Σκληρό «ροκ» στη σκιά της αδειοδότησης των καναλιών

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΝΔ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΠΥΡΑ                                                                                                                

«Κόκκινο» χτύπησε το πολιτικό θερμόμετρο με την έναρξη του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές συχνότητες με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να εξαπολύουν «πυρά» εκατέρωθεν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος με συνέντευξή της στο «Βήμα fm» κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να αλλάξει τη στάση της όσον αφορά στις τηλεοπτικές άδειες, τονίζοντας παράλληλα ότι ο διαγωνισμός αποκαθιστά τη νομιμότητα. «Καλώ τη ΝΔ να αλλάξει τη στάση της… Είναι διαβλητή η θέση της ΝΔ για το μέλλον των αδειών…» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη και συμπλήρωσε: «Αν η ΝΔ ακυρώσει το διαγωνισμό σε αυτούς που έχουν πληρώσει για άδειες, θα δώσει τα λεφτά πίσω; Να το πει στον ελληνικό λαό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος τόνισε ότι ο εν λόγω διαγωνισμός θα απονείμει νόμιμες άδειες για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Η ΝΔ οφείλει να αλλάξει τη θέση της σήμερα. Είναι νομίζω προσβολή προς τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη. Και οφείλει να βγει σήμερα και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού» είπε ο κ. Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Γεροβασίλη: Η Ν.Δ. υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων τη διαπλοκή

Λίγο αργότερα, η κ. Γεροβασίλη προχώρησε και σε νέες σκληρές δηλώσεις εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να επηρεάσει το ύψος των προσφορών και πως κάνουν  «ακόμα και την ύστατη ώρα, ότι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να μειώσουν το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, προς όφελος των καναλαρχών και σε βάρος του Δημοσίου». Μάλιστα, ανέφερε ότι η ΝΔ υπερασπίζεται μέχρις «εσχάτων τη διαπλοκή» και την καλεί «να κατανοήσει ότι το τζάμπα πέθανε».

Οργισμένη ήταν η απάντηση της ΝΔ στην κυβερνητική εκπρόσωπο με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να κάνει λόγο για «ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης». Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο σημείωσε πως: «Μόνον ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό.

«Ένα τέτοιο “γκρίζο” καθεστώς προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε προσθέτοντας ότι «Ο στρατηγικός του στόχος είναι διπλός: Ολιγοπώλιο καναλιών και μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών.Η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται μόνο για ένα. Για την προστασία της Δημοκρατίας και την αχειραγώγητη ενημέρωση των Ελλήνων. Τίποτε άλλο». Στη συνέχεια, επανέλαβε τη θέση του κόμματός του επισημαίνοντας τα εξής: «1ον. Η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη. Είναι στον αέρα. Διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του “νόμου Παππά”. Εάν το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν».

«2ον. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το “νόμο Παππά” αποκαθιστώντας το ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα ανοίξει τη δανειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς, με τρεις βασικές προϋποθέσεις: Απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων, Αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, Ενιαίο τίμημα άδειας».

ΚΟΝΤΡΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Σκληρή όμως ήταν και η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρει ότι «η προθυμία με την οποία η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί το σύστημα της διαπλοκής είναι προκλητική». Με αφορμή μάλιστα τις δηλώσεις Κουμουτσάκου, η ανακοίνωση σημείωνε πως « Για μια ακόμα φορά, οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Γ. Κουμουτσάκου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ περί “μη νομιμοποίησης” της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών, εκφράζουν την αγωνία της ΝΔ για τη διαιώνιση του καθεστώτος αυθαιρεσίας εντός του οποίου λειτουργούν επί 27 χρόνια τα ιδιωτικά κανάλια στη χώρα».

Τονίζεται, παράλληλα, ότι «σε περίπτωση που ο κ. Κουμουτσάκος δεν το έχει αντιληφθεί, ο διαγωνισμός ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί. Όμως, η αυθαιρεσία και η ασυδοσία, τα θαλασσοδάνεια και το πάρτι της διαπλοκής, τελείωσαν.  Καιρός να το αντιληφθεί αυτό η ΝΔ, να αλλάξει θέση και να αναγνωρίσει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

Κουμουτσάκος: ο διαγωνισμός γίνεται σε σαθρό έδαφος

Νωρίτερα, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε στον Σκάϊ ότι η «όλη η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες γίνεται σε σαθρό έδαφος γιατί δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική δημοπρασία».

Ανέφερε, επίσης, ότι «υπάρχει έντονη η οσμή της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης» και πως «η ΝΔ δεν θα πάρει τις άδειες πίσω, αλλά θα ανοίξουμε τον ανταγωνισμό για να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες της ελεύθερης αγοράς».

Προσέθεσε ακόμη ότι υπήρχαν προβλήματα στο υφιστάμενο καθεστώς της τηλεοπτικής αγοράς αλλά η θεραπεία που επιβάλλεται είναι πολύ χειρότερη.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...