Στήνουν κόμμα στα δεξιά της ΝΔ

Στήνουν κόμμα στα δεξιά της ΝΔ

Ανταρσία βουλευτών και δημάρχων στη βόρεια Ελλάδα

To Σκοπιανό τρομάζει τον Κυριάκο. Αναστάτωση στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης. Συνάντηση τεσσάρων νεοδημοκρατών δημάρχων με μενού γαλάζια ανταρσία για το θέμα της ονομασίας. Πρώτος σήκωσε το λάβαρο ο Τζιτζικώστας που πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του τον μελλοντικό ηγέτη ενός αμιγώς καθαρού δεξιού κόμματος

Του Γιαννη Αναγνωστου

 

Εντονες, υπόγειες και εν πολλοίς μυστικές, διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη σε διάφορα πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία με δεξιά απόχρωση. Στις συνάξεις αυτές που γίνονται εν μέσω των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την αντίστοιχη της πΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας, κεντρική θέση έχει η αναγκαιότητα ή όχι της δημιουργίας ενός αμιγώς δεξιού κόμματος που θα στεγάσει δυνάμεις που κινούνται είτε εντός, αλλά και εκτός Νέας Δημοκρατίας.

Η «Κυριακάτικη kontranews» της περασμένης εβδομάδας είχε αναλυτικό ρεπορτάζ για τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στα δεξιά του πολιτικού χάρτη και οι οποίες ενθαρρύνονται όλο και περισσότερο από τα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της πΓΔΜ. Το Σκοπιανό ουσιαστικά καίει την ηγεσία της ΝΔ που όσο και να το αρνείται να κλείνει τα μάτια, το κλίμα στο Βορρά είναι πολύ βαρύ και η κομματική και κοινωνική της βάση στέκεται έναντι της όποιας πιθανής λύσης έχει ως συνθετικό τον όρο Μακεδονία.

 

Ο Τζιτζικώστας

Πρώτος δημόσια σήκωσε το λάβαρο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας που ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ο όρος Μακεδονία και οχυρώθηκε πίσω από το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι. Στο πρόσωπο του Απ. Τζιτζικώστα πολλοί θα έβλεπαν τον μελλοντικό ηγέτη ενός αμιγώς καθαρού δεξιού κόμματος, αλλά ο ίδιος όπως διαμηνύει σε συνομιλητές του δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί και αυτά τα σενάρια δεν τον αφορούν και ξεκαθαρίζει ότι παραμένει πιστός στη ΝΔ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ήταν μαζί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στα μέσα της εβδομάδας στην περιοδεία του σε Πιερία και Πέλλα και έστειλαν από κοινού μήνυμα για ενιαία στάση και γραμμή στο εθνικό θέμα. Βέβαια, η ηγεσία της ΝΔ καθυστέρησε πάρα πολύ να εκφράσει άποψη και αυτό λειτούργησε αποσταθεροποιητικά, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κοινωνική και κομματική βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διανοείται ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

 

Ο Καμμένος

Η ΝΔ αρχικά απέφυγε να πάρει θέση, επενδύοντας σε κομματική εκμετάλλευση από ενδεχόμενη ενδοκυβερνητική ασυμφωνία αλλά και από το.. αντίθετο της. «Αν δεν συμφωνήσει τα κόμμα Πάνου Καμένου θα θεωρήσει ότι πέφτει η κυβέρνηση ,αν συμφωνήσει θα μιλήσει για “κωλοτούμπα”» ήταν μια από τις δικαιολογίες που ακούγονταν πίσω από τις κουρτίνες, αλλά αυτό από μόνο του ανεδείκνυε την αμηχανία της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία ήδη δέχεται ισχυρές πιέσεις από τα δεξιά της.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος που έχουν εναντιωθεί στη λύση της συνθέτης ονομασίας έτσι όπως αρχίζει να τίθεται σε διαπραγμάτευση και κατά πολλούς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέου υπερ -δεξιού κόμματος που θα την πλαγιοκοπήσει.

 

Το νέο κόμμα

Οι επαφές είναι σε πλήρη εξέλιξη για την ίδρυση του νέου δεξιού κόμματος και σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό όσο ποτέ άλλοτε, να εμφανιστεί ένας πολιτικός φορέας που θα έχει αμιγώς δεξιά, πατριωτικά χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί κανείς να τον ταυτίσει με την Χρυσή Αυγή.

Επίσης, οι πιο μυημένοι λένε ότι αυτό το κόμμα μπορεί να αποτελέσει και την πολιτική ομπρέλα να συμπορευτούν και άλλοι παράγοντες που έχουν ιδρύσει κομματίδια και πολιτικούς φορείς, όπως π.χ. ο Φαήλος Κρανιδιώτης (Νέα Δεξιά), ο Βασίλης Καπερνάρος, ο Τάκης Μπαλτάκος, ο Χρήστος Ζώης, ο Νίκος Νικολόπουλος που είναι στη Βουλή με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, αλλά και παλαιότεροι παράγοντες με μακρά διαδρομή, όπως π.χ. ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης που επαναδραστηριοποιείται.

Το ενδιαφέρον σε αυτό το σκηνικό που στήνεται, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτόν τον εμφανή, αλλά ανομολόγητο, κίνδυνο ο Κυρ. Μητσοτάκης, δηλ. της δημιουργίας ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ. Επί της ουσίας τείνει να γίνει για την ηγεσία της ΝΔ, αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Στην Βόρεια Ελλάδα ειδικά, κυρίαρχη είναι η άποψη ότι υπάρχει πολιτικό κενό και αυτό πρέπει να καλυφθεί άμεσα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και επιχειρηματικοί παράγοντες (οι πληροφορίες αναφέρουν τον Ιβάν Σαββίδη που λέγεται ότι είναι θετικός στη δημιουργία ενός δεξιού κόμματος που θα είναι και φιλικά διακείμενο στη Ρωσία), αλλά και στελέχη της Εκκλησίας. Ακόμα και η παρατεταμένη σιωπή του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρα επί του θέματος αποτελεί ουσιαστικά πολιτικό πονοκέφαλο για τον Κυρ. Μητσοτάκη.

 

Ο Καραμανλής

Η νυν ηγεσία της ΝΔ που συμπλήρωσε δυο χρόνια στο τιμόνι του κόμματος την περασμένη Τετάρτη, απλά επιχειρεί να χειριστεί το ζήτημα με τον υπολογισμό του κομματικού οφέλους και την αποτροπή της διάσπασης. Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτός από τον Αντ. Σαμαρά και τους συνοδοιπόρους του που δεν κρύβουν τις προθέσεις τους, οι βορειοελλαδίτες βουλευτές κυριαρχούνται από τον ψηφοθηρικό τοπικισμό τους και ο μόνος που τους συγκρατεί είναι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σε αυτό το περιβάλλον, πολλοί ασπάζονται την θεωρία για την ανάγκη σύστασης, κατά παραλλαγή, ενός «ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς», με κόμματα και κινήσεις ως συνιστώσες, με κατοχυρωμένη την αυτοτέλειά τους και με έντονα ευρωσκεπτικιστικά στοιχεία. Οι πιο φιλοσοφημένοι μιλάνε για την ανάγκη ίδρυσης ενός αμιγώς δεξιού, ντεγκολικού κόμματος, τύπου Σαρκοζί και το υποστηρίζουν αυτό, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ δεν καλύπτει πια αυτό το χώρο.

 

Ανάμεσα σε ΝΔ και ΧΑ

Οι ζυμώσεις και οι υπολογισμοί για τη «βιωσιμότητα» και το μέλλον ενός τέτοιου φορέα έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, απλά με το Σκοπιανό επιταχύνονται οι διεργασίες. Και μάλιστα, λένε οι μυημένοι, ότι ένα τέτοιο κόμμα, ανάμεσα στη ΝΔ και στη Χρυσή Αυγή, εν είδη «σοβαρής σκληρής δεξιάς», μπορεί να πάρει 4 – 8% και να εκμεταλλευθεί και το γεγονός ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι η ΝΔ υπό τη νέα ηγεσία της, ότι εξελίσσεται σε ένα «κεντρώο», φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό κόμμα και αφήνει χώρο προς στα δεξιά της που θέλουν να καλύψουν με το δικό τους φορέα. Και λένε ότι ο στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη απομακρύνει τους δεξιούς ψηφοφόρους και επιχειρεί κυρίως να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια, που ψήφιζαν παλαιότερα το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ ή ψήφιζαν ΝΔ αλλά απομακρύνθηκαν επί ηγεσίας Αντ. Σαμαρά, αλλά και στους ψηφοφόρους του Ποταμιού.

 

Ο Νικολόπουλος

Οι θιασώτες της δημιουργίας του νέου κόμματος, υποστηρίζουν ότι η ιδεολογική οπισθοχώρηση της ΝΔ είναι τόσο άτακτη, ώστε ακόμη και η χρήση της λέξης «Κεντροδεξιά» δεν την εκφράζει και όπως έγραψε και ο Ν. Νικολόπουλος σε πρόσφατο άρθρο του, «θέλει μία νέα Κεντροδεξιά, αλλά χωρίς την Δεξιά και κυρίως χωρίς τις αρχές της».

«Τι είναι σήμερα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη; Όλοι το ξέρουν και το καταλαβαίνουν. Μία Κεντροδεξιά χωρίς την κλασσική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ…. Ένα «κράμα» ποικίλων ιδεολογικών τάσεων με συνδετικό κρίκο μεταξύ τους, την εξουσία και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Ένα κράμα που ο ίδιος ο αρχηγός της το βαπτίζει «μεταρρυθμιστικό», μόνο και μόνο γιατί δεν έχει τίποτα άλλο να πει, προσπαθώντας να παρουσιάσει το ξεπερασμένο ΣΗΜΙΤΙΣΜΟ των συνθηκολογημένων, μαζί και το νεοταξικό όραμα της παγκοσμιοποίησης των νεοφιλελεύθερων συνεργατών και υποτακτικών του, ως κάτι νέο. Το μοντέλο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και γι’ αυτό δεν συγκινεί και δεν συνεγείρει» έγραψε ο Ν. Νικολόπουλος με τον οποίο στη συγκεκριμένη διαπίστωση συμφωνούν πολλοί που σημειώνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κόμματος.

 

Στην άκρα Δεξιά

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της ΝΔ σχολιάζουν ότι «δεν μας αφορούν τα όσα λέγονται και γίνονται, η ΝΔ καλύπτει όλο το χώρο από τη δεξιά έως το μεταρρυθμιστικό κέντρο». Όσοι απεργάζονται σχέδια περί νέου κόμματος στα δεξιά τους, να προσχωρήσουν απευθείας στην «άκρα δεξιά», λένε.

Επίσης, αναφέρουν ότι θα βόλευε τον Αλ. Τσίπρα και τον Π. Καμμένο να καταστρέψουν κάθε ελπίδα αυτοδυναμίας του Κυριάκου και μάλιστα να τον περιορίσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει μελλοντικά μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά.

 

Το Μαξίμου

Γι΄ αυτό και αναφέρουν ότι ίσως το σχέδιο του Μαξίμου που άνοιξε το Σκοπιανό, να μην είναι η λύση του αλλά η δημιουργία συνθηκών κρίσης και διάσπασης στη ΝΔ. Το Σκοπιανό είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η σημερινή ΝΔ έχει πολλά προβλήματα που κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια και δεν έχουν λυθεί με την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη που στις 10 Ιανουαρίου συμπλήρωσε δυο χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ.

Απλά, το Σκοπιανό ανέδειξε τις αδυναμίες της ΝΔ να συγκροτήσει μια εθνική, πατριωτική πολιτική χωρίς θολούρα, χωρίς γκρίνιες, χωρίς να υποβόσκει μια σύγκρουση που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στη διάσπαση. Και όπως λέγεται, αρκετές φορές η ΝΔ δείχνει να έχει χάσει την ιδεολογική της ταυτότητα και τις βασικές αρχές της και προσπαθεί να «κλέψει» από άλλους χώρους ιδέες και τσιτάτα. «Είναι καιρός να σταματήσει να παλεύει με τον εαυτό της. Πρέπει να «ξαναδεί» την δεξιά της ρίζα. Πρέπει να σταματήσει να πολεμά το DNA της» υπογραμμίζει βετεράνος της συντηρητικής παράταξης.

Το συλλαλητήριο

Σχετικά με το εάν θα δημιουργηθεί ή όχι το νέο δεξιό κόμμα, πολλά θα εξαρτηθούν από την επιτυχία ή όχι του συλλαλητηρίου που θα γίνει προς τα τέλη Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία. Βέβαια, η Εκκλησία απέχει, ενώ αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι όλοι είναι ελεύθεροι να πάνε, εντούτοις παρασκηνιακά υπάρχει κόκκινο σε βουλευτές, πολιτευτές και στελέχη, ενώ ακόμα και ο Απ. Τζιτζικώστας λέει όχι.

 

Τριγμοί

Όμως, η παρουσία του κόσμου θα γείρει την πλάστιγγα για τις όποιες αποφάσεις. Αν το συλλαλητήριο μετρηθεί, ζυγιστεί και κριθεί ελλιπές ενδεχομένως να αναβληθεί η κίνηση για τη δημιουργία του δεξιού κόμματος. Σε αντίθετη περίπτωση είναι ζήτημα χρόνου η δημιουργία του, η οποία και θα προκαλέσει προκαλέσουν τριγμούς όχι μόνο στη ΝΔ αλλά και σε όσα κόμματα παίζουν με το όνομα της Μακεδονίας.

 

Πατριωτισμοί

Ήδη, το σάιτ antinews που απηχεί τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά έγραψε για σενάρια αποσταθεροποίησης της ΝΔ μέσω νέου κόμματος, το οποίο δεν θα είναι ακροδεξιό, θα αυτοπροσδιορίζεται ως πατριωτικό και που στόχο θα έχει να καλύψει το κενό που αφήνουν ορισμένες παλινωδίες της σημερινής ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ένα μπλέξιμο που δημιουργείται επειδή κάποιοι δεν αποφασίζουν αν ένα δεξιό κόμμα όπως η ΝΔ θα έχει μέσα της τη δεξιά ή θα πάει σούμπητη στο κέντρο για να γίνει το νέο… Ποτάμι. Εν πάση περιπτώσει, αυτά θα πρέπει να τα λύσει η Πειραιώς προτού να είναι αργά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η δημιουργία ενός νέου κόμματος θα μπορούσε απλά να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στη ΝΔ. Όχι μόνο να της κόψει την πορεία προς την αυτοδυναμία αλλά πολύ χειρότερες καταστάσεις. Άλλωστε, οι μεθεπόμενες εκλογές είναι με απλή αναλογική, οπότε εκεί έχει να γίνει χαμός» υπογραμμίζει το σαμαρικό σάιτ.

Και όπως λένε και οι πιο έμπειροι πολιτικοί παράγοντες της κεντροδεξιάς, εάν δεν αντιληφθεί την πολιτική ανάγκη ο Κυρ. Μητσοτάκης, το επόμενο κόμμα που «θα κόψει τα πόδια» στη ΝΔ και θα αποτελέσει το ανάχωμα για την εξουσία θα είναι ένα δεξιό κόμμα της τάξης του 5% και δεν θα είναι η Χρυσή Αυγή.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/317388-Stenoyn-komma-sta-dexia-tes-ND ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...