“Σκληρό πόκερ” για τον νόμο Κατσέλη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές!

“Σκληρό πόκερ” για τον νόμο Κατσέλη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές!

Σωτηρία για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, αλλά «πονοκέφαλος» για τις τράπεζες, ο Νόμος «Κατσέλη», που θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων! Η προστασία που δίνει ο νόμος στην α’ κατοικία, από τους πλειστηριασμούς, δεν ισχύει για πάντα. Με την τελευταία αναθεώρηση, του 2015, λήγει στο τέλος του 2018. Δεδομένου ότι προστατεύει περίπου 20 δις ευρώ, στεγαστικών δανείων, προκαλεί δυσκολίες στις τράπεζες, που δεν μπορούν να τα «διαχειριστούν», στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.  Ενόψει της γ’  αξιολόγησης, ο νόμος και οι σκέψεις στην κυβέρνηση για παράτασή του, θα πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά οι θεσμοί εξετάζουν παράλληλα και το πώς κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τις τράπεζες, που υποστηρίζουν ότι αποτελεί καταφύγιο «στρατηγικών κακοπληρωτών»! 
 

Τώρα τα τραπεζικά στελέχη, ετοιμάζουν προτάσεις που θα καταθέσουν τέλη Οκτωβρίου, που αναμένεται αν γίνουν αποδεκτά να μειώσουν την προστασία του νόμου.  Ο νόμος Κατσέλη υπάρχει από το 2010, αλλά αναθεωρήθηκε με την σύμφωνη γνώμη των θεσμών με το ν. 4336/2015, επί υπουργίας Σταθάκη. Από τη μία πλευρά οι σκέψεις για παράταση, θεωρούνται από την αγορά σωστές, καθώς θα λειτουργήσουν σταθεροποιητικά, από την άλλη πλευρά οι τράπεζες θέλουν «βελτίωση» του νόμου, λέγοντας παράλληλα ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για παράταση.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι από τον νόμο προστατεύονται στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 20 δις ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 20% του συνόλου των «κόκκινων» δανείων! Το υψηλό ποσοστό, είναι που δημιουργεί προβληματισμό στις τράπεζες, που είναι υποχρεωμένες από την Ευρώπη (SSM -ΕΚΤ), να μειώσουν σημαντικά το ύψος των κόκκινων δανείων στον προϋπολογισμό τους.  Οι τράπεζες, υποστηρίζουν ότι από τα 20 δις , τα 5 δις ευρώ, ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτό σημαίνει ότι  είναι δανειολήπτες που μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις τους, αλλά δεν το κάνουν, καθώς έχουν την προστασία του νόμου.

Όπως επισήμανε προφάτος και η Τράπεζα της Ελλάδος, σε έκθεσή της είναι  αξιοσημείωτο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για το οποίο έχει κατατεθεί αίτηση υπαγωγής σε νομική προστασία (15%). Το «αγκάθι» είναι ότι το ποσοστό αυτό για τα στεγαστικά, έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 30%.

Τα σημεία του νόμου,  που θεωρούνται πως δημιουργούν προβλήματα, είναι η επίδοση των αιτήσεων σε τράπεζες που έχουν κλείσει, οι περιπτώσεις με εγγυητές και συνοφειλέτες και το ίσως σημαντικότερο, η ερμηνεία του «δόλου του δανειολήπτη» από τους δικαστές μαζί με τις  καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων, που έχουν «βαλτώσει» την διαδικασία. Σύμφωνα με την αγορά, αν μία υπόθεση θέλει δύο ή τρία χρόνια για να εκδικαστεί, αυτό δίνει περιθώριο στους «μπαταχτσήδες», να τρυπώσουν μαζί με τους υπόλοιπους και να μην πληρώνουν δόσεις, που αλλιώς θα εξυπηρετούσαν κανονικά.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει μετά την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στο κουαρτέτο, στις 16 Οκτωβρίου. Ένας από τους βασικούς στόχους των τραπεζών είναι μειώσουν τον αριθμό των υποθέσεων που βρίσκονται σε «λίμπο» αναμένοντας την εκδίκαση τους ώστε όσοι χάσουν την προστασία, να αρχίσουν ή να πληρώνουν ή να απελευθερωθούν οι τράπεζες να «διαχειριστούν» τα δάνειά τους. Τώρα, εκτιμάται ότι αυτές οι υποθέσεις, είναι περίπου 150.000, αριθμός που θα κρατούσε τα ειρηνοδικεία απασχολημένα για πάρα πολλά χρόνια.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/304469-Sklero-poker-gia-ton-nomo-Katsele-ste-diapragmateyse-me-toys-daneistes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...