Στην Αθήνα Μοσκοβισί και Λιου, ανοίγουν Εργασιακά και Χρέος!

Κυριακή 17/07/2016 – 16:44

Αλέξης Τσίπρας, Πιερ Μοσκοβισί

«ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ – ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ!

Στα «βαθειά» της διαπραγμάτευσης, κυβέρνηση και δανειστές, με την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον έλεγχο στα προαπαιτούμενα, ενώ η εβδομάδα αναμένεται να κλείσει με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των Η.Π.Α. Τζακ Λιου.  Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, δεν έρχεται «Δευτεριάτικα» στην Ελλάδα για διακοπές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έχει τρία θέματα στην ατζέντα του, την πρόοδο στα 15+1 προαπαιτούμενα, την προετοιμασία του εδάφους για γρήγορο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2018.

Στόχοι ρεαλιστικών πλεονασμάτων και οι «ήρωες» της λιτότητας
Η κατάθεση του μεσοπρόθεσμού, αναμενόταν αρχικά την προηγούμενη εβδομάδα, όμως η επίσκεψη Μοσκοβισί, έφερε μία εύλογη καθυστέρηση. Ελλάδα και ΔΝΤ, έχουν πολλάκεις εκφράσει τις ενστάσεις τους για την διατήρηση πολύ υψηλών, ρεαλιστικά μη επιτεύξιμων στόχων, μετά το 2018. Από την άλλη πλευρά, μερίδα των υπουργών του Eurogroup, θέλουν την διατήρηση στόχων κοντά στο 3,5% και μετά το 2018.  Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει απορρίπτει την συνέχιση της σκληρής πολιτικής, τονίζοντας πως, ο στόχος για 3,5% το 2018 είναι άπαξ, καμία οικονομία, όσο καλή κι αν είναι, δεν μπορεί να τον επαναλάβει για δεύτερη και τρίτη φορά. Σε αυτό το θέμα, ο Πρωθυπουργός έχει την στήριξη, τόσο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, όσο και της αντιπολίτευσης. Ο κ. Στουρνάρας, σε τοποθέτησή του είχε κατεβάσει τον στόχο, στο 2%.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Μοσκοβισί, είχε αποφύγει να ανοίξει το θέμα λέγοντας ότι «η απόφαση ήταν για 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, μέχρι να φθάσουμε στο 2018. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου… Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα». Από την άλλη πλευρά, θεωρείται σίγουρος ότι θα ανοίξει το θέμα στις κλειστές συσκέψεις του με το οικονομικό επιτελείο, πριν από την συνέντευξη τύπου που θα δώσει στις 15:15, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Οκτώβρης των Εργασιακών
Περιθώριο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, φαίνεται να δίνει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πράγμα που σημαίνει και συμφωνία με το «κουαρτέτο», σε Εργασιακά και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Δύο  θέματα που «καίνε» και ήδη έχει φανεί η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους δανειστές.   Στην Αθήνα το θέμα ζεστάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να καλεί του κοινωνικούς εταίρους, στη δημιουργία κοινού μετώπου. Πηγές κοντά στην συνάντηση τόνιζαν πως αν και υπάρχουν διαφορές ακόμα και ανάμεσα στους εργοδότες, το υπάρχει περιθώριο συμφωνίας απέναντι στους δανειστές.

Ξεκίνησε το «μεγάλο παζάρι» στα Εργασιακά
Παρά τις πολλές απαιτήσεις των δανειστών στα εργασιακά, φαίνεται πως η εικόνα έχει αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται με τους δανειστές, να έχουν επικεντρωθεί στις ομαδικές απολύσεις. Μάλιστα ως αντάλλαγμα στον διπλασιασμό του ποσοστού των απολύσεων από 5%, σε 10%, φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω σε άλλες απαιτήσεις τους όπως η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και το «ξεγύμνωμα» του κατώτατου από επιδόματα.  

Από την Αθήνα, θέλουν να προχωρήσει η αξιολόγηση και φαίνονται αποφασισμένοι, να πάρουν και δύσκολες αποφάσεις, ειδικά σε θέματα συνδικαλιστικού νόμου, ακόμα και με κατάργηση των ειδικών αδειών και άλλων προνομίων που απολαμβάνουν οι συνδικαλιστές.
Τον ρόλο του «κακού» της διαπραγμάτευσης, θα αναλάβει για ακόμα μία φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που έχει αποκαλύψει τις άγριες διαθέσεις του, βάζοντας στο τραπέζι απαιτήσεις επιπλέον, των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Χρέος, ΔΝΤ και στήριξη από τις ΗΠΑ, στην επίσκεψη Λιου
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, έρχεται στην Αθήνα, ένα δεκαήμερο μετά την συνάντηση Ομπάμα Τσίπρα στην Βαρσοβία, όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, έστειλε μήνυμα στήριξης της ελληνικής προσπάθειας. Πρώτο θέμα στην ατζέντα δεν μπορεί να είναι άλλο, από το θέμα του χρέους, κάτι που θε συζητηθεί και με τον κ. Μοσκοβισί.  

Η διαπραγμάτευση Ευρώπης – ΔΝΤ για το χρέος, αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, με το Ταμείο, να ζητά από τους Ευρωπαίους να «κουρέψουν» τις απαιτήσεις τους από την Ελλάδα, την ώρα που το ίδιος λέει πως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο, λόγω καταστατικού!  Δεν είναι τυχαία η δήλωση Μοσκοβισί στο MNI, όπου τόνισε πως αν και είναι αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα σεβαστεί την απόφαση του Eurogroup, αναγνώρισε πως «θα υπάρξουν προκλήσεις ως προς τις συνομιλίες για τα μέτρα του χρέους το φθινόπωρο. Ελπίζω ότι όλα τα μέρη θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό και επιθυμία για συμβιβασμό. Ελπίζω ότι θα φθάσουμε σε ένα έξυπνο και αμοιβαία επωφελή συμπέρασμα για αυτό το θέμα τώρα».

Οι εκλογές σε Γαλλία – Γερμανία, βάζουν «πάγο» στο χρέος
Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη, αν και έχει παρουσιάσει πλήθος μέτρων που είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, κανένα από αυτά, δεν περιλαμβάνει την σημαντική μείωσή του. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκτιμούν, πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι γαλλικές (23 Απριλίου- 8 Μαΐου 2017 ) και οι γερμανικές εκλογές του 2018, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομικών της Ευρώπης, δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν πολιτικό κεφάλαιο για να μειώσουν το ελληνικό χρέος.  Από την άλλη πλευρά, πρέπει να γίνει κατανοητός και ο νέος ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, με την Ευρώπη και ειδικά το Βερολίνο να θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή του και το Ταμείο, να έχει ξεκαθαρίζει πως δεν θα μπει σε ένα πρόγραμμα που θεωρεί ότι δεν βγαίνει, χωρίς «κούρεμα» χρέους. Κάτι που όπως είναι σαφές οι ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...