Σε σοκ η Ευρώπη μετά την κρίση, λέει ο Γ. Ντάισελμπλουμ!

«Η Ευρώπη υποφέρει από ένα μετατραυματικό σύνδρομο στρες», από την κρίση.

  «Η Ευρώπη υποφέρει από ένα μετατραυματικό σύνδρομο στρες και κάθε μικρή αναποδιά αντιμετωπίζεται αμέσως ως ένας προάγγελος μιας καινούριας, μεγάλης, κρίσης» είπε στην ετήσια σύνοδο της ομάδας «Bruegel» ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας «Τrow», ο Ολλανδός πολιτικός υποστήριξε ότι σε αυτό οφείλεται η νευρικότητα στα χρηματιστήρια και η αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit. Όπως είπε, «ακόμα και η παραμικρή αρνητική εξέλιξη, αντιμετωπίζεται αμέσως ως η απαρχή μιας νέας κρίσης».

 Η αιτία του τραύματος είναι η μεγάλη Οικονομική κρίση του 2008 και ακόμα και τώρα που οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν ανακάμψει και η ανεργία όπως και τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μειωθεί, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων παραπέμπουν στον καιρό της κρίσης.

 Το ολλανδικό μέσο,  τονίζει πως «οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις και η πολιτική λιτότητας που έχουν επιβληθεί σε κάποιες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση (σ.σ. η Ελλάδα π.χ.) δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για λαϊκισμούς».

 Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξηγεί πως αυτός ο λαϊκισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με «περισσότερη ειλικρίνεια και δικαιοσύνη» στους ευρωπαίους πολίτες.

«Οι καιροί δεν προσφέρονται για νέες χίμαιρες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ενώ  «Η χειρότερη αντίδραση απέναντι σε υπαρκτά προβλήματα είναι να επαναλάβει κανείς τις παλιές απαντήσεις για περισσότερη και βαθύτερη ενοποίηση».

 Πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι η Ευρώπη και τι δεν είναι, τόνισε ο ίδιος, για να προσθέσει πως για «να ενισχύσουμε και να φέρουμε σε πέρας αυτό που έχουμε. Να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο την μετανάστευση και την ενσωμάτωση. Να μεταρρυθμίσουμε το κράτος πρόνοιας που έχουμε ώστε να είναι ωφέλιμο για όλες τις γενιές», είπε.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...