Σουηδία : Άσυλο ηλικίας….106 ετών!!

Σουηδία : Άσυλο ηλικίας….106 ετών!!

Η πιο ηλικιωμένη  πρόσφυγας του κόσμου, η 106 χρονών Μπιμπικάλ Ουζμπέκ από το Αφγανιστάν, θα καταφέρει  να μείνει στη Σουηδία, αφού δικαστήριο άλλαξε τελικά  την απόφαση των Αρχών να την απελάσουν.

Η Ουζμπέκ, που έχει κινητικά προβλήματα όπως επίσης και σοβαρό πρόβλημα με την όρασή της, θεωρείται πως είναι η γηραιότερη πρόσφυγας που έχει ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το BBC, η ίδια έχει δηλώσει: «Δεν μπορούσα να πάω στο Αφγανιστάν, η ασφάλεια εκεί δεν είναι καλή και δεν υπάρχουν υγειονομικές υπηρεσίες για να καλύψουν τις ανάγκες μου».

1

Όταν , τέτοια εποχή, πριν 2 χρόνια, το πρόβλημα των προσφύγων ήταν το μείζον θέμα, η Μπιμπικάλ Ουζμπέκ, είχε τραβήξει τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης, επειδή κατάφερε να φθάσει στην Σουηδία περνώντας  από την Τουρκία στην Ευρώπη και από εκεί, διαμέσου της Κροατίας και της Γερμανίας, ενώ την κουβαλούσαν στην πλάτη ο γιος και εγγονός της.

Ωστόσο, η αίτηση για την παροχή ασύλου που είχε υποβάλει η οικογένειά της απορρίφθηκε τον Ιούνιο, και έτσι η Ουζμπέκ θα έπρεπε να επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

Η υπηρεσία παροχής ασύλου της Σουηδίας υποστήριζε πως η ηλικία της δεν ήταν αρκετά σοβαρός λόγος  για να της δώσει άσυλο.

Ο δικηγόρος της όμως, κάνοντας προσφυγή,έφερε θετικό αποτέλεσμα. «Θα ήταν σοκαριστικό να της ζητήσουμε να επιστρέψει στην πατρίδα της», αποφάσισε δικαστήριο του Γκέτεμποργκ, επιτρέποντάς της να μείνει στην χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους.

1

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την απόφαση, όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι μόνο ένα από τα δώδεκα μέλη της οικογένειάς μας που βρίσκεται στη Σουηδία και η μόνη που έχει λάβει άσυλο. Στους υπόλοιπους έντεκα είτε έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις είτε αναμένουμε» δήλωσε ο Μοχαμάντ Ουζμπέκ, ένας από τους εγγονούς της.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/304195-Soyedia-Asylo-elikias-106-eton ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...