Στην τελική ευθεία το δημοψήφισμα Ρέντσι για το σύνταγμα

Ματέο Ρέντσι

Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας έδωσε την έγκρισή του στην κυβέρνηση συνεργασίας Κεντροαριστεράς, Κέντρου και τμήματος της Κεντροδεξιάς για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας και γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι θα εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα, σε περίπτωση ωστόσο που το χάσει, θα οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές και σε πιθανή πολιτική αστάθεια.

Ο κ. Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν οι εκλογείς δεν εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πέρασε από τη Βουλή και τη Γερουσία.

Η κυβέρνηση διαθέτει πλέον 60 ημέρες για να καθορίσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, το οποίο θα διεξαχθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

Βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης του κ. Ρέντσι είναι η μείωση των μελών και της δύναμης της Γερουσίας, άνω σώματος του ιταλικού κοινοβουλίου, με την κυβέρνηση να χρειάζεται πλέον ψήφο εμπιστοσύνης μόνον από τη Βουλή. Επιπλέον, η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης έναντι των 20 περιφερειών της χώρας και η θέσπιση εκλογικού συστήματος δύο γύρων για τη Βουλή, που θα ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα και τον σχηματισμό σταθερών μονοκομματικών κυβερνήσεων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...