Σκληρό παζάρι από τους δανειστές σε Πλειστηριασμούς και «κόκκινα» δάνεια

Σκληρό παζάρι από τους δανειστές σε Πλειστηριασμούς και «κόκκινα» δάνεια

Μαραθώνιες συσκέψεις μέσα στην νύχτα για να κλείσει η συμφωνία

Τι χωρίζει τις δύο πλευρές – Συμφωνία μέχρι την Τρίτη βλέπουν οι δανειστές

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών μετά από 3,5 ώρες διακοπή

 Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε και πάλι κατά τις δέκα και μισή, μετά από τρεισήμισι ώρες διακοπή, όπου το οικονομικό επιτελείο είχε μεταβεί στο Μαξίμου για να ενημερώσει και να πάρει νέες οδηγίες από τον πρωθυπουργό.  

 Πρόοδο και συμφωνία σε πολλά επί μέρους θέματα, βλέπουν τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και οι δανειστές, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να κλείσει η συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου. Το κρίσιμο EuroWorking Group που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, μετά από ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

  Με τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης να παραμένουν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τα όρια της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, οι Θεσμοί δίνουν παράταση για την επίτευξη συμφωνίας, όμως η ελληνική πλευρά θέλει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, για να μην επηρεαστεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Να κλείσει τα ανοιχτά θέματα το συντομότερο δυνατόν θέλει η ελληνική πλευρά και παρά την παράταση που έδωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, η συμφωνία μπορεί να έρθει νωρίτερα, καθώς δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο,  να ακολουθήσουν νέες επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους σε πολιτικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν το «οκ» την Τρίτη στη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group οπότε υπάρχει χρόνος για να «σφυρηλατηθεί» η συμφωνία παρά τις διαφωνίες.

Τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί καθυστερούν την συμφωνία

  Παρά τις μαραθώνιες συναντήσεις, υπάρχει ακόμα απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σχετικά με το «φλέγον» θέμα των «κόκκινων» δανείων, δεν έχει αποσαφηνιστεί, εάν η νέα αγορά, που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα αφορά μόνο δάνεια πάνω από ένα εκατ. ή και μικρότερα δάνεια.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν να πουληθούν σε ξένα κεφάλαια, ακόμα και στεγαστικά δάνεια, ενώ η ελληνική πλευρά δεν υποχωρεί και επιμένει η πώληση των «κόκκινων» δανείων να αφορά μόνον τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων.

  Το θέμα αφορά χιλιάδες Έλληνες,  οφειλέτες και αν περάσουν οι απαιτήσεις των δανειστών, τότε, οι ξένοι θα μπορούν να ξεκινούν διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Δηλαδή πλειστηριασμούς και κατασχέσεις που μπορεί να ξεπερνούν ότι έχουμε δει στο παρελθόν. Αυτό γιατί οι τράπεζες είναι στην Ελλάδα και προσπαθούν να αποφύγουν την σύνδεση του ονόματός τους(Brand Name) με πλειστηριασμούς, ενώ από την άλλη τα ξένα κεφάλαια (Distress Funds), νοιάζονται να βγάλουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.  Αυτό είναι που προσπαθεί να αποφύγει η ελληνική πλευρά και δημιουργείται «εμπλοκή».

 Στο κρίσιμο κομμάτι των πλειστηριασμών, η ελληνική θέση είναι η εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς, όσων έχουν ήδη υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη» και τα κριτήρια του νέου πλαισίου, εισοδηματικά και περιουσιακά,  να καλύπτουν το  60% του συνόλου αυτών των δανειοληπτών. Στον αντίποδα, οι δανειστές που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν δείξει μεγάλη ευελιξία σε αυτό το κομμάτι της διαπραγμάτευσης,  επιμένουν σε πολύ χαμηλά όρια που θα προστάτευαν μόνο υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στα όρια της φτώχειας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...