Σταϊκούρας: Ανάγκη σύζευξης της δημοσιονομικής πειθαρχίας με ρυθμούς ανάπτυξης

Σταϊκούρας: Ανάγκη σύζευξης της δημοσιονομικής πειθαρχίας με ρυθμούς ανάπτυξης
Την πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, η οποία επιβεβαιώνεται με την επίτευξη σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Οικονομικών, που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία.

Mε αντικείμενο την επεξεργασία Σχεδίων Συμπληρωματικών Προϋπολογισμών για το 2014 και την προετοιμασία του Σχεδίου Προϋπολογισμού για το 2015, προκειμένου αυτά να υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN/Budget στις 14 Νοεμβρίου 2014. Ο κ. Σταϊκούρας, κατά την παρέμβασή του, αναφέρθηκε στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ενώ τόνισε την ανάγκη σύζευξης της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Παράλληλα, στήριξε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των επενδύσεων κατά 300 δισ. ευρώ και υποστήριξε την υιοθέτηση των 6 Σχεδίων Συμπληρωματικών Προϋπολογισμών για το 2014. Τέλος, ως προς το ζήτημα της αναθεώρησης των εισφορών των κρατών-μελών στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση νεότερα στατιστικά στοιχεια για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και το ΦΠΑ, καθώς και τις αναθεωρημένες προβλέψεις για παραδοσιακούς ίδιους πόρους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με προσοχή, ορθολογισμό και σε βάθος, με περαιτέρω αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο και διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, συμβαδίζοντας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και εξετάζοντας εναλλακτικούς τρόπους καταβολής της συνεισφοράς.

Σημειώνεται ότι το κύριο αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσε η ανεπάρκεια των πιστώσεων πληρωμών για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2014 και η συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων στο τέλος του 2013. Ως συνέπεια αυτού, αλλά και άλλων γεγονότων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την υιοθέτηση 6 Σχεδίων Συμπληρωματικών Προϋπολογισμών για το 2014 και ενός Σχεδίου Διορθωτικής Επιστολής για τον Προϋπολογισμό του 2015. Η Ελληνική αντιπροσωπεία υποστήριξε τις προτάσεις της Επιτροπής, δεδομένου ότι εναρμονίζονται με τις πολιτικές μας προτεραιότητες για ανάπτυξη και επενδύσεις, ενώ εμπεριέχουν και τη δέσμευση πιστώσεων για φυσικές καταστροφές, όπως είναι ο σεισμός της Κεφαλλονιάς (3,683 εκατ. ευρώ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2015 αφορά στο 2ο έτος της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και έχει ως βασική προτεραιότητα την παροχή των απαιτούμενων πόρων, ούτως ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, καθώς και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και των περιφερειών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Στοχεύει, κυρίως, στην ενίσχυση της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης, της έρευνας αλλά και στην εκπλήρωση των ανεκτέλεστων υποχρεώσεων παρελθόντων ετών.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...