Σταθάκης: 2 δισ. ευρώ για το ΕΣΠΑ μέσα στον Οκτώβριο

Σταθάκης: 2 δισ. ευρώ για το ΕΣΠΑ μέσα στον Οκτώβριο

Επιπλέον 2 δισ. ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσουν τα εκκρεμή προγράμματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ (της περιόδου 2007-2013) μέχρι το τέλος του μήνα.  Αυτό θα γίνει καθώς η Ευρώπη θα δώσει το 5% από τα χρήματα της ελληνικής συμμετοχή στα σχετικά προγράμματα.  

Αυτό αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μετά από συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο  υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης με την επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Κορίνα Κρέτσου.
 
Από την πλευρά της Κομισιόν, η κα. Κρέτσου αναφέρθηκε και στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, για το οποίο, προανήγγειλε το διπλασιασμό της προκαταβολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 7% στο 14% και τόνισε πως το βάρος πέφτει στην κυβέρνηση καθώς είναι θέμα πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού των προγραμμάτων για την αξιοποίηση των κονδυλίων.

Η προκαταβολή του 5% έγινε με μεγάλη προσπάθεια από την ευρωπαϊκή επιτροπή και την κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης για την «ιδιαίτερη» μεταχείριση που έχει η χώρα μας.

Όπως έχουν δηλώσει οι επικριτές, των κινήσεων αυτών,  δεν μπορούν να αλλάζουν οι κανόνες για μία μόνο χώρα, όταν υπάρχουν άλλες όπως η Ρουμανία που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα.

Η κ. Κρέτσου υπογράμμισε για ότι για την υιοθέτηση των συγκεκριμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων για την Ελλάδα χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, για να πειστούν οι υπόλοιπες χώρες να εγκρίνουν τα μέτρα, καθώς ήθελαν την ίδια προνομιακή μεταχείριση και άλλες χώρες.

Οι νέες αλλαγές και ρυθμίσεις για την χώρα μας θα εγκριθούν αύριο σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος Οκτωβρίου η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Η πολυαναμενόμενη  ρύθμιση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων  (στεγαστικά και επιχειρηματικά) θα  έρθει μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...