Στα 13 δις ευρώ το χρόνο οι απώλειες για την Οικονομία από την μετανάστευση!

Τρίτη 19/07/2016 – 16:10

Έλληνες μετανάστευση

50 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ!                                                                                      

Ανυπολόγιστη η πραγματική ζημιά στην ελληνική Οικονομία, από την φυγή του ανθρώπινου κεφαλαίου  στο εξωτερικό!  Σύμφωνα με έρευνα της Endeavor το ανθρώπινο δυναμικό είναι το νούμερο ένα  εξαγόμενο «προϊόν» της Ελλάδας, καθώς οι έλληνες έχουν υψηλή εκπαίδευση και λόγω κρίσης, έχουν φύγει εκατοντάδες χιλιάδες, σε αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής στο εξωτερικό. Η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου από τον Ιανουάριο 2008 που ξεκίνησε η κρίση, μέχρι σήμερα εκτιμάται στις 350.000 από την Endeavor και στις 427.000 από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με τρίτες εκτιμήσεις να τοποθετούν τα χαμένα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου στα 2 δις ευρώ, από την απώλεια  τόσων φορολογουμένων, παράλληλα, υπολογίζεται και η προστιθέμενη αξία και τα φορολογικά έσοδα που δημιουργούν στις χώρες υποδοχής οι Έλληνες που έφυγαν για το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης (2008-2016). 

Όπως τονίζεται στην έρευνα της Endeavor, οι άνθρωποι αυτοί, που έχουν  κυρίως ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δις ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών που έχουν μεταναστεύσει, κυρίως στις Γερμανία και Μ. Βρετανία, ενώ  στα 9,1 δις ευρώ σε φορολογικά έσοδα, από τα οποία  τα 7,9 δις είναι φόροι εισοδήματος – εισφορές και άλλα 1,2 δις ευρώ από το ΦΠΑ.

1

Δηλαδή, αν προστεθούν όλα αυτά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό με την μεγάλη πληγή του «brain drain» έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δις ευρώ στο ΑΕΠ των νέων «πατρίδων» τους!

Από την άλλη, πλευρά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε μεγάλο βαθμό έχουν δημόσια εκπαίδευση, έχουν κοστίσει στο Δημόσιο, πάνω από 8 δις ευρώ!

Παρά την βελτίωση που έχουν δείξει τομείς των ελληνικών εξαγωγών, η ελληνική παραγωγή, είναι περιορισμένη και σύμφωνα με την Endeavor, το ανθρώπινο δυναμικό είναι το πιο πολύτιμο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, με αξία 12,9 δις ευρώ!

Στην συνέχεια ακολουθούν τα προϊόντα πετρελαίου με 7,2 δις ευρώ, τα προϊόντα αλουμινίου με 1,3 δις  ευρώ, τα φάρμακα  με 0,7 δις ευρώ, το ελαιόλαδο με 0,5 δις ευρώ, τα ψάρια, οι ελιές, τα προϊόντα καπνού, τα πληροφοριακά συστήματα και τα τυροκομικά προϊόντα με 0,4 δις ευρώ, το βαμβάκι και τα ροδάκινα με 0,3 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εταιρία, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θέλουν περισσότερο να φύγουν στο εξωτερικό παρά οι άνεργοι το 49% των εργαζομένων σκέπτεται την μετανάστευση, ενώ μόνο το 43% των ανέργων επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα.

Όπως τονίζεται από την Endeavor «Μακροπρόθεσμα, το ανθρώπινο δυναμικό που φεύγει από τη χώρα μπορεί να φέρει πίσω τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες και να βοηθήσει στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς. Για να γίνει αυτό πρέπει να αναστραφούν οι αιτίες μετανάστευσής τους και να δοθεί η δυνατότητα να απορροφηθούν σε υγιείς εταιρείες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή να δημιουργήσουν δικές τους εταιρείες αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησαν διεθνώς».    

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...