Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης και η προστασία της α΄ κατοικίας

Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης και η προστασία της α΄ κατοικίας

Η παράταση της προστασίας α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

 «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών δημιουργήθηκε για να προστατεύσει αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Θα διαπραγματευτούμε για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος τόνιζε ότι «πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι» και καλούσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση, ώστε να προστατευτεί ουσιαστικά η πρώτη κατοικία, ο κ. Παπαδημητρίου αντέτεινε: «Προς τον σκοπό αυτόν εργαζόμαστε μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

 Ο υπουργός χαρακτήρισε «ανέφικτη», τη θεσμοθέτηση δυνατότητας σε δανειολήπτες με «κόκκινο» δάνειο και υποθηκευμένη την α’ τους κατοικία, να το εξαγοράζουν κατά προτεραιότητα από την τράπεζα, πριν αυτό καταλήξει στα χέρια ξένου fund.  Όπως είπε, «θα ενθάρρυνε τους κακοπληρωτές μια ρύθμιση με την οποία θα γνώριζαν ότι η τράπεζα υποχρεούται να τους εξαγοράσει το δάνειο».

 Εξηγώντας τις προκλήσεις που θα δημιουργούσε μία τέτοια ρύθμιση, τόνισε ότι «μια ρύθμιση όπου ένας δανειολήπτης γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον του να μην αποπληρώσει το δάνειό του θα δημιουργήσει μεγάλο πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «είναι ανέφικτο στην εφαρμογή του. Το fund, όταν αγοράζει δάνεια, δεν είναι προς όφελός του να δημιουργήσει ξεχωριστό τμήμα για τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά να προσφέρει ένα συνολικό πακέτο. Τα funds αγοράζουν πακέτα δανείων και δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν σε εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα. Είναι αδύνατον να βγουν τα μη εξυπηρετούμενα και να δημιουργηθεί καινούργιο πακέτο. Δεν μπορεί να γίνει τέτοιος νόμος».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/301310-Sten-atzenta-tes-diapragmateyses-kai-e-prostasia-tes-a-katoikias ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...