Στηρίζει Γιουνκέρ αλλά κοιτάει και προς Βρετανία η Μέρκελ

Στηρίζει Γιουνκέρ αλλά κοιτάει και προς Βρετανία η Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα εκ νέου την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως ότι είναι διατεθειμένη να αναλογιστεί υπό ένα άλλο πρίσμα αυτό που είναι σημαντικό για την Βρετανία, η οποία αντιτίθεται στον διορισμό του Λουξεμβούργιου στην θέση αυτή.

«Πάντοτε έλεγα δύο πράγματα: ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι θέλουμε να λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις σε ένα ευρωπαϊκό πνεύμα», σημείωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Δανή πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ.

«Αυτό υποδηλώνει ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όλα τα κράτη μέλη», πρόσθεσε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις επιθυμίες, αλλά ότι μπορούμε να σκεφτούμε υπό ένα άλλο πρίσμα αυτό που είναι σημαντικό για την Βρετανία», σημείωσε.

«Προτίθεμαι να μιλήσω με την Βρετανία με έναν πολύ εποικοδομητικό τρόπο» για θέματα μείωσης της γραφειοκρατίας, καινοτομίας, επικουρικότητας, σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Μέρκελ εξήρε παράλληλα σήμερα την Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ο επόμενος πρόεδρος της ΕΕ να μην προέρχεται από μια χώρα που δεν ανήκει στην ευρωζώνη, όπως είναι η Δανία.

Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει την Τόρνινγκ Σμιτ για το αξίωμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά το όνομά της έχει ακουστεί και για την διαδοχή του Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην προεδρία της ΕΕ.

Στην ερώτηση αν η Μέρκελ θα μπορούσε να φανταστεί την Τόρνινγκ Σμιτ σε μια από τις δύο θέσεις, η Μέρκελ επανέλαβε την υποστήριξη της Γερμανίας στην υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν και σημείωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συζητήσει ποιος θα πρέπει να αναλάβει το αξίωμα του Ρομπάι όταν ολοκληρωθεί η θητεία του τον Νοέμβριο.

«Κατ’ αρχήν δεν μπορεί να ισχύσει υπό την έννοια της ενότητας της ΕΕ ότι μόνον κάποιος που βρίσκεται στην ευρωζώνη μπορεί να γίνει πρόεδρος της ΕΕ. Δεν υπάρχει τέτοιος κανόνας», σημείωσε η Μέρκελ στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Τόρνινγκ Σμιτ.

«Αλλά όπως είπα, αυτό δεν έχει καμία σχέση ιδιαίτερα με την Δανία -είναι απλώς μια γενική δήλωση», πρόσθεσε. «Σε κάθε περίπτωση η Δανή πρωθυπουργός είναι μια σπουδαία πρωθυπουργός και έχω την εντύπωση ότι πραγματικά απολαμβάνει την δουλειά της πίσω στην πατρίδα», κατέληξε η Μέρκελ.

Η πρωθυπουργός της Δανίας υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η χώρα της θα υποστηρίξει «τον υποψήφιο που μπορεί να συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Επίσης σημείωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι «ένας πολύ καλός υποψήφιος».

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...