Σεμινάριο για τη λειτουργία και διαχείριση κοινωφελών περιουσιών – Νόμος 4182/13

Το διήμερο 13 και 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, στη Ναύπακτο, στο χώρο της Δημόσιας Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης, σεμινάριο επιμόρφωσης σχετικό με την λειτουργία και διαχείριση Κοινωφελών Περιουσιών. Αφορμή ο νέος νόμος 4182/2013, με τις τροποποιήσεις του, που καθορίζει πλέον την λειτουργία των Ιδρυμάτων και των Κληροδοτημάτων.

Η οργάνωση του σεμιναρίου ήταν πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας κ. Ιεροθέου, προέδρου των περισσότερων Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων που λειτουργούν στην περιοχή της Ναυπακτίας και υλοποιήθηκε με την πολύτιμη συνδρομή της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η επιμόρφωση των συμμετεχόντων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και διαχείριση των κοινωφελών περιουσιών.

Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Αθανάσιος Μίχος, Οικονομολόγος, εκπαιδευτής ΕΚΕΠΙΣ, πρώην Προϊστάμενος Γραφείου Εθνικών Κληροδοτημάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Τις εισηγήσεις του σεμιναρίου παρακολούθησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου  και Αγίου Βλασίου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ιωάννης Ράπτης, ο Νομικός, Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Κωνσταντίνος Παπακώστας, Γυμνασιάρχες και Λυκειάρχες, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και υπεύθυνοι διαχείρισης των Ιδρυμάτων – Κληρο­δο­τη­μά­των και ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ναυπακτίας που συντονίζουν τις ενέργειες από την πλευρά του Δήμου.

Στο διήμερο σεμινάριο έγινε, κατά το δυνατό ανάλυση και ερμηνεία, των διατάξεων του Νόμου και των τροποποιήσεων αυτού με έμφαση στις διαχειριστικές Πράξεις, την σύνταξη Προϋπολογισμών, Απολογισμών – Ισολογισμών, τη διαδικασία χορήγησης Υποτροφιών, την αξιοποίηση των περιουσιών τις εκμισθώσεις και εκποιήσεις ακινήτων. Δόθηκαν ειδικότερες οδηγίες και επισημάν­θηκαν σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Τις εργασίες άνοιξε και έκλεισε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, που ευχαρίστησε τον εισηγητή για την κατατοπιστική παρουσίασή του και για την αμέριστη συμπαράστασή του στην επίλυση προβλημάτων που κατά καιρούς παρουσιάζονται στη διαχείριση των Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων. Επίσης, αναφέρθηκε στην κατάσταση την οποία παρέλαβε, τίς δυσκολίες που αντιμετώπισε, την πολεμική και αήθη επίθεση σε κάποιες περιπτώσεις αλλά παρά ταύτα με την βοήθεια και των υπολοίπων μελών και συνεργατών οι Κοινωφελείς Περιουσίες είναι σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση όπως αποτυπώνεται στους Απολογισμούς τους και τις αναφορές της αρμόδιας Διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Το ταχύρρυθμο αυτό σεμινάριο ήταν μια ακόμη προσπάθεια του Μητροπολίτη μας να βελτιώσει περισσότερο τη λειτουργία και διαχείριση των κοινωφελών περιουσιών των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων Ναυπακτίας. Χωρίς αμφιβολία, ο Μητροπολίτης είναι αυτός που με μεγάλη δυσκολία κατάφερε να θέσει σε λειτουργία το επί σειρά ετών «σκουριασμένο όχημα» των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων στη Ναύπακτο. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια ασχολείται με το αντικείμενο αυτό με αμείωτο ενθουσιασμό, πολύ κόπο και πολύ πόνο. Μάλιστα, είναι ο μόνος πρόεδρος Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων, πανελλαδικά, ο οποίος έχει θεσμοθετήσει ετήσιο απολογισμό και δημόσια λογοκρισία αναζητώντας προτάσεις για βελτίωση και καλύτερη αξιοποίηση των κοινωφελών περιουσιών.

Τέλος, αφού η Ναύπακτος ευτύχησε να έχει πολλούς δωρητές και αρκετά Ιδρύματα – Κληροδοτήματα είναι ανάγκη σήμερα όλοι μαζί να στηρίξουμε τη δημιουργία προϋποθέσεων για παρακολούθηση των θεμάτων σε καθημερινή βάση για την ακόμα καλύτερη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Ιδιαίτερα στις κρίσιμες οικονομικά συνθήκες που περνάει η Χώρα μας η συμβολή των Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων είναι περισσότερα από ποτέ χρήσιμη. Η εθελοντική συμβολή καθενός στον τομέα αυτό έχει ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις. Ηθικές γιατί οφείλουμε να τιμάμε αυτούς που προσέφεραν τις περιουσίες τους για κοινωφελείς σκοπούς και κοινωνικές διαστάσεις γιατί βοηθιούνται κυρίως μαθητές και φοιτητές που προσπαθούν να σπουδάσουν.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...