Σκληρό «πόκερ» κυβέρνησης-δανειστών για νέους φόρους και «κούρεμα» συντάξεων

Σκληρό «πόκερ» κυβέρνησης-δανειστών για νέους φόρους και «κούρεμα» συντάξεων

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τρίτη 15/03/2016 – 22:30

Σκληρό «πόκερ» κυβέρνησης-δανειστών για νέους φόρους και «κούρεμα» συντάξεων

Όλη η ατζέντα των σημερινών συναντήσεων με τους δανειστές 

Τα νέα μέτρα που θα «κλείσουν» το δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2018 και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού κυριαρχούν στο σημερινό πρόγραμμα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών. Όλες οι πλευρές έχουν λόγους να επιτύχουν την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά παραμένουν σημαντικές διαφορές σε θέματα «κλειδιά». Με την συμφωνία σε ένα κοινό ποσό νέων μέτρων για την κάλυψη ενός κοινώς αποδεκτό ύψος δημοσιονομικού κενού, θα σήμαινε την σίγουρη συμφωνία και με το ΔΝΤ για τους όρους της ξεχωριστής συμφωνίας που θα πρέπει να συναφθεί μετά την αξιολόγηση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ( με περίπου 16 δισ. ευρώ). Η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ελάφρυνση του χρέους και η νέα χρηματοδότηση από το Ταμείο, όλα ξεκινούν από το αποτέλεσμα συναντήσεων σαν τις σημερινές.

  Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς για την Τετάρτη 16 Μαρτίου διαμορφώνεται ως εξής:

  • 13.30 Δημοσιονομικά
  • 18.30 Εκπαίδευση
  • 19.30 Ασφαλιστικό

  Με τους θεσμούς να έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους για το ύψος του δημοσιονομικού κενού , με την Κομισιόν να το εκτιμά στα 5,5 δισ. ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα 9 δισ. ευρώ, η ελληνική πλευρά πάει στο τραπέζι ξεκαθαρίζοντας ότι αποδέχεται μόνο τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, ύψους 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Λόγω των μεγάλων διαφορών όλες οι πλευρές, αποφάσισαν να συμφωνήσουν σε ένα ποσοστό «οδηγό» για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση της τάξης του 2%-3,5%. Η «μάχη» για το ποια θα είναι τα νέα μέτρα και από πού θα αντληθούν θα δοθεί στη μία και μισή το  απόγευμα στην συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με το «κουαρτέτο» των θεσμών.  

Αν και η Εκπαίδευση, δεν βρέθηκε στο προσκήνιο της διαπραγμάτευσης, καθώς επισκιάζεται από τα μέγα-θέματα του φορολογικού και του Ασφαλιστικού, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τα επόμενα βήματα. Χαρακτηριστικό είναι το πλάνο που κατέθεσε, για  την ανάγκη 20.000 μόνιμων διορισμών την επόμενη τριετία., Όπως είπε εχθές στην συνάντηση με τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους 116 Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «στόχος κοινός όλων μας είναι – μετά έξι χρόνια μνημονιακών πολιτικών και αδιοριστίας – να υπάρξουν επιτέλους μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση».

Τέλος στις επτά και μισή, ανοίγει και πάλι το Ασφαλιστικό. Αν και μετά την προηγούμενη συνάντηση των δύο πλευρών, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι, «η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη», οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις εκεί που υπάρχει ανάγκη για να γλυτώνουν από το «μαχαίρι» οι επικουρικές συντάξεις. Σε αυτή την κρίσιμη στροφή της διαπραγμάτευσης η σημερινή συνάντηση θα κριθεί σε δύο βασικά κομμάτια. Η αύξηση των εισφορών που ζητάει η κυβέρνηση θα αποτελέσει αποφασιστικό στοιχείο για το ύψος του «κουρέματος» των επικουρικών συντάξεων και αναλόγως η τελική μορφή της εθνικής σύνταξης θα δοθεί από τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα συμφωνήσουν τελικά κυβέρνηση και θεσμοί.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...