Σε ιστορικό χαμηλό 31 ετών η Στερλίνα και οι επενδυτές ψάχνουν ασφαλές καταφύγιο στην Ελβετία!

Τετάρτη 06/07/2016 – 14:45

Σε ιστορικό χαμηλό η 31 ετών η Στερλίνα και οι επενδυτές ψάχνουν ασφαλές καταφύγιο στην Ελβετία!

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται και πάλι η βρετανική αγορά! με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, για τα κεφάλαιά τους, η Στερλίνα έπεσε σε νέο χαμηλό τριάντα ενός ετών, κάτω από την ισοτιμία του 1,28 απέναντι στο δολάριο!

Με κολοσσούς του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κλάδου να κάνουν σχέδια μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους, σε έδαφος εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στους επόμενους μήνες, η ψυχολογία της αγοράς στρέφεται κατά της Βρετανικής Οικονομίας, παρά τις ενέσεις κεφαλαίων της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Η χαμηλή  Στερλίνα, βάζει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την χώρα και ειδικά για την Ελλάδα, αναμένεται να επηρεάσει το Τουρισμό, όπου τα ελληνικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο ακριβά για τους Βρετανούς καταναλωτές.

Με τις εξελίξεις γύρω από το αναμενόμενο «Brexit», αλλά και τις πληθωριστικές τάσεις, να τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς, μεγάλες πιέσεις δέχονται και οι τίτλοι των γερμανικών ομολόγων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αγορές δείχνουν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις, με τους πωλητές να κυριαρχούν στην αγορά συναλλάγματος και η λίρα, να πέφτει  έως και τα 1,2798 δολάρια, που είναι το πιο χαμηλό επίπεδό του από τον Ιούνιο του 1985, πριν ανακτήσει και πάλι έδαφος κοντά στα 1,2944.       

Ειδικά απέναντι στο του ευρώ, η στερλίνα υποχώρησέ το πρωί σε νέο χαμηλό τριετίας! Μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τους εξαγωγείς.

Παράλληλα, η πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στην αγορά ομολόγων.

Οι επενδυτές εκτιμώντας τον κίνδυνο πληθωριστικών τάσεων,  έφεραν την  απόδοση του πενηνταετούς ελβετικού ομολόγου κάτω από το μηδέν, κάνοντας αρνητικό το κόστος δανεισμού της χώρας για όλους  τους τίτλους που έχει εκδώσει.  Με την  απόδοση  των ελβετικών ομολόγων να περνά σε αρνητικά επίπεδα και του πενηνταετούς κοντά στο -0,003%, οι αλυσιδωτές συνέπειες, οδήγησαν σε ιστορικό χαμηλό και τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου (1,378%).

Οι εξελίξεις ειδικά στους ελβετικούς τίτλους, που έχουν το χαμηλότερο επιτόκιο στον κόσμο, αντικατοπτρίζουν την πενταετή μάχη της Ελβετίας με τον αποπληθωρισμό.

Στην αγορά ομολόγων όσο πιο χαμηλό είναι το επιτόκιο, τόσο πιο καλό είναι για την χώρα που το εκδίδει. Όσο περισσότερο ενδιαφέρον εκδηλωθεί για τους τίτλους της, τόσο πέφτει το επιτόκιο. Όσο πιο χαμηλό είναι το επιτόκιο, τόσο λιγότερα χρήματα θα χρειαστεί να επιστρέψει η χώρα για τα λεφτά που δανείστηκε από τις αγορές.

Με λίγα λόγια, η Ελβετία θα δανείζεται από τις αγορές και με το αρνητικό επιτόκιο όχι μόνο δεν θα πληρώνει αλλά θα δίνει πίσω και λιγότερα χρήματα!

Αυτή η τάση συντηρείται γιατί οι επενδυτές θέλουν ένα ασφαλές μέρος να «παρκάρουν» τα χρήματά τους ώσπου να περάσει η κρίση του «Brexit». Είναι τόσο μεγάλο το επίπεδο ανησυχίας που οι επενδυτές δέχονται ισχυρό «ψαλίδι» για να δανείσουν τους Ελβετούς ακόμα και 50 χρόνια!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...