Σε καλό κλίμα η νέα συνάντηση Λαγκάρντ – Τσακαλώτου

Σε καλό κλίμα η νέα συνάντηση Λαγκάρντ – Τσακαλώτου

Κατηγορία

phpanos
Κυριακή 17/04/2016 – 09:22

Ευκλειδης Τσακαλώτος, Κριστίν Λαγκάρντ,

ΤΟ ΥΠΟΥΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ «ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΓΚΗΣ» ΥΨΟΥΣ  3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ                                                                                                              

Στην σκιά των πληροφοριών για σχέδιο που προβλέπει επιπλέον μέτρα «ανάγκης» ύψους 3 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ. Η μεταμεσονύκτια συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, διήρκησε περίπου 20 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με επίκεντρο την επίλυση «τεχνικών λεπτομερών» της διαπραγμάτευσης.

Η έκτακτη συνάντηση, έρχεται μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που έριχνε φως σε σενάριο επιβολής μέτρων 3 δισ. ευρώ,  επιπλέον των 5,4 δισ. γύρω από τα οποία κινείται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα αυτά, θα έμπεναν στην συμφωνία, ως ασφαλιστική δικλείδα, αν επιβεβαιωθούν οι εκτημήσεις του Ταμείου, ότι η ελληνική πλευρά, δεν θα καταφέρει να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου, για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018.

Τα «μέτρα έκτακτης ανάγκης» παρουσιάζονται ως η προσπάθεια των ευρωπαίων δανειστών, για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κοντά στο ορόσημο της 22ας Απριλίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το επόμενο  Eurogroup.

Το σχέδιο, φαίνεται πως έχει  τη στήριξη του Βερολίνου που προσπαθεί να κλείσει η διαπραγμάτευση χωρίς να υπάρξει επί της ουσίας κάποια ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος και σε αυτή την κατεύθυνση, δίνει στο Ταμείο τα μέτρα που έχει ζητήσει ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Γραφείου του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν.

Όμως τονίζεται πως η κατάσταση δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, καθώς έμπειρα στελέχη από την πλευρά των δανειστών φέρονται να αναγνωρίζουν ότι θα είναι δύσκολο να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση σε μέτρα, συνολικού ύψους 8+ δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αθήνα διαφωνεί με την επιβολή μέτρων επιπλέον της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, θέση η οποία έχει εκφραστεί από την κυβέρνηση επανειλημμένως. Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Γερμανία είναι βαθιά διστακτική στο να προσφέρει μείωση χρέους αλλά τείνει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ για τις αδυναμίες του ελληνικού προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να κάνει πίσω στην απαίτηση για περισσότερα μέτρα, κάτι που φάνηκε και στις απαντήσεις που έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε λόγο για «παραγωγικές» μεν συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, αλλά όπως είπε, «μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τις επαφές στην αμερικανική πρωτεύουσα, δήλωσε «Eίχαμε παραγωγικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και όπως έκανα σαφές και με την μου δήλωση χθες αναφέρθηκα πού καταλήξαμε σ’ αυτές τις επαφές»

Τέλος η επικεφαλής του Ταμείου, τονισε πως, «Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει, μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα και συμφωνία. Αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, σίγουρα πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε αποτελεσματικά η θέση μας σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα δεν έχει αλλάξει, βιωσιμότητα και σταθερότητα».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...