Στην Μυτιλήνη τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου

Στην Μυτιλήνη τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου
Μετά την ολοκλήρωση εργασιών του καθολικού ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, τα λείψανα του αγίου Βαλεντίνου θα επιστρέψουν στη Μυτιλήνη μετά από 24 χρόνια!
Το έργο αποκατάστασης είχε αναλάβει 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) και στις 3 Αυγούστου, που θα γίνουν τα εγκαίνια του ναού, θα φθάσουν από την Αθήνα τα λείψανα του αγίου του έρωτα.

Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου είχαν βρεθεί στη Μυτιλήνη το 1907, μέσα στην καθολική εκκλησία της Παναγίας -ήταν δωρεά της Λουκίας Θεοφανοπούλου-Bongigli στους καπουτσίνους μοναχούς της εκκλησίας.
Το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της Καθολικής Εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό Τορκουάτο Μορίνι.
Μέρος των λειψάνων τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων (αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα) στην οδό Γκυϊλφόρδου 7, στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν πρωτοστατούντος του αρχιεπισκόπου Παντός Αιγαίου της Καθολικής Εκκλησίας Νικολάου, ενώ τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου θα φτάσουν στον ναό με λιτανεία.

Από τη Ρώμη στη Μυτιλήνη
Το 1907, τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου βρέθηκαν στη Μυτιλήνη μέσα στην καθολική εκκλησία της Παναγίας. Τα είχε δωρίσει η Λουκία Θεοφανοπούλου-Bongigli στους καπουτσίνους μοναχούς της εκκλησίας και αναπαύονταν στη Φραγκοκλησιά, κάτω από την Αγία Τράπεζα. Το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της Καθολικής Εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της Εκκλησίας, δε διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη.

Κάποια τμήματα από αυτά τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και κάποια άλλα λέγεται πως στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη, απ’ όπου και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στην Ανατολή.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου τού παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, ιερομονάχου καπουτσίνου π. Γαβριήλ Ριγκέτο, και παραδόθηκαν στον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητα του αποστολικού τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος, Μυτιλήνη και Σάμος), προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...