Στα χνάρια της Μελίνας οι Πατούλης – Ψινάκης για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Στα χνάρια της Μελίνας οι Πατούλης - Ψινάκης για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία τους…
Την κινητοποίηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανακοίνωσαν και επισήμως ο πρόεδρος της, Γιώργος Πατούλης, μαζί με τον δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη χωρίς όμως να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο αδελφός της Μελίνας Σπύρος Μερκούρης ο οποίος αν και χαρακτήρισε την εμπλοκή της Αμάλ Αλαμουντίν ως «επικοινωνιακά πολύ σπουδαία», εκτίμησε πως«η προσέγγιση για μια νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων είναι επικίνδυνη. Τα Μάρμαρα χρειάζονται πολύ περισσότερα από τη διεκδίκηση αυτή».

Ο Ψινάκης επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της ΚΕΔΕ

Ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ  Γιώργος Πατούλης, επισήμανε ότι «είναι στη νέα κατεύθυνση της ΚΕΔΕ να μην αποτελεί απλά έναν αυτοδιοικητικό συνδικαλιστικό φορέα. Η ένωση των δήμων γίνεται για το καλό της χώρας, άρα δεν θα μπορούσε να μην συνδεθεί με τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας» και εξήγησε πως αφετηρία της προσπάθειας της ΚΕΔΕ θα αποτελέσει η δημιουργία Αμφικτυονίας Ιστορικών Δήμων της χώρας, με έδρα τον Μαραθώνα, που στόχο θα έχει την προστασία και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος, σύμφωνα με απόφαση της ΚΕΔΕ, θα αναλάβει επικεφαλής διεθνών σχέσεων της Ένωσης,  τόνισε πως έχει υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού για την Αμφικτυονία, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, οι πληροφορίες που δόθηκαν δεν ήταν σαφείς

Ο κ. Πατούλης και ο κ. Ψινάκης αρνήθηκαν να παρουσιάσουν λεπτομέρειες.

Ο κ. Ψινάκης αρκέστηκε να πει ότι έχουν γίνει πολλές επαφές με προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να συστρατευτούν στην προσπάθεια της επιστροφής τους, αλλά και ότι θα ζητηθεί η συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Ακαδημίας Αθηνών για τον καθορισμό των πόλεων που θα αποτελέσουν μέλη της Αμφικτυονίας.

Επίσης, σε ερώτηση για το αν η κινητοποίηση αυτή γίνεται γιατί θεωρήθηκε ότι υπάρχει κενό στη διεκδίκηση των Γλυπτών, ο κ. Πατούλης απάντησε: «Αν είχαν επιστραφεί τα Μάρμαρα δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση. Θέλουμε να συμβάλλουμε και να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε η Μελίνα και συνέχισαν άλλοι. Ο στόχος μας είναι οι δήμοι που έχουν μια ιστορία να συμμετέχουν στη διεκδίκηση».

Παρών στη συνέντευξη και ο Σπύρος Μερκούρης

Την ικανοποίησή του για την κίνηση αυτή, εξέφρασε ο αδερφός της Μελίνας Μερκούρη, Σπύρος, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πλούτος της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της.

Στην Ελλάδα σε κάθε βήμα που κάνεις, αν σκύψεις και σκάψεις, αναβλύζει πολιτισμός». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 19 επιτροπές σε διάφορα κράτη σε όλο τον κόσμο για την επιστροφή των Μαρμάρων. Πρέπει να τις καλέσουμε για να καθοριστεί μια κοινή στρατηγική», ενώ χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα «επικοινωνιακά πολύ σπουδαία», ωστόσο «η προσέγγιση για μια νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων είναι επικίνδυνη. Τα Μάρμαρα χρειάζονται πολύ περισσότερα από τη διεκδίκηση αυτή».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...