Σεβασμό της ελληνικής μειονότητας ζητάει η Σουηδία

Σεβασμό της ελληνικής μειονότητας ζητάει η Σουηδία

Οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία βρίσκονται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, καθώς, επρόκειτο να ξεκινήσει και η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Έτσι λοιπόν, κατόπιν ερώτησης του ομογενή βουλευτή των Μετριοπαθών, Σωτήρη Δελή που ρώτησε την υπουργό Εξωτερικών, Μαγκότ Βάλστρεμ για το «αν σκοπεύει να λάβει μέτρα είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της ΕΕ ή αμφότερα, προκειμένου να προστατεύσει την ελληνική μειονότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματά της στην Αλβανία γενικά και στην περιοχή της Χειμάρρας ειδικότερα;», η σουηδική Βουλή παίρνει θέση και ζητά τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Έτσι απαντώντας στη σχετική ερώτηση η κα. Βάλστρεμ υποστήριξε: «Η Αλβανία πρέπει να λύσει το πρόβλημα της πλημμελούς προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας στη χώρα (…) Το πρόβλημα είναι ευρύ και πλήττει διάφορες κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της ελληνικής μειονότητας».

«Η κατάσταση στη Χειμάρρα συνδέεται με το ευρύτερο ζήτημα της πλημμελούς προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας και των ανεπίλυτων διενέξεων σε θέματα κυριότητας γης, τα οποία επικρατούν στο σύνολο της χώρας. (…) Ως αποτέλεσμα των δράσεων αυτών, κατεδαφίστηκαν 9.000 κτίρια στη χώρα. Παρόλο που οι ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών έλαβαν αποζημίωση, η αποζημίωση αυτή ήταν χαμηλή, και η Σουηδία, κατά τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Ράμα, υπογράμμισε τη σημασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και την ανάγκη διαλόγου με τις ομάδες αυτές στη Χειμάρρα, κυρίως καθώς αυτές ανήκουν σε μειονότητες και οι χαμηλές αποζημιώσεις προς τους ιδιοκτήτες αποτελούν πρόβλημα», είπε ακόμη η κα. Βάλστρεμ.

Μάλιστα η Σουηδή υπουργός υπογράμμισε ότι το πρόβλημα συνδέεται και με τα ανθρώπινα δικαιώματα και «αποτελεί επίσης απαίτηση από πλευράς ΕΕ στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/313603-Sebasmo-tes-ellenikes-meionotetas-zetaei-e-Soyedia ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...