Σε συναγερμό οι Φιλιππίνες για τον «σούπερ τυφώνα» Χαγκοπίτ

Σε συναγερμό οι Φιλιππίνες για τον «σούπερ τυφώνα» Χαγκοπίτ
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνονται από παράκτιες περιοχές των Φιλιππίνων καθώς τη χώρα χτυπούν οι παρυφές του «σούπερ τυφώνα» Χαγκοπίτ, έναν χρόνο μετά την ισοπέδωση από τον τυφώνα Χαγιάν.
Το επίκεντρο του συστήματος κακοκαιρίας αναμένεται να χτυπήσει το κεντρικό τμήμα του συμπλέγματος το Σάββατο.

Το μάτι του τυφώνα Χαγκοπίτ βρισκόταν το πρωί της Παρασκευής περίπου 500 χλμ. νοτιοανατολικά των Φιλιππίνων, με ανέμους ταχύτητας 215 χλμ./ώρα. Στο λεγόμενο «τοίχωμα του ματιού» πνέουν οι ισχυρότεροι άνεμοι με ριπές έως και 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο τυφώνας κινείται σχετικά αργά προς το νησιώτικο σύμπλεγμα, περίπου 15 χλμ./ώρα. Το επίκεντρό του αναμένεται να πλήξει χερσαίες περιοχές, στο κέντρο ή στα βόρεια των Φιλιππινών, το απόγευμα του Σαββάτου.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση εθνικής συμφοράς απαιτώντας το πάγωμα των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, καθώς ο πρόεδρος Μπενίνο Ακίνο διέταξε το τμήμα εμπορίου να στείλει περισσότερες προμήθειες τροφίμων στις επαρχίες που απειλούνται μετά τις αναφορές για τη δημιουργία πανικού στην αγορά των βασικών προμηθειών.

Ο νέος σούπερ τυφώνας θα μπορούσε να κινηθεί στον ίδιο δρόμο με τον σούπερ τυφώνα Χαγιάν ο οποίος χτύπησε τις κεντρικές Φιλιππίνες το Νοέμβριο του 2013, αφήνοντας 7.000 νεκρούς ή αγνοούμενους και περισσότερους από 4 εκατομμύρια άστεγους.

Προς το παρόν η κίνηση του Χαγκοπίτ δεν είναι απολύτως σαφής καθώς ενώ η τοπική Μετεωρολογική Υπηρεσία και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας προβλέπουν ότι θα πλήξει τις κεντρικές Φιλιππίνες.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα πρόβλεψης κινδύνου για τις Τροπικές Θύελλες και το Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έδειξε ότι κινείται βόρεια, κοντά στην πρωτεύουσα Μανίλα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας αποκαλεί τον Χαγκοπίτ ως «βίαιη» καταιγίδα, ενώ το ναυτικό των ΗΠΑ τον χαρακτηρίζει σούπερ τυφώνα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...