Σοκάρει το βρώμικο μυστικό του Λονδίνου – Γιατί εμπλέκεται και η Αθήνα

Σοκάρει το βρώμικο μυστικό του Λονδίνου - Γιατί εμπλέκεται και η Αθήνα
Τα επίπεδα τη μόλυνσης της ατμοσφαίρας στο κέντρο του Λονδίνου είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ ξεπερνούν ακόμα και αυτά της πιο μολυσμένης πόλης του κόσμου, του Πεκίνου.
Η Ε.Ε προσπαθεί να πολεμήσει την μόλυνση του περιβάλλοντος με την προώθηση των πετρελαιοκινητήρων που εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Το κακό είναι ότι προσμίξεις στο καύσιμο μηδενίζουν αυτές τις ωφέλειες.

“Διαδοχικές κυβερνήσεις γνώριζαν περισσότερα από 10 χρόνια ότι το πετρέλαιο ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή επιβλαβών ρύπων, αλλά επανεπένδυαν μυωπικά στην ημερήσια διάταξη τους για το CO2” δήλωσε ο Simon Birkett, ιδρυτής της κερδοσκοπικής οργάνωσης Clean Air London.

“Ήταν τουλάχιστον καταστροφή για τη ρύπανση του αέρα και μία καταστροφή για τη δημόσια υγεία”, τονίζει.

Μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται PM 2,5s είναι υπεύθυνα για καρκίνους και οδήγησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης στο θάνατο 3.389 ανθρώπων μόνο στο Λονδίνο, το 2010.

Το διοξείδιο του αζώτου που εκπέμπεται από την καύση του πετρελαίου είναι επίσης ένα άκρως βλαβερό αέριο, όμως ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί για πόσους θανάτους είναι υπεύθυνο αφού βρίσκεται στην ατμόσφαιρα μαζί με τα PM 2,5s σωματίδια και άλλα βλαβερά αέρια.
α
Η μόλυνση του αέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι υπεύθυνη για αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το διοξείδιο του αζώτου, που εκπέμπεται από τα αεροπλάνα, θα μπορούσε να είναι το βασικότερο αίτιο δημιουργίας βρογχίτιδας στα παιδιά.

Το Λονδίνο δεν είναι η μόνη πόλη της Ευρώπης με το θανατηφόρο μυστικό στην ατμόσφαιρά της. Τα όρια του διοξειδίου του αζώτου έχουν επίσης ξεπεράσει τα ανώτατα όρια σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Ρώμη, η Αθήνα, η Μαδρίτη, η Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τους 1.513 σταθμούς ελέγχου, οι πιο υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου, μετά το Λονδίνο είναι στη Στουτγκάρδη.

Για να γίνει αντιληπτό το ύψος του προβλήματος, με το όριο της Ε.Ε. για το NO2 (διοξειδίου του αζώτου) στα 40 μικρογραμμάρια, στο Marylebone Road στο κέντρο του Λονδίνου, η συγκέντρωση ήταν το 2012 στα 94 μικρογραμμάρια, το 2013 η συγκέντρωση ήταν 81 μικρογραμμάρια ενώ το φέτος 83 μικρογραμμάρια.

Σε αντίθεση με το Λονδίνο, η πόλη που φημίζεται για την μόλυνσή της, το Πεκίνο, είχε πέρσι, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Περιβάλλοντος, κατά μέσο όρο 56 μικρογραμμάρια NO2 στην ατμόσφαιρα.

Πάντως η κινεζική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Bloomberg αντιμετωπίζει άλλου είδους μόλυνση, όπως αυτή των μικροσωματιδίων PM10, τα οποία είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα M2,5s του Λονδίνου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...