Στην Πελοπόννησο το πρώτο έργο για τη διαχείριση αποριμμάτων

Στην Πελοπόννησο το πρώτο έργο για τη διαχείριση αποριμμάτων
Στην Πελοπόννησο ξεκινά το πρώτο έργο Σύμπραξης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το έργο αυτό τα επόμενα δύο χρόνια, πρόκειται να επενδυθούν περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ και επιπρόσθετα, άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης, εκτός του έργου ΣΔΙΤ, για τα έργα αποκατάστασης των 82 ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ).

Επίσης, δημιουργούνται 600 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας.

Μανιάτης: Γυρίζουμε σελίδα στη διαχείριση απορριμμάτων

«Γυρίζουμε επιτέλους σελίδα και κάνουμε το πρώτο, μεγάλο και σημαντικό βήμα για την ορθολογική, επιστημονικά άρτια, οικονομικά βιώσιμη και κυρίως περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Κάνοντας λόγο για έναν «τομέα στον οποίο η χώρα μας παρουσίαζε σοβαρό έλλειμμα υποδομών και μηχανισμών διαχείρισης και για τον λόγο αυτό ελέγχεται από τα όργανα της ΕΕ και με την επιβολή προστίμων», ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «οι απαράδεκτες πρακτικές των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων περνούν πλέον στο παρελθόν», προσθέτοντας ότι «το μέλλον ανήκει στην ποιότητα, τον πολιτισμό και την περιβαλλοντική αειφορία».

Τι περιλαμβάνει το έργο

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ Περιφέρειας Πελοποννήσου περιλαμβάνει την ευθύνη μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας τριών υπερσύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), που αναμένεται να λύσουν οριστικά και με τον πλέον ενδεδειγμένο περιβαλλοντικά, τεχνολογικά και οικονομικά τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο για τα επόμενα 25 χρόνια, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στους 82 ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η βαθμιαία παύση λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ τους επόμενους 10 μήνες, λόγω της υλοποίησης των έργων προσωρινής διαχείρισης και η πλήρης περιβαλλοντική αποκατάστασή τους πριν το τέλος του 2015, θα μειώσει το χρηματικό πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους ύψους 10 εκατ. ευρώ, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Ειδικότερα, το έργο της Πελοποννήσου περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στον δήμο Τρίπολης, στη δημοτική ενότητα Βαλτετσίου, καθώς επίσης και Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Δήμο Κορινθίας στην Τενέα, αλλά και την Αργολίδα, στη Νέα Κίο. Επίσης, προβλέπονται ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στον Δήμο Οιχαλίας Μεσσηνίας στη δημοτική ενότητα Καλλιρρόης και στη Σκάλα Λακωνίας.

Τέρνα Ενεργειακή: Τον Αύγουστο η υπογραφή για το έργο ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο

Τον Αύγουστο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, όπως ανακοίνωσε η Τέρνα Ενεργειακή.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του πρωτοποριακού έργου «ΣΔΙΤ Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» έγινε σήμερα με την έκδοση από το ΥΠΕΚΑ της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Προσωρινός Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) του έργου έχει ανακηρυχθεί από τις 12 Αυγούστου 2013 η Τέρνα Ενεργειακή. Μετά την έκδοση της Α.Ε.Π.Ο. αναμένεται η υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έως τον Αύγουστο του 2014 και η έναρξη κατασκευής του έργου ένα μήνα μετά.

«Το έργο “ΣΔΙΤ Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου” έρχεται να δώσει λύση μακράς πνοής σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και είναι το πρώτο έργο αυτού του είδους που προχωρά στην Ελλάδα», επισημαίνει η Τέρνα Ενεργειακή.

Η εταιρεία θα υλοποιήσει σημαντικό μέρος του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) της Πελοποννήσου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη Μελέτης, Κατασκευής και Λειτουργίας τριών υπερσύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) σε Κορινθία κι Αργολίδα, που λύνουν οριστικά και με τον πλέον ενδεδειγμένο περιβαλλοντικά, τεχνολογικά, οικονομικά και κοινωνικά τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο για τα επόμενα 25 χρόνια τουλάχιστον.

Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 24 μήνες, ενώ από τον 10ο μήνα από την υπογραφή της σύμβασης η Τέρνα Ενεργειακή αναλαμβάνει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων δίνοντας έτσι μια σύννομη πρώτη λύση σε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η χώρα προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση 13 έργων ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, με επενδύσεις που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...