Στα κατεχόμενα το “Μπαρμπαρός” πριν την άφιξη Ερντογάν

Στα κατεχόμενα το
Ο Τούρκος νεοεκλεγέντας Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετείται την 1η Σεπτεμβρίου, στέλνει στην περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός».
Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ως μήνυμα που θέλει να στείλει η Άγκυρα προς διάφορους αποδέκτες, κυρίως σε όσους επενδύουν στον Ερντογάν αναμένοντας από αυτόν κινήσεις στο Κυπριακό.

Με βάση τη NAVTEX που έχει εκδοθεί, το «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» έχει δεσμεύσει περιοχή για έρευνες από την 24η Αυγούστου (από χθες, δηλαδή) μέχρι και τη 2α Οκτωβρίου 2014. Το πλοίο δεν έχει ακόμη καταπλεύσει στην περιοχή. Οι δεσμευμένες προς έρευνα περιοχές εκτείνονται από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και βορείως της Κύπρου, ενώ με βάση τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί, το σκάφος δεν αναμένεται να κινηθεί σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως του νησιού.

Το «Μπαρμπαρός» θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που είναι στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους και εντός των «τεμαχίων» που έχουν καθορίσει Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο η Τουρκία κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη τη συμφωνία της με το ψευδοκράτος για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας, προκαλώντας την αντίδραση της Λευκωσίας.

Όπως είναι γνωστό, εντός Σεπτεμβρίου η ιταλική ΕΝΙ θα αρχίσει μια σειρά γεωτρήσεων που θα καλύψει τα τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ και η Άγκυρα -όχι τυχαία- επιχειρεί με το «Μπαρμπαρός» νέες παράλληλες έρευνες στην «υφαλοκρηπίδα» του ψευδοκράτους.
 

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...