Στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος-Χουλιαράκης, για δόση και χρέος

Στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος-Χουλιαράκης, για δόση και χρέος

Κατηγορία

phpanos
Δευτέρα 23/05/2016 – 11:44

Γιώργος Χουλιαράκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος

ΤΑ ΔΥΟ «ΚΑΥΤΑ» ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΟΣΗ ΤΩΝ 11 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ                                                                                                             

Κρίσιμο διήμερο στις Βρυξέλλες για το κλείσιμο της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης (έως 11 δισ. ευρώ), τον φτηνό δανεισμό από την ΕΚΤ  (waiver) και την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.  Η ελληνική αποστολή έχει ήδη αναχωρήσει για την Βελγική πρωτεύουσα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο πρώτο μεγάλο ραντεβού, το EuroWorking Group,  που έχει προγραμματιστεί για τις πέντε το απόγευμα ώρα Ελλάδος και θα προετοιμάσει την ατζέντα του αυριανού Eurogroup , που θα συνεδριάσει αύριο στις τέσσερεις το απόγευμα και στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ελληνική πλευρά, εκπλήρωσε το δικό της μέρος από όσα συμφωνήθηκαν στη διαπραγμάτευση, με τους δανειστές, με την ψήφιση των μέτρων και στις Βρυξέλλες, περιμένει  την εκπλήρωση των δεσμεύσεων των δανειστών,  που περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που μπορεί σύμφωνα με πληροφορίες να φτάσει και τα 11 δισ. ευρώ. Ακόμα, αναμένεται η μεταστροφή του κλίματος να συνδυαστεί  και με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)  για την επαναφορά της εξαίρεσης  (waiver), που θα επιτρέψει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων και θα ανοίξει την πόρτα στο «φτηνό» χρήμα της Ευρώπης, αποτελώντας παράλληλα και έναν προθάλαμο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές. 

Η δόση αν και ενισχυμένη, αναμένεται να σπάσει σε μικρότερες υπόδόσεις, με την πρώτη να υπολογίζεται σε περίπου 5,7 δισ. ευρώ ενώ το κομμάτι που αφορά την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες, αναμένεται πως θα σπάσει σε μηνιαίες δόσεις των 700-800 χιλιάδων ευρώ και θα καταβληθεί μέχρι την δεύτερη αξιολόγηση του φθινοπώρου τον Οκτώβριο.   

Η επαναφορά της εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αναμένεται ως ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, καθώς στην πράξη, κάνοντας αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο (collateral) το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιστρέφει στην «φτηνή» ευρωπαϊκή ρευστότητα και θα μειώσει σημαντικά το άνοιγμά του στον ακριβό, έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), μεταφέροντας υποχρεώσεις περίπου 10 δισ. ευρώ, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος των επιτοκίων.  Ταυτοχρόνως, η κίνηση αυτή της ΕΚΤ, θα έστελνε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό σύστημα, προς τις αγορές και φέρνοντας πιο κοντά την άρση των Capital Controls.    

Παρά τις θετικές εξελίξεις, που αναμένονται σε αξιολόγηση και ρευστότητα, οι Ευρωπαίοι δεν περιμένουν μεγάλες αποφάσεις στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς όπως φάνηκε και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της G7, στο Τόκιο, υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση ανάμεσα στον πυρήνα της Ευρώπης και το ΔΝΤ, για το χρονοδιάγραμμα των επεμβάσεων στο χρέος.  Θετικό σημείο, είναι ότι στην επίσημη ατζέντα του συμβουλίου, αναφέρεται ως στόχος η «πολιτική συμφωνία για το χρέος». 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...