Στα 13,88 δισ. ευρώ η «μαύρη» τρύπα των Ασφαλιστικών Ταμείων

Στα 13,88 δισ. ευρώ η «μαύρη» τρύπα των Ασφαλιστικών Ταμείων

Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα καθυστερούμενα εφάπαξ, κύριες και επικουρικές συντάξεις που οφείλουν τα Ταμεία σε 330.000 ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση και περιμένουν είτε την προσωρινή σύνταξη είτε την οριστική με τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Τα υπόλοιπα 12,88 δισ. προέρχονται από τις εσωτερικές υποχρεώσεις των Ταμείων και προκαλούν ανησυχία για τις περικοπές στις συντάξεις. Αυτό το «κρυφό» έλλειμμα δημιουργήθηκε επειδή τα Ταμεία εισέπρατταν για χρόνια, ωστόσο δεν απέδιδαν στο σύνολό τους τις εισφορές προς άλλους φορείς, ούτως ώστε να χρηματοδοτούν με αυτόν τον τρόπο τις ταμειακές τους ανάγκες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ουσιαστικά, για να καλυφθούν τα ταμειακά τους ελλείμματα δημιουργούσαν νέες «τρύπες». Στο τέλος Οκτωβρίου το χρέος στα Ταμεία έφτανε τα 13,88 δισ. ευρώ. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι για να ξεχρεωθεί αυτό, θα έπρεπε να σταματήσει η καταβολή συντάξεων για 6 μήνες ή να ρευστοποιήσουν τα Ταμεία όλη την κινητή τους περιουσία που ανέρχεται στα 14,4 δισ. ευρώ.

Σε αυτά τα στοιχεία στηρίζονται και οι δανειστές που πιέζουν για νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με μόνιμες ρήτρες αυτόματων περικοπών από το 2016 και για τα επόμενα χρόνια.

Από αυτό το «κρυφό» χρέος, το ΙΚΑ έχει τη μερίδα του λέοντος, αφού το σύνολο των υποχρεώσεών του προς άλλους φορείς από εισφορές που εισπράττει και δεν αποδίδει για να έχει να πληρώνει τις συντάξεις ανέρχονταν στο τέλος Οκτωβρίου στα 11,26 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί ο ΟΑΕΕ που χρωστά 1,35 δισ. ευρώ σε άλλους κρατικούς φορείς και κυρίως στον ΕΟΠΥΥ. Τρίτος είναι ο φορέας πρόνοιας του Δημοσίου, δηλαδή το Ταμείο που χορηγεί εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο χρωστά 623 εκατ. ευρώ, ποσό που οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα καθυστερούμενα εφάπαξ 50.000 υπαλλήλων οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά και δεν έχουν πάρει ακόμη το βοήθημα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...