κυβέρνηση που θεωρώ ότι μπορεί να επιτύχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις- αλλά υπάρχει επίσης και μία αίσθηση στην κοινωνική συνείδηση, ότι καταπνίγεται από τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις του Βορρά και της ΕΕ. Υπάρχει μία αντίδραση της Δεξιάς και της ακροδεξιάς, κι εμείς έχουμε μία ιστορική αποστολή να οργανώσουμε και να φέρουμε στο προσκήνιο αυτή την πλειοψηφία του κόσμου που δεν θέλει να ζει υπό το κράτος της ακροδεξιάς. Αυτός είναι μία πολύ σημαντική στιγμή, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την ισότητα, τη δικαιοσύνη, για όλα τούτα για τα οποία αγωνιζόμαστε, για τα πράγματα που αξίζει να αγωνιζόμαστε. Η οπισθοδρόμηση τούτη που συνεπάγεται η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ακόμη και στην Ελλάδα, γιατί στην Ισπανία ακόμη δεν έχουμε ακροδεξιά, καταδεικνύει την αποτυχία του ευρωπαϊκού νεοφιλελεύθερου σχεδίου και η εναλλακτική δεν μπορεί να είναι η ακροδεξιά, η αριστερά είναι η εναλλακτική, κι εμείς θα είμαστε στην πρωτοκαθεδρία αυτής της λύσης από τον ευρωπαϊκό Νότο».

   Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Κόμματος των Εργατών της Βραζιλίας Τέρρα Μπουντίνι, υπερθεματίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στη Βραζιλία βιώσαμε τις συνθήκες ενός πραγματικού πραξικοπήματος, που καθαίρεσε την δημοκρατικά εκλεγμένη Πρόεδρο μέσω μιας ενορχηστρωμένης μομφής, χωρίς να υπάρχει μία νομική βάση για την διαδικασία τούτη, ενώ διαπιστώνεται και μία αύξηση, μία πλημμυρίδα, του συντηρητικού πνεύματος στη Βραζιλία κι εν γένει στη Λατινική Αμερική. Κι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες στιγμές να υπάρχει αλληλεγγύη, προσοχή και μέριμνα να στέλνουμε παντού το μήνυμα τούτο και ταυτόχρονα να κυκλοφορήσουμε σωστά την πληροφορία πως στη Βραζιλία εκείνο που συντελέσθηκε ήταν ένα πραγματικό πραξικόπημα κι ένα πραγματικό ξήλωμα των κοινωνικών πολιτικών που εφαρμόσθηκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια».

   Στέλνοντας ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μπουντίνι προσέθεσε: «Θέλω να χαιρετίσω τον ελληνικό λαό, για το μήνυμα που έστειλε με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί ένα σύμβολο αντίστασης κι έμπνευση για τους αγώνες όχι μόνον της Αριστεράς στην Ευρώπη, αλλά και στη Λατινική Αμερική και παρακολουθούμε το ελληνικό παράδειγμα που αποτελεί την έμπνευση για την μάχη απέναντι στις παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις και τη δημοκρατική αντίσταση».

   Ο Αλόνσο Ακόστα, υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του Απελευθερωτικού Εθνικού Κινήματος Φαραμπούνδο Μάρτι του Ελ Σαλβαδόρ, που ασκεί την κυβέρνηση στη χώρα του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Οφείλουμε να έχουμε συνείδηση πως μαχόμαστε κατά ενός πολύ δυνατού εχθρού. Η Δεξιά είναι παντοδύναμη, έχει οικονομικά αποθέματα και στην πλάτη της πολλούς αιώνες δυναστείας, γνωρίζει τα τερτίπια και τις παγίδες ενώ εμείς είμαστε ένα κίνημα οραματικό, προοδευτικό, κι επαναστατικό. Αντιμετωπίζουμε εμπόδια σε καθημερινή βάση και τα ξεπερνάμε. Και τούτη είναι η μεγάλη αρετή του κινήματός μας, ότι δεν μπορεί να πεθάνει γιατί έχει σοσιαλιστική ιδεολογία, που εδράζεται στην αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης για τον λαό μας».

    Ο υπουργός του Κινήματος Πολισάριο για την απελευθέρωση της Δυτικής Αφρικής Μοχάμαντ Σιντάτι: «Κατά τη γνώμη μου τούτο το συνέδριο συνιστά ένα πολύ σημαντικό γεγονός, διότι όχι μόνον απλώς είναι μία ευκαιρία για τις εσωτερικές διεργασίες, αλλά είναι επίσης και μία ευκαιρία για τον ελληνικό λαό μέσω του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει τη βούλησή του για ειρήνη, τη θέλησή του να συνεχίσει να αντιστέκεται και να εργάζεται για την οικοδόμηση μίας κοινωνίας ισότητας, μη σεξιστικής, δημοκρατικής, και μία κοινωνία ανεκτικότητας. Αυτό πιστεύω. Κι από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο πρωτοπόρος, ήταν στην πρωτοκαθεδρία αυτού που θα ονομάζαμε πολιτικού και κοινωνικού κινήματος για την βαθιά αλλαγή εδώ στην Ελλάδα, κι έτσι δεν είναι το σημερινό όχι απλώς ένας απολογισμός, αλλά η υιοθέτηση ενός σημαντικού ρόλου στο πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας. Θα έλεγα πως η πλειοψηφία των Ελλήνων ταυτίζεται με αυτές τις αρχές που συνίστανται στην δημοκρατία και στη λήψη αποφάσεων καθοριστικών για την πρόοδο του λαού της Ελλάδας».

   Όσον αφορά τους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδος του συντηρητισμού και του ριζοσπαστισμού, ιδίως του ισλαμισμού στον κόσμο, ο κ. Σιντάτι τόνισε: «Θα επαναλάμβανα εδώ μία κοινή διαπίστωση: πως η Δεξιά γνωρίζει πως να διδάσκεται από τις ήττες της πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι η Αριστερά από τις νίκες της. Κι αυτό επιβεβαιώνεται δυστυχώς. Σήμερα οι συντηρητικές, σκοταδιστικές κι αντιδραστικές δυνάμεις έχουν αναδιοργανωθεί με τρόπο κάθε φορά πιο επιθετικό και πιο απειλητικό και προσπαθούν να διαιωνίσουν και παγιώσουν το άδικο σύστημα που διαρκώς γεννά πιο μεγάλες ανισότητες. Αυτό είναι σαφές. Συνεπώς βρισκόμαστε ενώπιον μίας πολύ σημαντικής, κρίσιμης, ιστορικής κι ευαίσθητης στιγμής. Τούτο απαιτεί μία απάντηση, που θα προέλθει από το κίνημα της Αριστεράς κι όχι μόνον από αυτό, αλλά περιμένουμε κι όλους εκείνους που θέλουν να τερματιστεί η αδικία, αυτούς που προσμένουν την ειρήνη και δεν είδαν ποτέ τους την ειρήνη, και έχουν υποστεί πολλαπλές απειλές κι επιθέσεις από τον ισλαμισμό και τα ριζοσπαστικά κινήματα της αντίδρασης, όλα τούτα συνηγορούν πως βρισκόμαστε ενώπιον μίας πολύ σημαντικής κατάστασης. Κι αυτό απαιτεί οι δυνάμεις της προόδου, της δικαιοσύνης και ενός καλύτερου κόσμου, να ενωθούν και να δυναμώσουν την συνοχή και τη συμπαράσταση και να αντιτάξουν μία αντίσταση κι ακόμη περισσότερο να πολλαπλασιάσουν την αντίσταση σε κάθε χώρα και κάθε λαό, γιατί η αντίσταση κάθε ενός λαού συνεισφέρει στη διεύρυνση της αντίστασης και τούτος είναι ο καλύτερος τρόπος για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους και τις προκλήσεις».

   Ο Λιουίς Κομπρουβί, μέλος της Πρωτοβουλίας Πρασίνων της Καταλονίας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν τα συμπεράσματα από τις διεργασίες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη. «Η ανησυχία μας έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές κρίσεις στην Ευρώπη. Η κρίση στην Ευρωζώνη, το προσφυγικό, η κρίση που αφορά την αναδίπλωση στα εθνικά σύνορα κι σ’ όλο αυτό που μας ανησυχεί πιστεύουμε πως δεν υπάρχει άλλη λύση από το να μην αντιμαχόμαστε απλώς εθνικά συμφέροντα, αλλά να πασχίζουμε να βρούμε μία γενικότερη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τούτο τον σκοπό θεωρούμε πως η συμμαχία των δυνάμεων της Αριστεράς αποτελεί το πρώτο βήμα», προσέθεσε ο ίδιος.

   «Το ενδιαφέρον μας από την ισπανική πλευρά είναι να υπάρξει μία συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για να συνεισφέρουμε στην αλλαγή της Ευρώπης. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, πρωταρχικός μας στόχος είναι να ρίξουμε από την κυβέρνηση το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και να υπάρξει μία κυβέρνηση τη Αριστεράς. Αυτό θα είναι δύσκολο, όμως έχουμε επίγνωση της σημασίας που θα έχει για την Ευρώπη, η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ισπανία», προσέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...