Στην «ίδια τάξη» μένει το εκπαιδευτικό μας σύστημα – Το χειρότερο της Ευρώπης

Στην «ίδια τάξη» μένει το εκπαιδευτικό μας σύστημα - Το χειρότερο της Ευρώπης
Την τελευταία θέση στην Ευρώπη και την 33η παγκοσμίως κατέχει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του εκδοτικού οίκου Pearson για λογαριασμό του ιδρύματος Economist Intelligence Unit. Μάλιστα, στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται δίπλα σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ινδονησία, το Μεξικό και η Βραζιλία.

Η έρευνα περιλαμβάνει 39 χώρες και μια περιοχή (το Χονγκ Κονγκ), με τη θέση της χώρας μας να είναι η χειρότερη, ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη, σε σχέση με την αξιολόγηση του ίδιου οίκου το 2013.

Το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο κατέχει η Νότιος Κορέαενώ το καλύτερο στην Ευρώπη η Φινλανδία. Την πεντάδα συμπληρώνουν άλλες δύο ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Σιγκαπούρη) και το Χονγκ Κονγκ. Την τελευταία θέση στην αξιολόγηση κατέχει το εκπαιδευτικό σύστημα της Ινδονησίας.

Εκπληξη αποτελεί η άνοδος της Πολωνίας που όπως δείχνει η κατάταξή της στην δέκατη θέση παγκοσμίως έχει παρουσιάσει σημαντική άνοδο στο εκπαιδευτικό της σύστημα μετά το τέλος του κομμουνισμού στη χώρα.

Η έκθεση του Pearson, η οποία γράφτηκε από το Economist Intelligence Unit, είναι το αποτέλεσμα μιας ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης με τίτλο The Learning Curve. Αφορά στις επιδόσεις που παρουσιάζουν τα σχολικά συστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο και στοχεύει στο να συμβάλει στη χάραξη μιας αποτελεσματικής εκπαιδευτικής πολιτικής, η οποία θα έχει τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές συνέπειες. Η αξιολόγηση βασίζεται στις αμερικανικές εκπαιδευτικές μελέτες TIMSS and PIRLS καθώς σε τεστ τουPISA, του διεθνούς προγράμματος του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των μαθητών.

Η έρευνα με τον τίτλο The Learning Curve έχει στόχο να βοηθήσει να γίνει κατανοητό τι οδηγεί σε επιτυχημένα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση του προγράμματος συμμετείχαν μερικοί από τους κορυφαίους μελετητές και ειδικούς από τον χώρο της εκπαίδευσης και αναλύθηκαν περισσότερα από 60 κριτήρια από 50 χώρες.

Σύμφωνα με τον Τζον Φάλον, γενικό διευθυντή της Pearson, η έκθεση καταδεικνύει τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στα βελτιωμένα επίπεδα εκπαίδευσης και στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι δέκα χώρες με τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως είναι:

1. Νότιος Κορέα

2. Ιαπωνία

3.Σιγκαπούρη

4. Χονγκ Κονγκ – Κίνα

5. Φινλανδία

6. Μ. Βρετανία

7. Καναδάς

8. Ολλανδία

9. Ιρλανδία

10. Πολωνία

ΠΑΙΔΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...