Στις 16 Ιουνίου η εκταμίευση των 7,5 δις ευρώ!

Τετάρτη 08/06/2016 – 23:32 Τέλος η διαπραγμάτευση ώρα για Ανάπτυξη!
 Ένεση 8,6 δις στην αγορά για την ανάπτυξη μέσα στο 2016!
 Κλείνει ο κύκλος των  Capital Controls, έτοιμος ο χάρτης για την καθολική άρση τους! Εκταμιεύεται η υπό-δόση των 7,5 δις ευρώ, με την Ευρώπη να δείχνει προς το Eurogroup του Λουξεμβούργου, που θα συνεδριάσει στις 16 Ιουνίου, την ίδια ημέρα με το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που θα μας δώσει τα λεφτά!  Σήμερα, στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, το Euroworking Group, θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων. Στη συνέχεια αναμένεται να  ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών – μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της υπό-δόσης. Τα 5,5 δις από την δόση θα πάνε για να καλύψουν τις υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την ευρωπαϊκή ρευστότητα, ενώ τα 2 δις ζεστού χρήματος θα πέσουν στην ελληνική αγορά. Η χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας και η οικονομική ανάταση, είναι η νέα προτεραιότητα,  του Οικονομικού επιτελείου, που μετά το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, τώρα επικεντρώνεται στην προσπάθεια ανάκαμψης του παραγωγικού ιστού. Ένα «πλέγμα» δράσεων έχει ετοιμαστεί και εντάσσεται στο Αναπτυξιακό σχέδιο, που ήδη ξεκινά να ξετυλίγεται, με την κατάθεση του Αναπτυξιακού νόμου στην Βουλή, την ενεργοποίηση όλο και περισσότερων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα, στον ρόλο του χρηματοδότη της ελληνικής οικονομίας. Τσακαλώτος: Υπάρχει χάρτης, για την πλήρη άρση των Capital Controls   Με την αποκατάσταση της ρευστότητας, μέσα από την επαναφορά του waiver και την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η κυβέρνηση σκοπεύει να χαλαρώσει τα Capital Controls, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Bloomberg. «Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ήδη έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη απελευθέρωση. Είμαι αισιόδοξος πως μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρχει ουσιαστική αλλαγή» επισήμανε.
 O υπουργός, έχει ήδη αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όμως αυτή την φορά, δεν είναι κάποιο Eurogroup ή κάποια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά για να συμμετάσχει ως ομιλητής, στο Επιχειρηματικό φόρουμ των Βρυξελλών «Brussels Economic Forum 2016»,  και ειδικά στην θεματική ενότητα δομικές μεταρρυθμίσεις για Ανάπτυξη χωρίς περιορισμούς, «Structural Reforms for Inclusive Growth». Στο πάνελ, θα μετέχει και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος, εκτίμησε πως «σύντομα» -έως τον Σεπτέμβριο- η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Ένα πρόγραμμα για το οποίο τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως  η πρώτη ελληνική συμμετοχή, μπορεί να σημαίνει άντληση ρευστότητας 3,5 με 4 δις ευρώ.  «Το QE θα μπορούσε να έρθει μόλις πληρωθεί το χρέος που λήγει τον Ιούλιο (…) Είμαι πεπεισμένος ότι το ελληνικό χρέος θα είναι επιλέξιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο», δήλωσε.
 Η αύξηση της εμπιστοσύνης, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών στους ιδιώτες και η ένταξη στο πρόγραμμα QE θα αντισταθμίσουν τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών.
 
Γ. Σταθάκης: Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου το 50% του ΕΣΠΑ στην αγορά Τους επόμενους μήνες θα απελευθερωθούν 8,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, καθώς ο στόχος είναι η ενεργοποίηση του 50% του ΕΣΠΑ  μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του 2ου  συνεδρίου  επιχειρηματικότητας, που διοργάνωσε η «Ναυτεμπορική».
  «Η στόχευση των προγραμμάτων αυτών θα είναι έργα υψηλή προστιθέμενης αξίας, καινοτομίας και αλυσίδας παραγωγής» εξήγησε ο υπουργός. Στο πλάνο της Ανάπτυξης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα και εκείνο με τη σειρά του, μπορεί να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Ο Γιώργος Σταθάκης, έθεσε ως προϋπόθεση τρεις παράγοντες, για να συμβεί αυτό. Την ομαλή πρόσβαση των τραπεζών στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, την σταθεροποίηση της οικονομίας και την εφαρμογή του πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
 Στουρνάρας: Πολλά τα οφέλη από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
 Πολλά τα οφέλη για τις τράπεζες από την  ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς  υπάρχουν ακόμα προκλήσεις, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Η επαναφορά του waiver θα επιτρέψει να γίνονται και πάλι αποδεκτά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στην επικείμενη χορήγηση μακροχρόνιων δανείων από την ΕΚΤ. Αργότερα μέσα στο έτος τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να γίνουν επιλέξιμα για αγορά από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της. Προτεραιότητα για το σύστημα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και την καθιέρωση μίας αγοράς για την πώληση τους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...