Σκάει η φούσκα της Deutsche Bank

Σκάει η φούσκα της Deutsche Bank

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τρίτη 09/02/2016 – 22:32

Σκάει η φούσκα της Deutsche Bank

Με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια Οικονομία

Οι απατεώνες Γερμανοί πάνε να καταστρέψουν την παγκόσμια Οικονομία. Μετά από χρόνια που έβγαζαν «τσάμπα» χρήμα από την αγορά των παραγώγων, τα παιχνίδια τους, έχουν φέρει το χρηματοπιστωτικό σύστημα  στο χείλος του γκρεμού!  Με όχημα την παραπαίουσα Deutsche Bank, που βρίσκεται στο κατώφλι της πτώχευσης, οι μεγάλο-επενδυτές στις διεθνείς αγορές, φοβούνται ότι έρχεται ένα νέο «τσουνάμι» που θα σαρώσει την Γερμανική Οικονομία και στην συνέχεια, καθώς η κρίση θα μεταδίδεται σε όλες τις αγορές  της ευρωζώνης, της Ασίας και της Αμερικής, θα φέρει έναν οικονομικό «Αρμαγεδδών» που μπροστά του η κρίση του 2008 θα φαίνεται σαν «παιχνίδι».  Η Γερμανική τράπεζα έχει χάσει από την αρχή του 2016 το 37% της αξίας της και έμπειροι οικονομολόγοι, πιθανολογούν ότι η πτώχευσή της μπορεί να είναι το πρώτο στην σειρά ντόμινο, που όταν πέσει, θα φέρει την έκρηξη της παραφουσκωμένης αγοράς των 73 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παράγωγα και θα απελευθερώσει όλη την αγορά «τοξικών» τίτλων που θα τινάζει στον αέρα, την μία τράπεζα μετά την άλλη.

 Για τις απατεωνιές που κατηγορείται η τράπεζα, αντιμετωπίζει κατηγορίες σε όλων των κόσμο και αυτό το κάζο, που έχει να αντιμετωπίσει ο άλλοτε κραταιός τραπεζικός «Κολοσσός», τώρα δέχεται όπως και άλλες τράπεζες (Credit Suisse, Barclays κ.α. ) ασφυκτικές πιέσεις από τις ρευστοποιήσεις στις παγκόσμιες αγορές που ενεργοποιήθηκαν αυτό το διάστημα, που παράλληλα προωθούνται νέες  μεταρρυθμίσεις στις τιτλοποιήσεις. Όμως ειδικά για την γερμανική τράπεζα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αφού οι επενδυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να ποντάρουν στην πτώχευσή της, ανεβάζοντας σε ανησυχητικά επίπεδα τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).  Η τράπεζα προσπάθησε μέσα από ανακοίνωσή της να βάλει τέλος στις φήμες που κυκλοφορούν ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει ομόλογο της (άρα χρεοκοπία) προχώρησε η Deutsche Bank, αλλά οι επενδυτές δεν πείθονται καθώς η μετοχή της απ’ την αρχή της χρονιάς καταγράφει απώλειες 37%.

Στην ανακοίνωση της, η τράπεζα προσπαθεί να πείσει την αγορά ότι, έχει παραπάνω από επαρκή Κεφάλαια ώστε να αποπληρώσει τα κουπόνια στα πιο ρισκαδόρικα ομόλογα της τόσο για φέτος όσο και για το 2017.  Στην συνέχεια, δημοσιοποίησε ένα εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζομένους απ’ τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Μάρκους Σένκ (Marcus Schenck) που υπογραμμίζει ότι «η θέση της τράπεζας τόσο σε επίπεδο Κεφαλαίων όσο και διαχείρισης ρίσκου παραμένει ισχυρή».  Τα πράγματα γίνονται χειρότερα, με το κόστος προστασίας έναντι μίας στάσης πληρωμών από την Τράπεζα να έχει υπερδιπλασιαστεί!  Έμπειροι αναλυτές, εκτιμούν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) Τζον Ράιαν έχει αποτύχει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη με το σχέδιο του για περικοπές κόστους και το μάζεμα κεφαλαίων καθώς οι δαιμονισμένα ευμετάβλητες αγορές κόβουν τα έσοδα της τράπεζας και οι νομικές υποθέσεις για τις οποίες ελέγχεται η τράπεζα απ’ τις ρυθμιστικές Αρχές αυξάνουν συνεχώς τον κίνδυνο για νομικές κυρώσεις που μπορεί να έχει η Deutsche Bank  το επόμενο διάστημα. Επίσης, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα καταβάλει μέρισμα για το 2015 και το 2016 και είπε ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να αντλήσει νέα Κεφάλαια. Η Credit Suisse, επίσης υπό πίεση να ενισχύσει τον ισολογισμό της, προσέφυγε στους επενδυτές για να ενισχύσει με 6 δισ ελβετικά φράγκα την κεφαλαιακή της βάση πέρυσι.

 

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να έχει περιθώρια να πληρώσει το 1 δισ. ευρώ που χρωστά το 2016, αρκετά για να καλύψει περίπου 350 εκατ. για τα κουπόνια «Additional Tier 1» που λήγουν τον Απρίλιο.

Η εκτιμώμενη ικανότητα τους για το 2017 είναι περίπου στα 4,3 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κυρίως από τη διαδικασία πώλησης του μεριδίου της τράπεζας στην Huaxia Bank Co. Η εκτίμηση για το 2017 δεν συμπεριλαμβάνει τις όποιες συνέπειες απ’ τα αποτελέσματα, κέρδη ή ζημιές, του 2016.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το κόστος προστασίας έναντι στάσης πληρωμών στα μη εξασφαλισμένα ομόλογα κατέγραψε άνοδο για όγδοη ημέρα με τα CDS να αυξάνονται κατά 13 μονάδες βάσης στις 452.

Το ξεπούλημα, στις αγορές συνεχίζεται με τους επενδυτές να αναζητούν ασφάλεια από τις ραγδαίες εξελίξεις που έρχονται από την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης. Μαζί με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη αφού τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική καταρρέουν.

Το χειρότερο ξεκίνημα έτους για τα ομόλογα στην Δυτ. Ευρώπη απ’ το 2008 ήταν ο φετινός  Ιανουάριος, ενώ οι προμήθειες για τα υψηλών αποδόσεων ομολόγα συνετρίβησαν κατά 78% σε σχέση με το 2015.

 «Θα εξελιχθεί σε μία πραγματικά κακή χρονιά», δηλώνει ο Lutz Roehmeyer, που είναι μέλος της ομάδας που διαχειρίζεται τα 11 δισ. ευρώ της LBB Invest στο Βερολίνο. Στην συνέχεια προσέθεσε ότι, «οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν τελικά να εγκαταλείψουν κάθε στόχο που έθεσαν για φέτος». Οι αμφιβολίες για την ικανότητα της Deutsche Bank να αποπληρώσει τα κουπόνια στα ομόλογα «Additional Tier 1» πυροδότησαν ένα ξεπούλημα στα ομόλογα και τις μετοχές φέτος, με τις μετοχές της να έχουν απολέσει το 39% της αξίας της φέτος.  Αρνητικά κινούνται τόσο τα CoCos όπως και  τα CDS που έχουν υπερδιπλασιαστεί απ’ το τέλος του 2015.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...