Στην Ελλάδα το «μαστίγιο» και στην Ισπανία το «καρότο», από τον Β. Σόιμπλε!

Βολφγκανγκ Σόιμπλε

Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΡΑΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΣΙΠΡΑ!                                                

 Με δύο μέτρα και δύο σταθμά αντιμετωπίζει τις Ισπανία και Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο. Στην Ελλάδα των μεγάλων ελλειμμάτων, ο Γερμανός επιμένει να εξαντλεί την αυστηρότητά του, απαιτώντας  σκληρά μέτρα, ενώ στην υπόθεση των μεγάλων Ισπανικών ελλειμμάτων, ο ίδιος σήκωσε το τηλέφωνο και ζητούσε από τους επιτρόπους της Κομισιόν να δείξουν επιείκεια!

 Στην Γερμανία, πιστεύουν ότι αυτό έγινε, γιατί ο κ. Σόιμπλε, θέλει να ενισχύσει, τον φίλο του, συντηρητικό πολιτικό Μαρίανο Ραχόι, ο οποίος προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, με τον περιοδικό Spiegel, να τον κατηγορεί για  μεροληπτική στάση υπέρ της Ισπανίας, την ίδια στιγμή, που  απορρίπτει κάθε μέτρο ελάφρυνσης προς την αριστερή ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, τονίζεται πως ειδικά στην  Ελλάδα που οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι «η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη», ο κ. Σόιμπλε απέρριψε κάθε επιείκεια. Η διαφορά που εντοπίζουν οι Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές, είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αριστερή και αντιστάθηκε στα μέτρα, ενώ ο κ. Ραχόι, είναι από τους εκλεκτούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Διαστάσεις σκανδάλου, δίνουν οι πληροφορίες που επικαλείται η οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο δεν διαψεύστηκε από την γερμανική κυβέρνηση που θέλουν τον κ. Σόιμπλε να άσκησε προσωπικά την επιρροή του εντός της ευρωζώνης και με προσωπική του παρέμβαση στους επιτρόπους της Κομισιόν, να ζήτησε  ποινές «χάδι» σε Ισπανία και Πορτογαλία, για τα ελλείμματα τους.

Οικονομικά, τονίζουν οι γερμανοί αυτό έχει νόημα, καθώς η  ανάκαμψη των χωρών αυτών είναι εύθραυστη και το να τους επιβάλεις πρόστιμο τα τάξης του 0,2% του ΑΕΠ τους, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην Οικονομίας τους.  Ιδιαίτερα  μετά το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, που φέρνει «Brexit».

Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός έχει αρνηθεί κάθε αίτημα για ελάφρυνση των μέτρων. Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται όμως πως αντιμετωπίζονται και άλλοι.

Σε αυτό το κλίμα, των ανισοτήτων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ιδιάιτερη αξία κάποιος να θυμάται και τις δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που όταν ρωτήθηκε, γιατί η Επιτροπή ανέχεται τα ελλείμματα της Γαλλίας, ο ίδιος απάντησε «επειδή είναι η Γαλλία».

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...