Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τραμπ: «Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας»

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τραμπ: «Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας»

Υψηλοί είναι οι τόνοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς έγινε πραγματικότητα η ανησυχία όλων των χωρών-μελών της συμμαχίας με τον αμερικανό Πρόεδρο να μην απογοητεύει και να εξαπολύει επιθέσεις κατά όλων των κατευθύνσεων με το «καλημέρα».

Ξεκίνησε ο «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Τραμπ-Γερμανίας

Αναλυτικότερα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε έντονα εναντίον της Γερμανίας, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι είναι «όμηρος» της Ρωσίας επειδή βασίζεται σε αυτή για να καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες και ότι πλουτίζει μια χώρα που θεωρείται εχθρός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Η Γερμανία πλουτίζει τη Ρωσία. Είναι όμηρος της Ρωσίας», κατήγγειλε στη διάρκεια ενός λογύδριου εναντίον της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.

«Η Γερμανία ελέγχεται εντελώς από τη Ρωσία. Πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για την ενέργεια και εμείς πρέπει να πληρώνουμε για να την προστατεύσουμε από τη Ρωσία. Πώς εξηγείται αυτό; Δεν είναι σωστό», τόνισε ο Τραμπ.

Άμεση ήταν η αντίδραση από τη Γερμανία, με τη γερμανίδα υπουργό Άμυνα «να τονίζει ότι η Γερμανία δεν είναι όμηρος της ρωσικής πολιτικής».

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει επανειλημμένα το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία και ζητεί να μην προχωρήσει.

Οι χώρες της ΕΕ εισάγουν τα δύο τρίτα (66%) του φυσικού αερίου που χρειάζονται για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Το 2017 αυτό αντιστοιχούσε σε 360 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με κόστος 75 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία. Μέχρι στιγμής το μισό φυσικό αέριο που αγοράζει η ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, όμως οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να σπάσουν αυτή την εξάρτηση.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια στρατηγική κατάκτησης των αγορών με το φυσικό τους αέριο. Το 2017 εξήγαγαν 17,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων το 2,2% προς την ΕΕ.

Τις εντυπώσεις προσπαθεί να διασκεδάσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Τα πράγματα στη θέση τους επιχείρησε να βάλει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά το «κατηγορώ» το αμερικανού Προέδρου.

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, περιλαμβανομένου του νέου ρωσικού αγωγού αερίου προς τη Γερμανία, αλλά η συμμαχία είναι ισχυρότερη ενωμένη και θα πετύχει την αύξηση των αμυντικών δαπανών», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα.

Τα κεντρικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο – Στην κορυφή της ατζέντας το Μακεδονικό

Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί, η πρόσκληση της ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της συμμαχίας και οι αμυντικές δαπάνες είναι από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο.

Παράλληλα, οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για την ενίσχυση της νατοϊκής άμυνας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών, ενώ ιδιαίτερη θέση στις συζητήσεις αναμένεται να έχει και το Μακεδονικό.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/337063-Ste-Synodo-toy-NATO-o-Tramp-E-Germania-einai-omeros-tes-Rosias ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...