Στελέχη ΕΚΤ: Απίθανος, ένας «ξαφνικός θάνατος» για την Ποσοτική Χαλάρωση

Στελέχη ΕΚΤ: Απίθανος, ένας «ξαφνικός θάνατος» για την Ποσοτική Χαλάρωση

«Παράθυρο» για πιθανή ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, ανοίγουν νέες δηλώσεις στελεχών της! Απίθανο θεωρείται η ΕΚΤ να αποσύρει τη δέσμευσή της για να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, καθώς τα μέλη της χρειάζονται περισσότερο χρόνο να αξιολογήσουν τις προοπτικές της οικονομίας και του ευρώ, αναφέρουν τρεις πηγές το πρακτορείο Reuters.

Αν και από την πλευρά της  τράπεζας είχε εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχει μια ολοένα και πιο αυξημένη διάθεση για αναθεώρηση του μηνύματος πολιτικής στις “αρχές” του 2018, και συγκεκριμένα μια υπόσχεση να συνεχίσει το πρόγραμμα εκτύπωσης χρημάτων μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για εξέλιξη που έχει κάνει τους μεγάλους επενδυτές να αλλάξουν για νωρίτερα τις προσδοκίες τους για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ (0από το 2011), και έχει τροφοδοτήσει την άνοδο του ευρώ σε υψηλό τριών ετών έναντι του δολαρίου.

Πάντως, τρεις πηγές κοντά στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δήλωσε πως οποιαδήποτε θεμελιώδη αλλαγή στις εκτιμήσεις ήταν πιθανό να έρθει αργότερα, με τη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν οι φορείς χάραξης πολιτικής επικαιροποιήσουν τις οικονομικές τους προβλέψεις, να φαίνεται πιο πιθανή επιλογή. “Χρειαζόμαστε μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση προτού προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αλλαγή”, αναφέρει μία από τις πηγές.

Citi: Η Ελλάδα να φτιάξει «μαξιλάρι ρευστότητας» με τα αδιάθετα 26 δις του προγράμματος

Υπάρχουν ακόμη άφθονα κεφάλαια που έχουν μείνει από το πακέτο των 86 δις Ευρώ, αναφέρει η Citi σε νέο της σημείωμα, για τις εξελιξεις στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα  με τους αναλυτές της τράπεζας, υπάρχουν περίπου 45 δις ευρώ, από το δάνειο, τα οποία είναι αδιάθετα. Από αυτά, τα 26 δις ευρώ δεν προορίζονται για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και  μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι ρευστότητας» (cash buffer).

Η Citi, σχολιάζει σχετικά ότι ένα τόσο μεγάλο μαξιλάρι ασφαλείας θα ήταν παρόμοιο με αυτό της Πορτογαλίας όταν εκείνη βρισκόταν στην διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα Και είναι απαραίτητο για να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει ομαλή μετάβαση στην χρηματοδότηση της αγοράς μετά από 8 χρόνια κατά τα οποία βρισκόταν σε επίσημη χρηματοδότηση.

Οι αναλυτές, τονίζουν ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο προς την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, προσθέτοντας πως το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσει έτσι να οδηγηθεί στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 6-7 δις ευρώ, από το πρόγραμμα.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι συζητήσεις Ελλάδας-δανειστών θα στραφούν στον τύπο της συμφωνίας που οι δανειστές θα είναι πρόθυμοι να προσφέρουν στη χώρα (και που θα μπορεί η Ελλάδα να δεχθεί) μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης καθώς και στην καταλληλότητα και την έκταση της πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με την τράπεζα, αυτές οι συζητήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις με τους πιστωτές πριν από τον Αύγουστο, αλλά είναι απίθανο να σταματήσουν την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Μοσκοβισί: Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, 1η προτεραιότητα της Κομισιόν

Πρώτη προτεραιότητα της Επιτροπής το 2018 είναι η συμβολή της στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος στήριξης, τόνισε με ανάρτησή του στο twitter ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Παρίσι, ο κ. Μοσκοιβισί έγραψε στο twitter ότι

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/317748-Steleche-EKT-Apithanos-enas-xaphnikos-thanatos-gia-ten-Posotike-CHalarose ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...