Σταθάκης: Το σχέδιο μας κάνει βιώσιμη την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Σταθάκης: Το σχέδιο μας κάνει βιώσιμη την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Κατηγορία

christos.papad…
Πέμπτη 17/03/2016 – 18:11

 Σταθάκης

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης υπερασπίστηκε ο Γιώργος Σταθάκης απαντώντας από το βήμα της βουλής, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Ιωάννη Δελή.

«Η παρούσα Κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, όπου τα εργοστάσια ζάχαρης πρακτικά ήταν κλειστά», ξεκαθάρισε ο υπουργός, πριν ξεκινήσει την παρουσίαση του νέου σχεδίου που έχει σκοπό να κάνει βιώσιμα τα εργοστάσια, ώστε να μπορούν να καλύψουν την εξυπηρέτηση των δανείων ου τα βαραίνουν και να αυξηθεί η ελληνική παραγωγή τεύτλων.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, «αυτό που κάναμε ως Κυβέρνηση είναι να ξαναβάλουμε μπρος τη Βιομηχανία, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 30 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό κάλυψε μερικά από τα συσσωρευμένα χρέη της επιχείρησης προς προμηθευτές και άλλες λειτουργικές ανάγκες, αλλά προφανώς αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί, παρά μόνο αν βρισκόταν μια βιώσιμη λύση». 

Ο στόχος του υπουργείου είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης και η ενίσχυση της παραγωγής. Σε αυτή την κατεύθυνση, «το σχέδιο, το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει σε συμφωνία ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και τη Βιομηχανία Ζάχαρης λέει το εξής απλό: Η εταιρεία χρωστάει 150 εκατομμύρια, τα οποία προφανώς υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει».

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ

«Από την πώληση ορισμένων στοιχείων της εταιρείας θα ανακτηθούν 50 εκατομμύρια, τα εργοστάσια στη Σερβία που αναφέρατε και ορισμένα άλλα αδρανή περιουσιακά στοιχεία. Από το χρέος θα διαγραφούν 50 εκατομμύρια και 50 εκατομμύρια θα αποτελέσουν δεκαετή δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς προς τη ζάχαρη». 

Το σχέδιο, δίνει «βιώσιμη προοπτική» ώστε να δουλεύουν τα εργοστάσια και η εταιρία να μπορεί να εξυπηρετήσει  το δανεισμό, «τα 50 πλέον εκατομμύρια». Σύμφωνα με τον υπουργό είναι ένα σχέδιο που «διασφαλίζει τη συνέχιση της παραγωγής μεσοπρόθεσμα».

Άμεση πληρωμή των τευτλοπαραγωγών  

Με την έγκριση του σχεδίου, μόλος πάρει και την γραπτή επιβεβαίωση ότι δεν αποτελεί κάποιας μορφής κρατική επιδότηση, «τρεις μέρες περίπου μετά την απόφαση θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί για την περσινή παραγωγή, μιας και η αναχρηματοδότηση της εταιρείας σύμφωνα με το σχέδιο φθάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό εκατομμυρίων που υπερκαλύπτει την άμεση πληρωμή των τευτλοπαραγωγών για το προηγούμενο έτος», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Αύξηση της παραγωγής για να επιβιώσει η εταιρία

Με την  ελληνική παραγωγή να φτάνει τους 150.000 τόνους ετησίως και την  εγχώρια κατανάλωση να είναι 300.000 τόνοι, «Για να μπορεί να επιβιώσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ελάχιστη εγχώρια παραγωγή πρέπει να είναι πάνω από 100.000. Επιδιώκουμε να κινηθούμε τουλάχιστον στα άμεσα επόμενα χρόνια σε μία τέτοια κλίμακα εγχώριας παραγωγής τεύτλων. Όπως τόνισε, «Είναι απόλυτα κρίσιμο αυτό».

Στόχος να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή

Τέλος, ο υπουργός, ξεκαθάρισε ότι, ο στόχος του υπουργείου  είναι δεδομένος, «να συνεχίσει η τευτλοπαραγωγή στην Ελλάδα στα επιθυμητά αυτά επίπεδα και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να είναι μια εταιρεία η οποία θα έχει εξυγιανθεί και θα μπορεί να ανταποκριθεί στην προοπτική αυτή».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...